Hos Ljudfokus finner du ett selekterat och utvalt produktutbud av fantastiska hörlursförstärkare från respekterade fabrikat som bl.a iFi Audio och Aune.
Hörlursförstärkare & DAP-spelare
Hos Ljudfokus finner du ett selekterat och utvalt produktutbud av fantastiska hörlursförstärkare från respekterade fabrikat som bl.a iFi Audio och Aune.
Lagerrensning
Hörlursförstärkare
Äger du, har nyligen köpt eller funderar på att införskaffa dig ett par välljudande hörlurar, så är det nästan oundvikligt att du behöver en välkonstruerad hörlursförstärkare. Ju finare hörlurar, desto större behov är det faktiskt för att få både en ordentlig drivkraft och för att uppnå lurarnas maximala potential i dess ljudkvalitet.
Att lyssna på musik genom ett par förstklassiga hörlurar kan vara en helt underbar upplevelse. Du kan koppla av i lugn och ro för dig själv och sluta bort omvärlden för en stund.
Idag finns det både hörlursförstärkare för hemmabruk, och mer påkostade modeller för bärbart bruk med batteridrift. Se det som den moderna MP3-spelaren eller den klassiska Walkman-spelaren. Idag kallar man det för DAP-spelare vilket står för Digital Audio Player. Att bära med sig sitt ljud behöver inte längre innebär att man förlorar ljudkvalitet, faktiskt tvärtom. Precis som de flesta datorerna så är de flesta mobiltelefonerna utrustade med rätt enkla ljudkort, som inte lyfter ljudet nämnvärt mycket och vars minijack-uttag kan vara fullt med störningar. Till en dator är lösningen en USB DAC. För bärbart bruk är lösningen DAP-spelaren, som har avsevärt bättre ljudkort och hörlursförstärkning, som kan hantera besvärligare lurar med hög impedans. Idag har spelarna även helt andra lagringsmöjligheter, vilket är ett krav när musikfilerna kan ha en upplösning på 24/192 PCM eller DSD.
För hemmabruk har den "klassiska" stationära hörlursförstärkaren utvecklats, främst på funktionssidan. Likt en dator så har de flesta stereoförstärkarna och CD-spelarna ett hörlursuttag. Tillverkarna lägger normalt inte alls samma vikt på detta som övriga detaljer i konstruktionen, vilket kan vara valet av förstärkarens komponenter i signalvägen, dess integrerade DAC-chip, nätverksuppkopplingen och framför allt dess strömförsörjning. Man löper alltså risk att både få en undermålig ljudkvalitet och drivning. Även om det låter bättre än att koppla från en dator eller mobiltelefon, så finns det fortfarande mycket att vinna i ren och skär ljudkvalitet. För ett par hörlurar för max 1.000 kronor så funkar det helt okej att ansluta dem direkt till en förstärkares hörlursuttag, men kommer man uppåt i prisnivå så kommer du att behöva en extern hörlursförstärkare.
Förr kopplade man in den stationära hörlursförstärkaren från stereoförstärkarens "Rec Out" eller "Tape Out", likt hur man kopplade in ett kassettdäck. Genom att välja ingångskällan så matades ljudet ut genom en välkonstruerad signalkabel.
Idag är hörlursförstärkaren mer mångfacetterad. Du kan ha digitala ingångar och även möjligheten att nyttja den som ett försteg via en variabel (volymstyrd) utgång. Vissa tillverkare adderar både Bluetooth- och nätverksuppkoppling. Det behöver faktiskt inte innebära att man måste gå upp särskilt högt upp i prisklasserna innan man stöter på klass A-drift, rörbestyckning, High End D/A-omvandlare och annat Hifi-godis.
För bärbart bruk har man anpassade hörlurar som har en behagligare impedans, vanligtvis mellan 16 och 40 Ohm. Det är ett måste. Du kanske har testat och märkt att vissa hörlurar låter svagt, även när du har höjt volymen i mobiltelefonen till max? Då har du en hörlur med en för hög impedans, som kan ligga mellan 250 och 600 Ohm. Det krävs mer spänning för att förstärka signalen och det blir en övermäktig uppgift för mobiltelefonen.
För lyssning i hemmet behöver tillverkarna inte tänka på impedansen på samma sätt, då man vet att det är en annan miljö och andra krav på ljudet. Vissa säger att en hörlur med en impedans på 16 Ohm är mer lättdriven, men det är faktiskt en sanning med modifikation. Dessutom krävs det en djupare know-how att utveckla en hörlur vars spolar har en impedans på 600 Ohm. Det är också anledningen till varför en öppen over-ear hörlur kan kosta flera tusenlappar.
Jämför det lite med en förstärkare och ett par golvhögtalare. Det ställs högre krav på förstärkaren att få rätt drivning med låg förvrängning.
DAP spelare
DAP står för Digital Audio Player och kan idag ses som den moderna Walkman/MP3-spelaren. Tanken är att man ska kunna ta med sig sin musik vart som helst, då spelaren har ett inbyggt batteri.
Skillnaden idag ligger i att man har en avsevärt större lagringskapacitet och att man kan även kan spela musik i Hi-Res, alltså högupplöst material i PCM och i vissa fall DSD, samt ha stöd för MQA. Man kan se det som studiokvalitet i fickformat, och en DAP-spelare är en given förbättring mot vad de inbyggda ljuddelarna som sitter i marknadens alla mobiltelefoner.
Alla DAP-spelare hanterar lokalt lagrad musik, medans vissa modeller kan koppla upp till Wifi ochdå komma åt streamingtjänster som Tidal. Eftersom utgångssteget håller en avsevärt högre kvalitet än mobiltelefoner, så kan de flesta spelarna även hantera mer tungdrivna hörlurar.
Är du osäker i ditt val av hörlursförstärkare eller DAP-spelare, så tveka inte att kontakta oss för rådgivning på telefon eller mail.