Vad är Spotify Connect?

Vad är Spotify Connect? Att streama musik har blivit ännu enklare.

Spotify Technology S.A. grundades den 23:e april 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon. Den 7:e oktober två år senare lanserade man sin streamingtjänst som blivit så otroligt populär, och då pratar vi inte bara här i Sverige utan världen runt. Spotify ger dig snabbt åtkomst till miljoner och miljoner av låtar, men även poddar och videoklipp över internet.

Sedan år 2015 är Spotify världens största streamingtjänst online och i mars 2019 hade man 217 miljoner aktiva användare. Dock är konkurrensen idag hårdare än någonsin, där vi på senare år sett liknande tjänster från Apple, YouTube och Amazon. Vissa tjänster som Tidal och Deezer erbjuder en högre streamingkvalitet i okomprimerade FLAC-filer (läs högre ljudkvalitet) mot en viss merkostnad. Spotify använder det fria formatet Ogg Vorbis istället för MP3. Väljer man deras Premium-abonnemang så får man den högsta streamingkvaliteten som ligger runt 320 kbps.Vad är Spotify Connect?

Spotify har nyligen lanserat en ny uppdatering som heter Spotify Connect. Med Spotify Connect kommer du kunna strömma din musik från Spotify ännu enklare och bättre. Till skillnad från Bluetooth och Airplay, så strömmas inte ljudet från din telefon eller suftplatta kontinuerligt. Det som händer är istället att din förstärkare får informationen om vad den ska strömma från Spotify och sen sköter den strömningen själv, utan din telefon. Därmed så drar det inte en massa batteri från din telefon och du kan göra andra saker med telefonen samtidigt.

Med Spotify Connect öppnar du mobilappen som vanligt, men väljer vilken enhet i ditt nätverk som ska stå för uppspelningen. En sådan enhet kan vara en förstärkare, soundbar, spelkonsol, smart-TV eller ett par datorhögtalare.

Kravet är att mottagen är uppkopplad till samma nätverk och har Spotify Connect inbyggt. Din mobil kommer därefter enbart att agera som en fjärrkontroll. Ett inkommande samtal påverkar alltså inte uppspelningen. Vill du att en annan enhet tar över uppspelningen, så väljer du vilken enhet det skall vara via högtalarikonen i appen. Kort och gott: mobilappen fungerar som en fjärrkontroll över vald enhet, där du kan växla mellan låtar och justera volymen.

Vad behöver jag ha för Spotify Connect?

  1. En telefon eller surfplatta med senaste versionen av Spotify´s App installerad.
  2. Ett Spotify Premium konto (hos vissa få tillverkare kan man dock ha ett gratis konto men ha inte detta som en förutsättning)
  3. En förstärkare, Wifi-högtalare eller annan produkt som stödjer Spotify Connect och är kopplad till ditt hemnätverk.
  4. Ditt hemnätverk måste ha internetanslutning och din telefon/surfplatta måste vara ansluten till din trådlösa router.


Ny knapp för Spotify Connect

Om du har gjort allt rätt så hittar din telefon automatiskt din enhet som stödjer Spotify Connect och visar en liten ikon i nedre högra hörnet. Tryck på den och välj vart du vill att musiken ska spela. När musiken börjat spela kan du till och med stänga av mobiltelefonen eller surfplattan. Musikströmmningen är igång!

Spotify och multiroom
Vissa tillverkare har skapat en egen plattform för multiroom, alltså möjligheten att ha ljud i flera rum samtidigt. Detta ger en stor fördel om man vill fördela musiken jämnt över hela hemmet. Tillverkare med stöd för detta är bl.a Yamaha, Audio Pro, Dayton Audio och Bose. Nackdelen är att man blir märkesberoende då en plattform inte kan kommunicera med en annan. Ett alternativ kan då vara att ha enheter med en Chromecast inbyggd. Flera stereo- och bioförstärkare har detta som exempel idag.

Genom fabrikatets egna styrapp kan man då välja att spela upp en låt från Spotify till en mottagande enhet eller aktivera ett s.k. ”partyläge”, vilket innebär att flera mottagare spelar upp samma låt samtidigt. Tänk på att detta är lite mer belastande för din internetuppkoppling, och spelar man över Wifi så gäller det att man har en bra täckning i hela hemmet, för att motverka en seg buffring och avbrott i musiken.
Är man flera användare i hemmet, eller har ett Spotify Family-konto, så kan man spela upp olika låtar samtidigt i olika rum.

Den stora fördelen med Spotify är den lätta tillgängligheten till musik, där man får tips och rekommendationer till ny musik, eller musik som är anpassad efter vad du lyssnat på. Här kan man finna så otroligt mycket bra musik man inte känt till tidigare.
Genom att spela upp musiken via sitt nätverk får man på allt detta även bekvämligheten att kunna styra allting via mobilen i sin hand.

Snabba leveranser

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 2500kr.
(gäller ej leverans med pall)

Vi har nöjda kunder

Vårt mål är att sätta ett leende på läpparna och välljud i öronen på alla våra kunder. Vi nöjer oss bara med nöjda kunder!  

Vi kan det vi säljer

Vi har lång branscherfarenhet över flera decennier med målet att alltid finna produkterna som ger bättre ljud för mindre pengar.

Vårt lägsta pris 1-30 dagar innan prissänkning:

OBS. Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes. Undantaget är om gradvisa sänkningar gjorts, då visas det lägsta priset 1-30 dagar innan den första prissänkningen.