Nätverksspelare ger dig tillgång till en värld av musik genom att steama ljud från tjänster som Spotify, Tidal och internetradio. De ansluts enkelt till ditt ljudsystem via WiFi eller Ethernet och stöder ofta finesser som AirPlay, Google Cast och DLNA, där man får full kontroll via en styrapp. Perfekt för dig som vill uppgradera din stereo med modern teknik och njuta av all din musik på ett enkelt och smidigt sätt.
Oavsett om du skall köpa en nätverkspelare för att spela musik i stereon, till kontoret eller för ett multiroom, så har Ljudfokus ett brett sortiment från erkända fabrikat som Wiim, iFi Audio, Audio Pro och Sonos.
Nätverksspelare
Nätverksspelare
Med en nätverksspelare för Hifi så kan man uppleva riktigt högklassiga musikresor trots att man inte lyssnar på ett fysiskt media. Om du lyssnar på musik från en CD-spelare eller vinylspelare så håller du i en fysisk skiva, där musiken är lagrad eller pressad. Grundläggande för en nätverksspelare är att man har ett nätverk. Spelaren konfigureras alltså till en router för att få access till alla funktioner. I stället för att ha en fysisk fjärrkontroll i sin hand, så laddar man ner tillverkarens styrapp till mobiltelefonen eller surfplattan. Sen kan det föregå diskussioner om både för- och nackdelar med att ha ett fysiskt media eller inte. Vissa uppskattar att ha ett etui där man kan läsa om musikerna, inspelningsstudion, följa låttexter med mera. Många av oss uppskattar idag det enkla och bekväma med att kunna streama. Med mobilen i din hand så är du i stort sett ett tryck från att börja spela.
Andra namn för nätverksspelaren kan vara nätverksstreamer, streamingpuck och streaminghub.
Vad är en nätverksspelare?
Det man alltså gör med att streama - eller strömma som man säger på svenska - är att musiken hämtas från ett "moln". Man kan ha lagrade filer som ligger på en NAS och är delade i nätverket, alternativt att man lyssnar på sin favoritmusik från streamingtjänster som bland andra Spotify, Tidal, Deezer eller Apple Music.
Precis som andra typer av mediaspelare, så är uppbyggnaden med komponentvalet och strömförsörjningen avgörande för ljudkvaliteten. Det handlar om att matcha sin nätverksspelare med stereoförstärkaren och högtalarna.
Via nätverket finns det en hel del potential, där man talar om Hi-Res Audio. Ljudkvaliteten kan variera stort, och mycket även beroende på vilken upplösning musiken har. Dock så kan man via nätverket spela upp musik som passerar CD-mediet rätt rejält.
En CD-skiva har nämligen en upplösning på 1.411 kbps (16-bitar/44.1 kHz), medans en datafil exempelvis kan ha en upplösning på upp till 9.208 kbps (24-bitar/192 kHz).
Flera streamingtjänster erbjuder idag upplösningar som antingen motsvarar en CD-skiva, eller i en så kallad Studio-kvalitet, med minimal komprimering av ljudet.
Vissa nätverksspelare kan som exempel ha en volymstyrd utgång och då är det viktigt att det analoga utgångssteget håller en tillfredsställande ljudkvalitet. Tekniskt innebär det att spelaren då först måste se till att den inkommande digitala dataströmmen konverteras till en analog signal, och sedan skall den analoga signalen hanteras tillräckligt bra med en kvalitativ volympotentiometer.
Att ha en volymreglering på utgången kan vara perfekt när man skall koppla spelaren till ett renodlat slutsteg, eller en multiroomförstärkare som då levererar förstärkareffekt till flera par infällnadshögtalare alternativt ett gäng vädertåliga högtalare till restaurangens uteservering.
Vissa nätverksspelare har digitala ljudutgångar, vilket då innebär att ingen intern D/A-omvandling behöver ske. Detta kan vara perfekt ifall man har en extern DAC som lyfter återgivningen, alternativt om man vill ge nätverksåtkomst till sin förstärkare eller aktiva högtalare som har en motsvarande digitalingång.
Connect ger en ännu enklare streaming
Spotify - och numer även Tidal - har via nätverket sin Connect-funktion, vilket är mycket uppskattat. Man behöver då inte logga in på sitt konto via fabrikatets egna app utan man kan styra musiken genom Spotify eller Tidal-appen och välja vilken enhet som skall spela upp musiken. Mobilen agerar då endast som en fjärrkontroll och inte blir påverkad av exempelvis samtal, som när man streamar via Bluetooth. Spotify Connect har mer eller mindre alla nätverksspelare idag.
Du kan läsa mer om hur Connect funkar i vår guide "Vad är Spotify Connect?"
Olika integrationer av multiroom
Den stora fördelen med nätverksspelare är att man kan bygga multiroom på bra och smidiga sätt. På senare tid har fler och fler produkter fått stöd för både Google Cast och AirPlay 2, vilket är mer "öppna" plattformar där man alltså kan blanda olika fabrikat i samma system. Det ger dig som användare helt nya möjligheter till att optimera ditt multiroom.
Du kan läsa mer om multiroom i vår guide "Vad ska man tänka på vid en multiroom lösning"
Viktigt att tänka på är även kvaliteten på de olika typerna av kablar som behövs, som analoga eller digitala signalkablar (mellan nätverksspelaren och den mottagande enheten). Tänk på att detta är i sammanhanget den lilla kostnaden som gör den märkbara skillnaden.
Är du osäker i ditt val av nätverksspelare, så tveka inte att kontakta oss för rådgivning på telefon eller mail.