Högtalarstativ





Högtalarstativ
En annan aspekt är att få högtalarna i rätt höjd, så att högtalarelementen är i nivå med dina öron när du sitter i soffan. Det är därför som många stativ har en höjd på dryga 60 centimeter, så att ljudet kan skjuta rakt fram för ökad klarhet. Testa själv. Om du kryper ner mot golvets nivå så kommer du märka att ljudet blir dovare.
Precis som med Hifi-rack så är själva konstruktionen och dess materialval viktigt, med syftet att vibrationer och resonanser skall minimeras. Många stativ är tillverkade i stål medans vissa lite mer kostsamma modeller är tillverkade i icke-magnetisk aluminium som därmed inte kan inverka på elementens magnetfält eller filterkomponenter. Mervärdet är bättre ljudegenskaper mot viss merkostnad.
Att minimera vibrationer och ha hög massa kommer garanterat att ge ett renare ljud. Det är anledningen till att många tillverkare avser att deras högtalarstativ skall stå på på olika typer av vibrationsdämpande produkter, främst spikes. Med spikes så koncentrerar man vikten på fyra små punkter, vilket ger en effektivare frikoppling mot underlaget. Om man har parkettgolv och inte vill använda sig av hårda spikes, så finns det dämpkuddar som också gör ett förträffligt jobb i att minimera vibrationerna, alternativt att man använder sig av spikesunderlägg.
Vissa tillverkare erbjuder att man kan fylla stolparna med någon form av resonansdämpande material, som ger ökad massa och ett mer "dött" stativ. Testa att göra knack-testet med ett finger på en stolpe. Det kommer att ge ett eko och efterklang. Testa sedan att fylla upp stolpen och gör samma knack-test igen. Det är helt stumt och du har gett dina högtalare de bästa förutsättningarna att nå sin maxnivå.
En del tillverkare erbjuder en dold dragning av högtalarkabeln genom stolpen, där man har ett ingångs- och ett utgångshål. Tänk dock på att inte ha en för grov kabel. Då är det bättre att låta kabeln hänga fritt bakom.
Behöver du guidning i ditt val av högtalarstativ så är vi bara ett telefonsamtal eller mail bort.