- Kompakt och kritikerrosad hörlursförstärkare i ZEN-serien
- Omarbetad design med ZEN-seriens nya formspråk
- Äkta balanserad kretslösning med en uteffekt på 2.000 mWatt (64 Ohm, balanserad drift)
- Diskreta klass A-kretsar med mycket tekniska lösningar från den 16x dyrare iCAN Phantom
- Justerbar gain i fyra olika lägen för optimal hörlursmatchning (0, 6, 12 och 18 dB)
- TOCOS volympotentiometer har valts för bästa ljudkvalitet
- Sminka återgivningen via flera analoga EQ-lägen
- iFi Audio XBass+ och XSpace
- Separat ljudförbättrande iPower X-nätdel finns som tillval (använd ej över 5V)
ZEN CAN 3 från iFi Audio tillhör den mycket omtyckta och rosade ZEN-serien, som prisats för sina högpresterande produkter till högst överkomliga priser. Med ZEN CAN 3 fortsätter man formligen att pumpa ut högkvalitativa ljudprodukter för musiklyssningen. Enheterna tar del av tekniska innovationer från sina betydligt dyrare syskon men till en prislapp som få andra konkurrenter kan matcha.
Trots den blygsamma prislappen är detta en mycket påkostad och genomtänkt produkt, där det inte alls hade höjts på ögonbrynen om priset legat i en helt annan klass. Något som flera recensenter poängterat i sina tester och sagt att ZEN är helt outstanding i prissegmentet!
Den helanaloga hörlursförstärkaren med balanserad kretslösning
Idag är det inte ovanligt att flertalet produkter har kretsar med DSP (Digital Signal Processing), vilket innebär att man bearbetar signalen digitalt innan den omvandlas till analog form. Det har både för- och nackdelar. Ingenjörerna hos iFi har valt att gå en helt annan väg. ZEN CAN 3 har en helt analog kretsdesign, där man beskriver att man bättre drar nytta av de naturliga fördelarna hos den analoga kretsuppbyggnaden. Man kan på bästa sätt i klassen bevara musikens integritet, minska både fasförskjutningen och distortionen, samt erbjuda en mer naturlig justering av frekvenserna.
Något som är ovanligt i prisnivån är den balanserade kretslösningen och att iFi därmed utrustat enheten med 4.4 mm Pentaconn-anslutningar på både in- och utgången. På ingångssidan för musikkällan finner vi även de mer konventionella stereo RCA och 3.5mm. På frontpanelen för att ansluta hörlurarna finner vi den konventionella 6.35 mm utgången samt den balanserade 4.4 mm Pentaconn. Kretsarna är byggda med noggrant utvalda premiumkomponenter från Panasonic, TDK, MELF, Texas Instruments och muRata. Förstärkningssteget använder iFi Audio´s/AMR s egenutvecklade OP-förstärkare, som överträffar kommersiella chip som använder lågkvalitativ koppar och billig aluminiumtråd.
Tänk på att då ZEN CAN 3 är helt analogt uppbyggd så är den beroende av att den inkommande musiksignalen håller hög kvalitet. Om du exempelvis sedan tidigare har ZEN DAC men känner att dina hörlurar kräver ännu mer kraft så kan du ansluta din ZEN DAC till ZEN CAN 3 med hjälp av en balanserad kabel med 4.4 mm kontakt, och stapla dem som ett ZEN-system.
xBass+, PowerMatch och XSpace
XBass+ är en analog signalbehandling utformad för att förbättra basregistret utan att påverka klarheten i det kritiska mellanregistret. Det kan vara idealiskt att använda tillsammans med vissa in ear-hörlurar eller öppna modeller där man kan uppleva att det saknas lite tryck i de lägre registren.
Förstärkardelen har en justerbar gain som iFi Audio kallar för PowerMatch, vilket ger en förstärkning för mer krävande hörlurar.
XSpace beskriver iFi själva att den återskapar den expansiva ljudbilden från högtalare i ett rum och skall därmed ge hörlurslyssningen en mer naturlig och rymlig ljudbild. Lite som att få känslan att sitta på en konsert men att du har konserthallen inne i ditt huvud.
Den framtidssäkrade hörlursförstärkaren
Med ZEN CAN 3 säger iFi Audio att man har skapat en framtidssäker konstruktion. Jämfört med föregångaren så talar vi om en ännu starkare hörlursförstärkare, vilket gör den mer kapabel att driva både planar-hörlurar samt den banbrytande xMEMS-tekniken hos finare in-ear hörlurar. xMEMS-förstärkningen introducerades först i flaggskeppet iDSD Diablo-X och den bygger på att kunna leverera den spänning som krävs för att optimalt kunna driva denna avancerade hörlursteknologi.