Nätverksstreamer
-15% med IFI15
-15% med IFI15
Nätverksstreamer
Med en nätverksstreamer får man tillgång till att strömma musiken via molnet, en streamingtjänst eller en NAS. Du har full kontroll i din hand med styrning via en app för mobiltelefonen eller surfplattan. Med användbara finesser som Spotify Connect, AirPlay, DLNA och i vissa fall röststyrning, så är det lätt att glömma bort att bekvämligheten med att streama musiken direkt från mobilen inte behöver ske på bekostnad av ljudkvaliteten. Ljudfokus har ett bredd och selekterat utbud av streamers från respekterade tillverkare som Wiim, Audio Pro och Sonos.
Kärt barn har många namn, är ett gammalt ordspråk. Nätverksstreamern är idag en oerhört populär produkt och har därmed många namn. Den kan även kallas för nätverksspelare, musikstreamer, Hifi-streamer, mediaspelare, Wifi-puck eller trådlös adapter. Genom denna har du full kontroll över musiken och kan styra allting med mobiltelefonen i din hand, oavsett var du befinner dig i hemmet. Du spelar inte upp ett fysiskt media som du kan hålla i din hand, där vi främst tänker på det analoga mediat från vinylspelaren eller det digitala, kompaktare mediat från CD-spelaren. Med en nätverksstreamer så kan man uppleva riktigt förstklassiga musikresor trots att man inte lyssnar på ett fysiskt media. Sen kan det föregå diskussioner om både för- och nackdelar med att ha ett fysiskt media eller inte. Vissa uppskattar att ha ett etui där man kan läsa om musikerna, inspelningsstudion, följa låttexter m.m. Men många av oss uppskattar idag det enkla och bekväma med att kunna streama. Med mobilen i din hand så är du i stort sett ett tryck från att börja spela.
Då nätverksstreamern hanterar själva musikuppspelningen så ansluter man denna till en lämplig stereoförstärkare eller installationsförstärkare. Vissa mer avancerade modeller har även stöd för Hi-Res Audio, alltså musik i högupplösta ljudformat som FLAC eller DSD.
Rent ljudmässigt så skiljer det mellan nätverksstreamers i olika prisklasser, då uppbyggnaden med komponentval och strömförsörjning är avgörande för hur bra musiken kan låta. Det handlar om korrekt matchning med kringutrustningen och vad man väljer beror till stor del på vilka ljudkrav man ställer.
Vad är Spotify Connect?
Spotify - och numer även Tidal - har via nätverket sin Connect-funktion, vilket är mycket uppskattat. Man behöver då inte logga in på sitt konto via fabrikatets egna app utan man kan styra musiken direkt genom Spotify eller Tidal-appen - alternativt via datorn - och välja vilken enhet som skall spela upp musiken. Mobilen agerar då endast som en fjärrkontroll och blir inte påverkad av exempelvis samtal, som när man streamar via Bluetooth. Spotify Connect har mer eller mindre alla nätverkstreamers idag. Du kan läsa mer om detta i vår guide "Vad är Spotify Connect?"
Den stora fördelen med nätverksspelare är att man kan bygga multiroom på bra och smidiga sätt. På senare tid har fler och fler produkter fått stöd för både Google Cast och AirPlay 2, vilket är mer "öppna" plattformar där man alltså kan blanda olika fabrikat i samma system. Det ger dig som användare helt nya möjligheter till att optimera ditt multiroom.
Du kan läsa mer om multiroom i vår guide "Vad ska man tänka på vid en multiroom lösning"
Vad är AirPlay 2?
Den första versionen av Apple´s AirPlay innebar att man streamade musiken från mobilen till en mottagare (exempelvis en förstärkare eller aktiv högtalare), något som kan liknas vid Bluetooth. När Apple lanserade AirPlay 2 i samband med iOS 11.4 i maj 2018 så var en av de större nyheterna dess avancerade multiroom-integration, vilket innebär att musik kan skickas till flera högtalare samtidigt. Protokollet vänder sig till Apple-användarna och det kräver att nätverksenheten är kompatibel med detta, som i vissa fall kan uppnås med mjukvaruuppgraderingar men i andra fall kräver ny hårdvara. Multianvändarkontrollen gör att en uppspelningskö kan delas mellan flera uppspelningsenheter. En låt kan läggas till från en iPhone och sedan kan en annan låt läggas till från en iPad, utan att avbryta uppspelningen. Ljudet för varje mottagarenhet kan justeras individuellt.
Med AirPlay 2 har man en bättre buffring, vilket i sin tur leder till ökad stabilitet och kortare responstider för att starta och byta låtar.
Vad är Chromecast?
Chromecast är en teknik som är utvecklad av Google, som tidigare gått under namnet Google Cast, och som lanserades år 2013. Precis som AirpLay 2 så är det inte enbart stöd för audio, därav att man brukar kalla den renodlade ljudversionen för Chromecast Audio. På olika typer av ljudprodukter så brukar det specifieras "Chromecast built-in". Med tekniken kan man streama ljud och musik från valfri app som stödjer detta. Genom åren har antalet appar blivit väldigt många när det gäller både Android och Apple iOS, samt PC och Mac. I musikappen trycker man på en liten ikon och väljer vilken enhet som skall spela upp ljudet. Det kan vara i ett eller flera rum samtidigt, beroende på hur man har konfigurerat systemet i Google Home-appen.
Både AirPlay 2 och Google Cast är mer "öppna" plattformar med ett mer allmänt gränssnitt där man hänvisas till originalapparna för de tjänsterna du vill använda. Teknologierna ger ännu större möjligheter till hur man kan bygga sitt multiroom.
Har du frågor och funderingar - eller behöver rådgivning - i ditt val av nätverksstreamer och vad du bör tänka på, så är du välkommen att kontakta vår kundservice via telefon eller på mail.