Bluetooth vs Wifi - vad är skillnaden mellan de båda trådlösa standarderna?Bluetooth vs Wifi - vi jämför skillnaden


Det råder inga tvivel om att vi gärna undviker trassliga kablar i dagens moderna samhälle. Med trådlös streaming öppnas nya möjligheter, både när vi befinner oss i hemmet eller springer ute i motionsspåret. Bluetooth högtalare och Wifi högtalare har en gemensam nämnare och det är att de båda tillhandshåller trådlös kommunikation och brukar radiosignaler för att göra det. Men där slutar egentligen liknelsen. Så vad ska man välja? Det beror helt på hur man önskar att spela upp sin musik, och i vilken miljö.

Bluetooth

Uppfinnarna bakom tekniken är främst Ericsson, som tillsammans med Nokia, IBM, Toshiba och Intel bildade Bluetooth SIG (Special Internet Group), i syfte att utveckla en standard enligt IEEE 802.15 WPAN (Wireles Personal Area Network). Det blå i namnet härstammar från den danske kungen Harald Blåtand. Tekniken introducerades år 1994. Redan från starten var Bluetooth tänkt att vara strömsnålt, där en uppkoppling mellan två enheter drar mindre ström jämfört med Wifi, och även LTE (4G).

Bluetooth är ett öppet och universalt system för trådlös kommunikation mellan en givare och en mottagare.  Då bandbredden är lägre än Wifi så har man en begränsning i både räckvidd och datahastighet. Vi pratar vanligtvis om runt 10 meters öppen räckvidd, där dess signalkvalitet kan försvagas av andra störfält. Bluetooth är väldigt enkelt att använda och till skillnad från Wifi behöver man inget trådlöst lokalt nätverk (WLAN) för att starta upp en anslutning och påbörja filöverföringar.

Idag används Bluetooth främst för trådlöst ljud mellan exempelvis ett par hörlurar och mobilen, men man kan även överföra andra filer. Tekniken har därmed blivit otroligt populär både i hemmet, i bilen och för portabelt bruk.

Genom åren har Bluetooth-tekniken uppdaterats med större räckvidd, snabbare överföring och bättre störningsskydd. För att göra det hela lite mer invecklat så finns det flertalet olika profiler, kallade GATT (Generic Attribute Profile), där A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) är mest relevant när handlar om ljud.

aptX förknippar många med högre ljudkvalitet, men det har egentligen inget alls att göra med Bluetooth. aptX är en komprimeringsalgoritm som utvecklats av chiptillverkaren Qualcomm, i syfte att överföra hög ljudkvalitet via en begränsad datahastighet.

Kort sammanfattat kan man säga att Bluetooth främst riktar in sig till vad du använder i din personliga närhet. Vi kan kalla det för ett personligt nätverk som involverar bilstereos, klockor, hörlurar, tangentbord, handsfree m.m.

Den absoluta fördelen med Bluetooth är att vi kan ta med oss tekniken vart vi är befinner oss. Den stora nackdelen är dess begränsning i räckvidd.

Wifi

Wifi – eller Wi-Fi – lanserades år 1991 och var från början en teknik för kassasystem, som utvecklats av NCR Corporation och AT&T i Holland. Tekniken arbetar efter IEEE 802.11 standarden (Institute of Electrical and Electronics Engineers), som är ett gränssnitt för att sända och ta emot signaler. Man har i grunden en accesspunkt, kallad SSID,  och ett antal klienter som ansluter mot denna.

Wi-Fi är en varumärkesskyddad term som ägs av Wi-Fi Alliance. En RF (radiofrekvent) ström skickas till en antenn, som skapar ett elektromagnetiskt fält som då kan sända ut signaler inom ett visst område. Kompatibla enheter kan plocka upp en Wifi-signal via sina infarter.

Denna teknik är idag otroligt uppskattad för att surfa via internet, mycket med anledning att man inte behöver vara fysiskt ansluten genom att dra en nätverkskabel. Men kravet är att man har en trådlös router, som är hjärtat i uppkopplingen genom att den dirigerar datatrafiken mellan de olika enheterna som anslutits till nätverket. Routern fungerar också som en brandvägg och höjer säkerheten på din anslutning.

Med Wifi kan vi alltså bli mer mobila i hemmet och röra oss mer fritt. Skulle uteplatsen ha dålig signalstyrka över Wifi så finns den lösningar att bygga ut sitt trådlösa nätverk. Wifi har arbetat på 2.4 GHz, precis som mikrovågsugnar, Dect-telefoner, Bluetooth-enheter m.m. Nyare enheter har gått från det tätpackade 2.4 GHz-bandet  till det mindre belamrade 5 GHz. Fördelen är en snabbare uppkoppling, men sämre räckvidd.

Idag har vi många produkter i hemmet som kan anslutas till Wifi, som datorer, smartphones, surfplattor, spelkonsoler, smart-TV och en hel del olika produkter för det framtida smarta hemmet.

När Wifi kommunicerar, så har man via nätverksuppkopplingen helt andra möjligheter. Då flera enheter kan kommunicera med varandra så kan man lätt bygga ut ett multiroom-system, alltså att man fördelar en källa över flera rum samtidigt. Man kan även vara olika användare uppkopplade inom nätverket och spela olika källor samtidigt. Detta är även en perfekt lösning för butiks- och kontorsmiljö.

Via nätverksuppkopplingen får man tillgång till en del tjänster som Apple´s AirPlay, Google Cast och Spotify Connect. Sistnämnda har vi fördjupat oss i guiden Vad är Spotify Connect.

Den absoluta fördelen med Wifi är dess möjligheter och stora räckvidd/breda bandbredd. Dess största nackdelen med Wifi är att tekniken (idag) endast är tillgänglig i hemmet.

Bluetooth Wifi
Bandbredd Låg Hög
Användning Enklare parkoppling Kräver konfiguration av hård- som mjukvara
Räckvidd Ca 10 meter Upp till 100 meter
Säkerhet Okej, med krypterings- och autentiering Bättre, med WEP och WPA
Energiförbrukning Låg Högre
Frekvensband 2.4 GHz, 2.483 GHz 2.4 GHz, 5 GHz
Flexibilitet Begränsat antal Stöd för flera användare

Notat. De här guiden är skriven 2020-11-17. Då marknaden är under konstant utveckling, så reserverar vi oss ifall det lanserats nyare versioner gällande trådlös uppkoppling sedan artikeln skrevs.

Snabba leveranser

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 2500kr.
(gäller ej leverans med pall)

Vi har nöjda kunder

Vårt mål är att sätta ett leende på läpparna och välljud i öronen på alla våra kunder. Vi nöjer oss bara med nöjda kunder!  

Vi kan det vi säljer

Vi har lång branscherfarenhet över flera decennier med målet att alltid finna produkterna som ger bättre ljud för mindre pengar.

Vårt lägsta pris 1-30 dagar innan prissänkning:

OBS. Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes. Undantaget är om gradvisa sänkningar gjorts, då visas det lägsta priset 1-30 dagar innan den första prissänkningen.