Hörlurar / Hörlurskablar
Filtrera:
Pris
Tillverkare
AKG
Beyerdynamic
Neotech
Pangea
QED
Sivga Audio

Hörlurskablar

En hörlurskabel är en del i signalkedjan och spelar därmed en avgörande roll för hur den viktiga ljudkvaliteten bibehålls vid signalöverföringen. Oavsett om du behöver ersätta en originalkabel eller om du är sugen på att hotta ljudet genom att uppgradera dina hörlurar med en finare hörlurskabel, så har Ljudfokus ett intressant utbud av modeller. Om du saknar en specifik kabel så kontakta oss, så undersöker vi om vi kan beställa hem kabeln åt dig. 

Läs mer
QED Performance 3.5mm Förlängning Hörlurskabel
Detta är en påkostad och välljudande förlängskabel för hörlurar...
539 kr
QED Performance 6.35mm Förlängning Hörlurskabel
Detta är en påkostad och välljudande förlängskabel för hörlurar...
fr. 849 kr
TPHC NECH-3001 Basic 6.3mm hörlurskabel
Detta är en förstklassig och specialdesignad hörlurskabel från Neotech, uppbyg...
fr. 1290 kr
TPHC NECH-3001 Basic 4.4mm hörlurskabel
Detta är en förstklassig och specialdesignad hörlurskabel från Neotech, uppbyg...
fr. 1390 kr
Sivga Audio PHN3.5 hörlurskabel 1.8 meter, svart
Detta är en hörlurskabel för Sivga Audio´s modeller SV021 och Phoenix, men som...
399 kr
Köp
Info
Beyerdynamic Standard Connection hörlurskabel, 3 meter
Detta är hörlurskabeln som medföljer till Beyerdynamics hörlurar Amiron Home, ...
899 kr
Köp
Info
Beyerdynamic Audiophile Connection hörlurskabel, 3 meter
Detta är en finare hörlurskabel till Beyerdynamics hörlurar Amiron Home, Aventho Wi...
1799 kr
Köp
Info
AKG EK300 rak hörlurskabel mini-XLR, 3 meter
Detta är en rak hörlurskabel för AKG´s Studio-hörlurar med mini-XLR anslu...
425 kr
Köp
Info
AKG EK500 spirallindad hörlurskabel mini-XLR, 5 meter
Detta är en spirallindad hörlurskabel för AKG´s Studio-hörlurar med mini-...
549 kr
Köp
Info
Pangea Headphone Extension förlängning hörlurskabel, 4.5 meter
Detta är en förstklassig förlängningskabel på 5 meter som vänder sig...
1690 kr
Köp
Info

Hörlurskablar

En hörlurskabel används för att överföra ljudsignalen från ljudkällan till högtalarelementen som sitter i hörlurarna. Ljudkällan kan vara en dedikerad hörlursförstärkare vars höga komponentkvalitet och separata strömförsörjning ser till att den viktiga ljudkvaliteten lyfts till ett maximum. En hörlurskabel behöver därför vara konstruerad med samma kärlek som en analog ljudkabel som sitter mellan en CD-spelare och en stereoförstärkare.

Hos Ljudfokus finner du ersättningskablar för hörlurar med avtagbara kablar, där vi erbjuder både originalkablar och uppgraderingsmodeller för att hotta upp återgivningen till en högre nivå.
Likt andra typer av ljudkablar så är en hörlurskabel en passiv ledare och kan därmed inte förstärka signalen, utan endast förändra eller i värsta fall försämra den. Hörlurskabeln bör vara flexibel och trasselfri för att ge den bästa användarupplevelsen, och har därmed tunnare ledare för att inte vara alltför otymplig. Tänk på att de små lödpunkterna är känsligare för böjningar som ger en belastning på dem. Hantera därmed din hörlurskabel med lite extra omsorg för att undvika skador. Om du skall koppla ur hörlurskabeln så undvik att dra i kabeln utan ta istället tag i kontaktdelen. Undvik också att böja kabeln för mycket, så kommer man förlänga livslängden och bibehålla en bra ljudkvalitet.

Därav är det av extra vikt att man har bra ledarmaterial, god isolering och stark skärmning som positivt bidrar till att hantera den delikata musiksignalen med minimal signalförlust för att säkerställa högsta ljudkvalitet. 

Hörlurskabelns struktur och elektriska egenskaper

Precis som andra kvalitativa kablar så är innerledarna uppbyggda av OFC-koppar (Oxygen-Free Copper) för högre ledningsförmåga och mindre signalförlust. På mer påkostade modeller kan man ha ett försilvrat ytskikt på kopparn, rent silver eller den en-kristalliga OCC-koppar (Ohno Continuous Casting) för att garantera den absoluta bästa konduktiviteten. Även på en hörlurskabel har de elektriska egenskaperna inverkan på signalens kvalitet. Kapacitansen kan man säga är förmågan att lagra elektrisk laddning, där hög kapacitans kan påverka det högfrekventa frekvensområdet vilket gör att man tappar rymd och klarhet i ljudbilden. Induktansen kan man säga är kabelns egenskap att inducera en spänning när strömmen genom den ändras, vilket kan påverka kabelns förmåga att hantera snabba förändringar i ljudsignalen. Kabelns geometri, materialval och skärmning har inverkan. Isoleringen är ett dielektriskt material (exempelvis Polyetylen eller Teflon) som omger signalledarna för att förhindra kortslutningar och minska interferens. Ytterisoleringen är ofta tillverkat av PVC, gummi eller TPE (termoplastisk elastomer) som skyddar de innerledarna från mekanisk skada och slitage. Skärmningen är oerhört viktig för att ge kabeln ett starkt skydd mot både EM (elektromagnetiska) och RF (radiofrekventa) störningar. Skärmningen består oftast av flera lager av metallfolie eller flätad koppartråd som omsluter de isolerade ledarna. 

Hörlurskabelns kontakter och anslutningar

I anslutningsänden av hörlurskabeln för elektroniken finner vi mest förekommande en 3.5 mm stereoplugg (som brukar kallas minijack) eller den större 6.35 mm (som brukar kallas för teleplugg). Det är den vanligaste anslutningen för konsumenthörlurar, där kontakterna oftast är 24 Karats guldpläterade för att förbättra korrosionsbeständighet och signalöverföring.
I professionella sammanhang eller på mer påkostad elektronik för hemmet kan mini-XLR, XLR eller Pentaconn 4.4 förekomma, vilket är en signalöverföring som ger en ännu renare återgivning då elektronikenhetens kretsar är fullbalanserade. Vissa hörlurskablar kommer - eller kan specialbeställas - i detta kontaktutförandet. Kort förklarat så innebär en fullbalanserad signal är att man har ledare för plus- och minusledarna samt en separat jord.

I den andra änden för anslutning till hörlurens kåpor kan det se annorlunda ut. Det finns enkelsidig anslutning där kabeln ansluts till ena kåpan där sedan en intern kabel går genom huvudbandet till den andra hörlurskåpan. Det finns även dubbelsidig anslutning där man då har en kabelanslutning till respektive kåpa, vilket kan öka ljudkvaliteten med bättre separation och balans. Mest förekommande är kontaktpluggar i 2.5 eller 3.5 mm. 
Vissa hörlurskablar kan också vara utrustade med extra funktioner som mikrofoner och fjärrkontroller för att möjliggöra samtalshantering och musikstyrning utan att behöva ta fram ljudkällan, mest förekommande din mobiltelefon.


Sammanfattningsvis är hörlurskablar inom Hifi-världen en viktig del i signalkedjan, som inte blir starkare än dess svagaste länk. Genom att välja en högkvalitativ hörlurskabel som är välbyggd och lämpad för just dina specifika behov och hörlurar, så kan man förbättra ljudupplevelsen och njuta av musiken med dess finaste detaljer och nyanser.

Snabba leveranser

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 2500kr.
(gäller ej leverans med pall)

Vi har nöjda kunder

Vårt mål är att sätta ett leende på läpparna och välljud i öronen på alla våra kunder. Vi nöjer oss bara med nöjda kunder!  

Vi kan det vi säljer

Vi har lång branscherfarenhet över flera decennier med målet att alltid finna produkterna som ger bättre ljud för mindre pengar.

Vårt lägsta pris 1-30 dagar innan prissänkning:

OBS. Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes. Undantaget är om gradvisa sänkningar gjorts, då visas det lägsta priset 1-30 dagar innan den första prissänkningen.