Bra utomhusljud ger de mer levande sommarkvallarna

Bra utomhusljud ger de mer levande sommarkvällarna

Under sommarhalvåret lever många av oss upp, och njuter lite extra av de långa dagarna och det varma vädret. Grillen åker fram, poolen fylls upp och vi umgås med vänner eller familjen långt inpå småtimmarna. Vad är det då som lyfter stämningen och våra sinnen till max? Musik, såklart. Vad vore en barbeque eller den goda drinken vid poolen utan bra musik?! Eller att ha bakgrundsljud när man arbetar i trädgården eller chillar i badstolen!? Bra musik förtjänar bra ljud, eller hur!? 

Söker du ett ljud du kan röra dig med?
Ljud är något som är väldigt subjektivt, där vi ställer olika krav och därmed finns det olika vägar att gå mot det som vi anser vara en tillräckligt bra ljudupplevelse. Att spela musik via en mobiltelefons inbyggda högtalare är vi alla eniga om att det på långa vägar inte är tillräckligt bra. Att koppla upp telefonen via Bluetooth till en Bluetooth-högtalare ger ett klart lyft i ljudkvalitet, då telefonen istället endast behöver skicka ut trådlöst ljud i digital form som då högtalaren får omvandla till analog signal och därmed sätta mycket av ljudets prägel och upplösning.
Här finner vi allt från kompaktare och prtabla modeller till riktigt bastanta skapelser, som tillverkaren då gärna kategorierar som en "partyhögtalare". En kul finess är att man då oftast har en karaoke-funktion, där de festliga sommarkvällarna kan avslutas med allsång eller ett tårgripande soloframförande.

Med portabelt (även kallat bärbart) ljud menas att högtalaren har ett uppladdningsbart batteri och som man kan ta med sig på resan, utflykten, stranden eller dylikt. Perfekt om man vill spela favoritspellistan från Spotify eller njuta av en ljudbok. En portabel högtalare kan också vara IPX-klassad så att den tål regn och fukt. Vissa modeller har även en stereofunktion, där två högtalare kan sammankopplas för en större ljudbild.

Söker du en fast installation som man kan optimera efter specifika behov?
Om man kopplar upp sig till en välljudande Bluetooth-mottagare eller nätverksstreamer, där man sedan drar en signalkabel till en stereoförstärkare så kan man i större grad optimera prestandan efter de krav på ljudet som ställs samt efter hur stor utemiljön är. Att ha ett dedikerat utomhussystem är av stor fördel, då man inte behöver elda på med maxvolym från vardagsrummet för att kunna höra musiken ute, vilket ger dig en bättre lyssnarupplevelse och möjligtvis även en gladare grannsämja.
Här talar vi främst om utomhushögtalare - som vissa även kallar för väderhögtalare. Dessa monteras på väggen via ett medföljande fäste i antingen vertikalt eller horisontellt läge, där man sedan kan vinkla högtalaren så att ljudet kan riktas i bästa mån. Den viktigaste detaljen är att de har konstruerats för att tåla mer extrema miljöer med vind, väder och fukt. Det finns olika IP-klasser beroende på hur utsatta högtalarna blir samt att kabinettet skall är UV-beständigt ifall det blir direkt exponerade för solljus. En utomhushögtalare som utsätts för hårda väderförhållanden behöver vara konstruerade på ett bra sätt. Det är som exempel inte så snyggt om frontgallret börjar rosta efter en kort tid. Det ser mindre bra ut när de hänger på fasaden. Därav ställs det högre kvalitetskrav på en sådan högtalare.

I en innemiljö - som ett vardagsrum med väggar - så har man helt andra förutsättningar än vissa utomhusmiljöer. Skall högtalarna sitta på en vägg och spela rakt ut i en stor trädgård? Då kan de eventuellt behöva assistans av en baslåda, då ljudet inte förstärks på samma sätt inne i ett rum. Jämför det med ett vardagsrum på 30 kvadratmeter. Ställer du upp ett par golvhögtalare så spelar det bra i basregistret, men en mindre stativhögtalare låter tunnare då den i sig självt inte förmår att flytta lika mycket luft och behöver därmed hjälp med en baslåda, en så kallad subwoofer. Även om utbudet är begränsat så finns det passiva baslådor för en fast installation i utemiljö.

Har du en stor uteplats på 40-50 kvadratmeter? Då behöver du gärna ha minst två par högtalare för att fördela ljudet jämnare över hela ytan. Ljudstyrkan faller av för varje meter, så med endast ett par högtalare installerade så kan det bli väldigt stark volym för de i umgänget som sitter nära högtalarna, medans övriga som sitter en bit bort gärna vill att volymen ökas en bit till. 

Vill du hellre ha diskreta inbyggnadshögtalare?
En inbyggnadshögtalare - eller infällnadshögtalare som vissa kallar det - behöver inte betyda att man gör avkall på ljudkvaliteten, snarare tvärtom. Det gäller att välja inbyggnadshögtalare med omsorg och det allra bästa är att bygga en backbox, där man följer den specifika tillverkarens angivelser på rekommenderad lådvolym. Det gör att man över lag får en fylligare klang där speciellt basregistret växer. 
Det kan hända att du får ta dig till bygghandeln och snickra ihop en låda. Det tar lite tid, men det vinner du otroligt mycket på. Tänk på att några timmars jobb ger dig många års ökat musiknöje!
Värt att tänka på om man skall installera en inbyggnadshögtalare i en uteplats är att konstruktionen bör vara fukttålig för bästa livslängd. 


Högtalarväxeln är din biljett att undvika en serviceåtgärd
Om man spelar musiken via en stereoförstärkare så skall du alltid ha en impedanskorrigerande högtalarväxel när du ansluter mer än ett par högtalare. Om en tillverkare säger att deras högtalare har en impedans på 8 Ohm, så är det lätt att tänka att det kommer funka felfritt då den parallella lasten blir 4 Ohm när man har två par högtalare - speciellt när förstärkaren har en A + B utgång. Men när en högtalartillverkare anger impedansen så är den nominell, alltså genomsnittlig. En högtalare som nominellt har en impedans på 8 Ohm kan lika gärna falla ner till 3.7 Ohm i ett visst frekvensområde. Om man då kopplar in två par så är impedansen nere på 1.85 Ohm. Något som gör att de flesta förstärkare tackar för sig. Med högtalarväxeln så förblir den lägsta impedansen 3.7 Ohm, och det minimerar risken att något går snett! Det kan vara mer värt att investera i en högtalarväxel än en mer kostsam serviceåtgärd som inte täcks på garantin!

Om man dock har en deikerad multiroomförstärkare, så är denna utrustad med fler förstärkarkanaler. Mest förekommande så har tillverkaren mellan fyra till tolv förstärkarkanaler, vilket alltså ger stöd för två upp till sex stereozoner. Det täcker de flestas behov. Man behöver då ej heller tänka på impedansen, då man direktkopplar ett par högtalare till en förstärkarutgång. 

Högtalarkabelns ledarmaterial och area spelar roll
En viktig ingrediens till att få ut maximal prestanda ur högtalarna är att ansluta dem med en kvalitativ högtalarkabelAnvänd helst inte en för tunn kabel då man vanligtvis drar längre sträckor. Undvik högtalarkablar vars ledararea är under 1.5 mm² och ha även en ren kopparkabel. Det finns oftast en anledning varför kabeln är väldigt billig men har en generös ledararea. Dessa kablar är oftast uppbyggda med CCA-ledare (CopperClad Aluminium), där man alltså har ett tunnare lager koppar draget över aluminium. Även om priset blir bättre, så blir ledaregenskaperna sämre.


Om du är ute efter att kunna få din uteplats att integreras med rummen inomhus, så läs gärna vår guide om "Vad ska man tänka på när man bygger multiroom".
Har du frågor och funderingar om vad du bör tänka på när du skall installera utomhushögtalare, så är du välkommen att kontakta vår kundservice via telefon eller på mail.

Snabba leveranser

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 2500kr.
(gäller ej leverans med pall)

Vi har nöjda kunder

Vårt mål är att sätta ett leende på läpparna och välljud i öronen på alla våra kunder. Vi nöjer oss bara med nöjda kunder!  

Vi kan det vi säljer

Vi har lång branscherfarenhet över flera decennier med målet att alltid finna produkterna som ger bättre ljud för mindre pengar.