Högtalare för stereo och hemmabio

Högtalare

För att skapa en bra upplevelse för musiken eller hemmabion så ligger mycket av grunden för detta i valet av bra högtalare. Hos Ljudfokus finner du ett brett och komplett sortiment från marknadens ledande tillverkare i olika prisklasser.
Läs mer

Högtalare


För att skapa en bra upplevelse för musiken eller hemmabion så ligger mycket av grunden för detta i valet av bra högtalare. Hos Ljudfokus finner du ett brett och komplett sortiment från marknadens ledande tillverkare i olika prisklasser.

I större rum och för starkare volymer så passar det bäst med ett par golvhögtalare. I mindre rum kan det vara en bättre anpassning att ha ett par stativhögtalare eller vägghögtalare, där man tar större hänsyn till rummets begränsningar med dess fysik. Adderar man en aktiv subwoofer så framhäver man det lägsta basregistret, där en baslåda har den stora fördelen att man kan placera den mer fritt i rummet.
Valet av högtalare avgör också valet av förstärkare, oavsett om det är en stereoförstärkare eller hemmabioförstärkare. Större högtalare har fler element och talspolar att driva, vilket ställer större krav på förstärkarens uppbyggnad och nätdel. Ska du få bra kontroll över stora baselement och även avse att spela på en högre volymstyrka, så måste förstärkaren vara kapabel till detta. Här pratar man om Ampere och hög dämpfaktor. Du kan läsa mer om detta i vår guide "En förstärkares strömkapacitet - kan det skilja mellan Watt och Watt?"

För en hemmabio-setup så är centerhögtalaren lite av hjärtat i hela systemet, dels för att den är mest samspelt med fronthögtalarna men även för att den själv kan få hantera upp till 70 % av all information i ett filmljudspår. Tydliga dialoger är ett måste, och om du vill avnjuta en musikkonsert i surroundljud så kommer de tre frontkanalerna tillsammans att skapa scenen framför dig, det där är viktigt med hög närvarokänsla där alla röster och instrument återges med hög naturtrogenhet. 
Till hemmabion är även surroundhögtalarna viktiga för att skapa den omslutande bioupplevelsen. Om man har en hemmabioförstärkare med sju eller nio kanaler så kan man addera ett eller två par Dolby Atmos-högtalare för att utöka upplevelsen i höjdled också.
Något som även ger en härlig inlevelse till filmernas mer actionfyllda scener är att montera Bass Shakers i soffans stomme. Det skakar om dig, kan man säga!

Det är inte alla hushåll som vill montera upp fem högtalare i rummet för att skapa ett hemmabioljud. En mer platsbesparande lösning är då att spana in en soundbar, på svenska kallad ljudlimpa. Dessa lyfter ljudet från din platt-TV flera dimensioner och skapar en virtuell surroundkänsla. Vissa soundbars levereras med trådlösa surroundhögtalare, alternativt kan byggas på med sådana i efterhand. 
Om man vill få bättre ljud från sin platt-TV, men också lyfta sig en nivå från vad en soundbar förmår, så kan ett par aktiva Bluetooth högtalare vara en perfekt lösning. Då tänker vi på de modellerna som levereras som stereopar. En högtalare har som uppgift att flytta luft, och med större element i ett större kabinett så blir förmågan till detta avsevärt bättre. En annan fördel är att man har två separata högtalare som tillsammans ger mer bredd och storhet till stereobilden de skapar. 
Det finns även mer kompakta Bluetooth-högtalare som ger ett lika tjusigt ljud som de har en tjusig design.
Om man vill ha ljud i flera rum samtidigt så finns det aktiva Wifi högtalare i olika storlekar och prisklasser. Här får du full kontroll med din mobiltelefon, surfplatta eller dator, där du enkelt kan streama musik från Spotify eller streama poddar. Med en Wifi högtalare - eller en inbyggnadshögtalare - så får du möjligheten att bygga multiroom på två olika sätt. Om du vill läsa mer om ditt kommande multiroom-projekt så har vi en hel del matnyttiga tips i vår guide "Vad ska man tänka på när man bygger multiroom".

På sommarhalvåret är det ett uppskattat inslag att ha bra ljud till verandan eller uteplatsen. Värt att tänka på här är att en utomhushögtalare skall hantera vädrets makter och vara UV-beständig. 

Under respektive kategori förklarar vi mer om dess högtalarens uppbyggnad med dess för- och nackdelar, samt med en del mattnyttiga tips att tänka på.
Du kan även i flera kategorier filtrera på vissa specifika finesser för att underlätta att finna det just du söker efter.
 
Har du frågor och funderingar - eller behöver rådgivning - om vad du bör tänka på om just dina högtalare, så är du välkommen att kontakta vår kundservice via telefon eller på mail.

Snabba leveranser

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 2500kr.
(gäller ej leverans med pall)

Vi har nöjda kunder

Vårt mål är att sätta ett leende på läpparna och välljud i öronen på alla våra kunder. Vi nöjer oss bara med nöjda kunder!  

Vi kan det vi säljer

Vi har varit i branschen i över 30 år, och vårt mål har alltid varit bättre ljud för mindre pengar.