Om du älskar att titta på film, sportevenemang eller TV-underhållning som Melodifestivalen, alternativt gillar gaming, så kommer ett fullskaligt hemmabiosystem lyfta hela upplevelsen till en högre nivå.
Hemmabioförstärkare
Om du älskar att titta på film, sportevenemang eller TV-underhållning som Melodifestivalen, alternativt gillar gaming, så kommer ett fullskaligt hemmabiosystem lyfta hela upplevelsen till en högre nivå.

















Hemmabioförstärkare
Ska du köpa en ny hemmabioförstärkare till ditt hem? Då har vi ett brett och attraktivt utbud från marknadens ledande fabrikat!
Om du älskar att titta på film, sportevenemang eller TV-underhållning som Melodifestivalen, alternativt gillar gaming, så kommer ett fullskaligt hemmabiosystem lyfta hela upplevelsen till en högre nivå.
För detta behöver du en hemmabioförstärkare, i vissa kretsar kallad för A/V-förstärkare (Audio/Video). Till skillnad från en stereoförstärkare så måste man minimum ha fem kanaler samt dekoders som kan processera ljudformaten och dess surroundmix med yttersta precision.
Utvecklingen har gått raskt framåt de senaste decennierna. 1982 utvecklade Dolby Laboratories sitt format Dolby Surround, som fem år senare blev Pro Logic i en tid där VHS var videostandarden för hemmen. Hade man en stereomix som skapade man en centerkanal och en monokanal för surround, som hade ett begränsat frekvensomfång mellan 100 Hz till 7 kHz. I början av 90-talet började det hända saker när Dolby efter några år utvecklande introducerade Dolby Digital, även känt som AC-3, på biograferna. Ljudformatet kunde så småningom avnjutas i hemmen på laserdiscen (stor som en vinylskiva) och strax därefter på den kompaktare DVD-skivan. Nu hade man en äkta mix av 5.1, med fullregisteromfång i alla kanalerna samt en dedikerad lågfrekvent subkanal som kallas LFE (Low Frequency Effect). Formatet var fortfarande väldigt komprimerat. Under 90-talet fick Dolby Labs en konkurrent i form av DTS (Digital Theater Systems) som erbjöd en mindre komprimering och alltså en högre ljudkvalitet.
Sedan dess har det hänt mycket, där man gått till försök med 6.1 och vidare till 7.1. Man har skapat extra effektkanaler och idag finns det höjdobjekts-baserade format, där främst Dolby Atmos fått bäst fäste på marknaden. Kravet för detta är att man har minst sju förstärkarkanaler. Utöver standardkonfigurationen att ha ett par fronthögtalare - som oftats är ett par golvhögtalare eller ett par stativhögtalare - en klangmatchad centerhögtalare, samt ett par bakre surroundhögtalare, så kan man utöka med ett eller två par högtalare i takhöjd.
För det allra lägsta basregistret spelar en subwoofer. I surroundljudspåret finns en dedikerad baskanal, som kallas för LFE (Low Frequency Effekt). Det är denna som är .1 i ett 5.1 spår.
En bioförstärkare kommer alltid att kosta mer en stereoförstärkare, under förutsättning av man ska hålla samma ljudkvalitet. Att återge ljud i fem kanaler (eller fler) kostar helt enkelt mer än att återge ljud i två. Lägg därtill kravet av processorer och videokretsar, samt att i stort sett alla modeller har en medföljande mät-mikrofon, som analyserar ljudet i rummet efter högtalarnas placering, avstånd och frekvensomfång.
Instegsmodellerna startar fem förstärkarkanaler, men kommer man uppåt i segmentet så integrerar tillverkarna gärna sju, nio och t.o.m. elva kanaler för att uppnå den perfekta surroundkänslan, som blir mer sömlös både runt om och ovanför dig. Detta ställer krav på att processorn kan hantera all information med precision, men minst lika viktigt är förstärkarens strömkapacitet, som är helt avgörande i dess förmåga att hantera alla de inkopplade högtalarna utan att bli överbelastad.
Idag är det mer regel än undantag att bioförstärkare har begåvats med både Bluetooth och nätverksuppkoppling (Ethernet och Wifi), vilket ger möjligheten att streama musik via nätverket och styra allting via en dedikerad mobilapp. Vissa tillverkare har även plattformar för multiroom, så att bioförstärkaren kan vara en del i ditt musikljud i hela hemmet.
Viktigt att tänka på är även kvaliteten på HDMI-kablarna, högtalarkablarna och subwooferkabeln. Tänk på att detta är i sammanhanget den lilla kostnaden som gör den märkbara skillnaden.
Är du osäker i ditt val av ny hemmabioförstärkare, så tveka inte att kontakta oss för rådgivning på telefon eller mail.