Är du ute efter att köpa en subwoofer till din anläggning, så har Ljudfokus ett brett utbud från erkända fabrikat. Att komplettera sin anläggning med en subwoofer kan ge en helt ny upplevelse, då baslådan utökar det mest lågfrekventa området.
Subwoofers














Subwoofers aka baslåda
Är du ute efter att köpa en subwoofer till din anläggning, så har Ljudfokus ett brett utbud från erkända fabrikat.
Genom att komplettera sin anläggning med en subwoofer - på svenska kallad baslåda - så får man helt andra förutsättningar till en helt ny upplevelse. Även om basregistret är väldigt smalt då bidrar det med så otroligt mycket. Musiken får en stabilare grund att bygga på med förhöjd rytmik och känsla, vilket bygger upp helheten i ljudbilden och får den att växa i bredd, höjd och djup. För filmljudet är en subwoofer näst intill ett krav, mest på grund av att filmljudspåren har en egen dedikerad kanal. I ett 5.1 spår så är det .1 som är baskanalen, vilket man kallar för LFE (Low Frequency Effect). I stort sett alla aktiva subwoofers har en LFE-ingång, där man då låter signalen gå förbi basens egna delningsfilter. Tanken är att man i hemmabioförstärkaren då redan har gjort alla inställningar med vart respektive högtalare skall ha sin frekvensbrytning och därmed vid vilken brytpunkt subwoofern skall ta över. Man får fortfarande justera volymkontrollen i basen (kallas ofta för "gain"), så att den spelar i nivå och korrekt balans med de övriga högtalarna. En baslåda som spelar för lågt ger ingen bra effekt, och en baslåda som spelar för högt ger en omvänd effekt då den tar över och kan bli för "boomig" och odefinierad i rummet.
En subwoofer skall endast tillföra det basområdet som huvudhögtalarna saknar. I bättre stereoanläggningar brukar man säga att man inte ska lägga märke till att baslådan spelar utan det är först som man kopplar bort som man ska reagera att något försvann.
Det finns olika principer på hur en baslåda skall konstrueras och vilken modell man väljer beror på vilka högtalare som basen ska spela tillsammans med, och hur dimensionen på rummet ser ut. Har du ett mindre rum så 15 kvadratmeter så kommer garanterat 10" modellen att låta bättre än den större 12" eller 15" modellen.
Den här kategorin av högtalare är alltså designad för enbart ett syfte – att återge det mest lågfrekventa området. Man kommer fortfarande att få jobba en del med subwoofern innan allting spelar bra ihop. Placeringen i rummet är oerhört viktig. Ställer man baslådan på ett ställe i rummet där den kopplar sämre så får du ingen förhöjd effekt när du sätter dig i soffan. Detta leder till att du försöker höja volymen mer och mer för att kompensera detta. En ökning av 3 dB innebär att det inbyggda slutsteget måste dubblera sin uteffekt och höjer man 6 dB så blir det en dubblering på dubbleringen, alltså fyrdubbelt med uteffekt. Det kan göra att baselementet får arbeta kopiöst mycket med både en oren signal och blåsljud. Placerar man basen på ett annat ställe i rummet så kan det innebära att den kopplar 6 dB bättre. Skillnaden mellan två olika placeringar kan alltså innebära att slutsteget måste pressa ur sig 300 Watt eller 75 Watt. Det du hör i soffan är samma styrka på återgivningen!
Så ge subwoofern tid och omsorg. Det kommer du att vinna oerhört mycket på i längden!
En annan viktig detalj att ha koll på är basens fasläge. De flesta baslådor har en fasvippa som bryts mellan 0 och 180 grader. Det innebär att elementet rör sig framåt->bakåt (0 grader) eller bakåt->framåt, då det svarar på slutstegets impuls. En huvudhögtalarnas baselement rör sig framåt->bakåt så testar man att ställa fasvippan på 0 grader. Då är rörelsen enhetlig i alla högtalarna och de hjälper varandra. Du hör rätt fort ifall en baslåda står i fel fasläge, för i stället för att hjälpa varandra så släcker baslådan ut huvudhögtalarna i basområdet.
Vissa baslådor kan även ha en variabel fas, där man med ett reglage kan småjustera fasen steg för steg mellan 0 och 270 grader. För att förklara det kort (och förhoppningsvis enkelt) så står huvudhögtalare på ett varsitt ställe i rummet och har ett avstånd till din lyssningsplats. Baslådan står på ett annat ställe och får därmed också andra förutsättningar till hur dess ljudvågor sprids i rummet. Allt skall samspela för att låta bra. För guldöronen så kan 0 eller 180 grader inte vara tillräckligt bra, och då kan man testa att ställa fasen på exempelvis 90 eller 135 grader.
Återigen - ge subwoofern tid och omsorg. Det kommer du att vinna oerhört mycket på i längden!
Ett viktigt tillbehör för att nå optimal prestanda är av kabinettet står stadigt på sitt underlag (läs golvet). Detta uppnås av högtalarfötter i form av spikes eller dämpkuddar. Vibrationer kan ha en väldigt negativ effekt på basåtergivningen, som tappar definition och renhet. Baselementen får arbeta mer optimalt då kabinettet får minskade resonanser, men man minimerar också att vibrationer fortplantar sig i golvet (gladare grannar) och i värsta fall når stereobänken. Når dessa vibrationer exempelvis en vinylspelare eller CD-spelare så kommer dess uppspelning att påverkas negativt.
Ett annat viktigt tillbehör är den anslutna kabeln. Du skall få en ren och förlustfri signal matad från huvudförstärkaren till basens slutsteg. Om en stereoförstärkare saknar en dedikerad subwoofer-utgång (lågnivå) så kan man koppla signalen från huvudförstärkarens högtalarutgång. Det kallas att koppla via "högnivå", alltså behövs en hederlig högtalarkabel. Viktigt att tänka på är att man kopplar en kabel från både höger och vänster utgång för att mata full stereosignal till basen. Om ett musikalbum har en basist mixad mer i höger kanal så kommer dess information inte med om man enbart kopplat en kabel från vänster utgång. Notera att inte alla subwoofers har högnivå in.
Mest förekommande är att man kopplar subwoofern via lågnivå, alltså via en subwooferkabel. Se till att den har en bra skärmning för att inte ta upp störningar på vägen, för dessa kan yttra sig i form av brum. Skulle alltså din bas stå och brumma så behöver det inte betyda att den är defekt. Det kan bero på störningar eller att en jordloop uppstått mellan enheterna. Du kan läsa mer om detta i vår Felsökningsguide.
De flesta subwoofers på marknaden idag är aktiva, och med det innebär att det sitter en inbyggd förstärkare som driver baselementet. Vissa modeller är passiva, vilket innebär att man måste ha en extern förstärkare och dra en kabel till baslådan. Passiva subwoofers kan vara de som är lämpade för inbyggnad eller utomhusmiljö.
Är du osäker i ditt val av subwoofer, så tveka inte att kontakta oss för rådgivning på telefon eller mail.