Finn välljudande radio mottagare - tuner - för DAB och FM hos Ljudfokus.se!
Filtrera:
Pris
Tillverkare
Pro-Ject
Rotel
Tangent
Tivoli Audio

Radio - Tuner

En radiodel (även kallad tuner) tar emot radiosändningar och kopplas sedan in till en förstärkare. Det finns både analoga FM-sändningar och digitala DAB-sändningar idag, och detta kan inverka på vilken radiodel du avser att köpa.
Läs mer
Tangent Tuner II kompakt radiodel med DAB & FM-mottagning
Detta är en kompakt och välljudande radiodel med både DAB och FM-mottagning.
1984 kr
Köp
Info
Tivoli Audio Model One, FM-bordsradio vit/silver
Model One är FM-radion som på kort tid efter lanseringen blivit en klassiker!
2153 kr
Köp
Info
Rotel T11 DAB/FM-radio, svart
En förstklassig radiomottagare av både DAB och FM.
4490 kr
Köp
Info
Pro-Ject Tuner Box S2 FM-radiodel, silver
Detta är en radiodel med FM-mottagning, som ingår i ProJect´s kompakta och väl...
2390 kr
Köp
Info
Rotel T11 DAB/FM-radio, silver
En förstklassig radiomottagare av både DAB och FM.
4490 kr
Köp
Info
Tivoli Audio Model One, FM-bordsradio körsbär/silver
Model One är FM-radion som på kort tid efter lanseringen blivit en klassiker!
2153 kr
Köp
Info
Tivoli Audio Model One, FM-bordsradio valnöt/beige
Model One är FM-radion som på kort tid efter lanseringen blivit en klassiker!
2153 kr
Köp
Info
Tivoli Audio Model One, FM-bordsradio svart/silver
Model One är FM-radion som på kort tid efter lanseringen blivit en klassiker!
2153 kr
Köp
Info
Tivoli Audio Model One, FM-bordsradio svart/svart
Model One är FM-radion som på kort tid efter lanseringen blivit en klassiker!
2390 kr
Köp
Info

Radio

En radiodel (även kallad tuner) tar emot radiosändningar och kopplas sedan in till en förstärkare. Det finns både analoga FM-sändningar och digitala DAB-sändningar idag, och detta kan inverka på vilken radiodel du avser att köpa. I vissa fall har tillverkaren även integrerat nätverk, för en mer omfattande möjlighet till uppspelning.

En radio kan liknas vid en CD-spelare. Istället för att läsa upp en skiva på bästa sätt, så är det viktigt att radion har en bra mottagningskänslighet för bästa signalstyrka utan störningar. Och precis som en CD-spelare så är även utgångssteget viktigt, beroende på vilken klass på återgivningen man vill uppnå. En dyrare radiomodell är helt enkelt uppbyggda med mer påkostade komponenter, har en mer tilltagen strömförsörjning och ett mer gediget och resonansdött chassi.

De flesta radiodelarna har en analog stereoutgång, vilket innebär att du behöver en stereokabel som ansluts mest förekommande på en linjeingång i en stereoförstärkare eller ett par aktiva stereohögtalare.

Vi ska vara stolta över våra FM-sändningar för Sveriges Radio har en utsökt ljudkvalitet, då man valt att processa ljudet mer varsamt för att behålla dynamiken. Det finns ett fenomen som kallas "Loudness War" där man kort förklarat kan säga att man vill "höras bättre". Du har nog reagerat på att reklamens ljud på TV-kanalerna kan vara högre. Detta är för att man ska stanna till och bli mer uppmärksam på vad det är. Medelnivån är högre men det innebär också att man plattar till den viktiga dynamiken. Varför Loudness War finns är för att människor tenderar att tycka starkare signaler "låter bättre" vilket lett till att många producenter offrat dynamik för att ge inspelningarna högre ljudvolym.

Men hur fungerar en radiosändning?
Radio är en trådlös överföring av ljudsignaler som sker genom modulering av elektromagnetiska vågor till en radiofrekvens, som sänds genom luften. Sedan tas signalen emot av en mottagare och demoduleras. Man kan säga att radiovågor är grunden till hur det moderna samhället ser ut idag, med allt från mobiltelefoner och Wifi-uppkopplingar till fjärrkontroller och satellit-TV. Idag är våra hem och vår omgivning fylld av trådlös och "osynlig" kommunikation.
De allra första radiostationerna sände morsesignaler år 1900. 20 år senare hade elektronrören utvecklats och det fanns radiostationer med prat och musik. År 1947 uppfanns transistorn, som ersatte de lite klumpigare och mer energislukande elektronrören i elektroniska kretsar. Det gjorde att radiomottagaren blev både mindre och lättare. Dock så var transistorn till en början opålitlig och bräcklig, och kunde inte hantera högre frekvenser. 

FM radio

En radiosignal kan sändas på en mängd olika frekvenser, vilket beror på typ av kommunikation som önskas. Du har säkert noterat på en radiodel att det står AM och FM och att det medföljer olika antenner för dessa. AM står för "Amplitude Modulation" och FM står för "Frequency Modulation". AM-modulation innebär att amplituden (styrkan) på en konstant frekvenssignal ändras i takt med informationen som ska sändas. FM-modulation innebär att frekvensen på en konstant amplitudsignal ändras i takt med informationen som ska sändas. Gemensamt för båda teknikerna är att man på så sätt kan lägga till en röst eller musik till signalen.
AM-radio sänds på frekvenser mellan 550 kHz och 1.600 kHz. Våra radiosändningar i Sverige sker främst på FM-bandet, som baseras på högfrekventa signaler mellan 88 MHz till 108 MHz. Anledningen är att dessa frekvenser bättre kan tränga genom atmosfären och kunna färdas långa avstånd utan att förlora alltför mycket av sin signalstyrka. FM är mindre känsligt för störningar och ger en högre ljudkvalitet.

Radiovågor används dock inte enbart för radiosändningar. Alla elektriska apparater kan göra radiovågor. Därav är det viktigt att de skärmas bra för att inte stör. Du kanske har märkt vad som händer när en mobiltelefon ringer och den ligger nära en Bluetooth-högtalare? Du hör när den kommunicerar med mobiltelefonsystemet och dess datainformation. Radiovågor gör att man även kan se på TV, värma mat i en mikrovågsugn och använda trådlös uppkoppling. 
Den 1:a januari 1925 startade Radiotjänst sina första sändningar, efter några tidigare års försökssändningar främst från Stockholm. Allt sändes direkt då man inte hade några tekniska möjligheter till förinspelning. 

DAB radio

I modern tid så är det digitaliseringen som mest präglat utvecklingen. Gamla analoga frekvensområden upplåts för nya digitala tekniker. DAB (Digital Audio Broadcasting) är en digital distributionsteknik för radiovågor, vilket innebär att man källkodar signalen till en digital dataström och sedan används en digital modulation för överföringen. För att kunna ta emot DAB-sändningar krävs en kompatibel mottagare. 
I Sverige har vi haft DAB-sändningar sedan 1995, men endast i vissa delar av landet. DAB sänds från samma master som FM, men då FM endast kan ha en kanal per frekvens så kan DAB ha flera. Dessutom är DAB mer energieffektivt och man slipper bakgrundsbruset som kan finnas i FM-sändningar. De större DAB-sändarna har en effekt vanligtvis mellan 2.0 till 3.8 kWatt, vilket är att jämföra med en FM-sändare på 60 kWatt, och lägg därtill att en DAB-sändare i regel även sänder fler kanaler. Närbelägna sändare hjälper dessutom varandra, eftersom alla sändare har samma frekvens, medan FM-sändare måste använda olika frekvenser.
Flera DAB-radiomottagare kan ha egna lagringsutrymmen så att man kan ladda ner ljudfiler och lyssna på dem i efterhand och även kunna spola tillbaka i direktsändning. Något vi känner igen från streamad nätradio och digital-TV.

För FM-sändningar så filtreras de allra högsta och lägsta frekvenserna bort av tekniska skäl. För Sveriges Radio så används ett digitalt faslinjärt brant högpassfilter sist i sändningskedjan, för att FM-sändarna inte ska driva i frekvens. Förr stryptes sändningarna vid 14.5 kHz men idag är det vid 16.5 kHz med dagens förbättrade filter. För DAB-radio kan frekvensområdet sträcka sig över vad våra mänskliga öron kan höra. Ljudkvaliteten beror på vilken bitrate som används. Radio Paradise i USA sänder i CD-kvalitet och FLAC. Majoriteten av Sveriges Radios material kodas i MPEG-1 Audio Layer II.  
I slutet av år 2020 togs ett EU-beslut att alla nytillverkade bilar ska vara utrustade med DAB. I skrivande stund (juni 2023) så råder det viss debatt om DAB helt skall ersätta FM eller ej. Bygger man ut nätet med sändarstationer så nås fler av Sveriges befolkning samt att man kan utöka ljudkvaliteten.

DAB-kanalerna kan även avnjutas om du har internetradio, alltså en radiodel som kopplas upp till ditt hemnätverk - antingen via Ethernet eller Wifi. Här kan du helt plötsligt finna tusentals och åter tusentals radiostationer från världen runt. Utöver internetradio som har produkten även - med största sannolikhet - funktioner som Spotify Connect, DLNA och AirPlay.

Är du osäker i ditt val av radio, så tveka inte att kontakta oss för rådgivning på telefon eller mail.

F

Snabba leveranser

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 2500kr.
(gäller ej leverans med pall)

Vi har nöjda kunder

Vårt mål är att sätta ett leende på läpparna och välljud i öronen på alla våra kunder. Vi nöjer oss bara med nöjda kunder!  

Vi kan det vi säljer

Vi har lång branscherfarenhet över flera decennier med målet att alltid finna produkterna som ger bättre ljud för mindre pengar.

Vårt lägsta pris 1-30 dagar innan prissänkning:

OBS. Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes. Undantaget är om gradvisa sänkningar gjorts, då visas det lägsta priset 1-30 dagar innan den första prissänkningen.