Bättre ljud utan kostnad


Kan man få bättre ljud hemma utan att betala en enda krona?

Här har vi sammanställt några tips på hur du får bättre ljud utan att betala en krona.

Det viktigaste man kan göra för att få bättre ljud är att placera dina högtalare på bästa sätt.
Här är några tips:- Högtalarna ska helst stå så symmetriskt som möjligt i rummet. Detta gör att högtalarna kommer att låta så lika som möjligt i ljudkaraktären. Om till exempel en av högtalarna står i ett hörn så kommer den spela mycket mer bas än den andra högtalaren (detta går i och för sig att kompensera i förstärkaren, men det är bättre att ställa högtalarna rätt från början om man har möjlighet till det).

- Högtalare med basreflexrör bakåt bör ha minst samma avstånd till väggen som basreflexrörets diameter.

- Dina högtalare ska stå på ett sätt i rummet så att det inte uppstår stående vågor. Ett enkelt sätt är att ställa högtalarna på ett avstånd från väggen som inte är jämnt delbart med rummets bredd. Om rummet är 4 meter brett, så ställ dem inte 1 meter eller 0,5 meter från sidoväggen, utan hellre till exempel 0.6 meter.

- Du ska helst ha samma avstånd mellan högtalarna som mellan dig och mitten, går inte det så är det bättre att han dem närmare varandra än längre ifrån varandra.

- Kan du påverka höjden, så är det bäst om diskanten sitter i samma höjd som dina öron när du sitter ner.

- Vinkla högtalarna. Här är det bara att testa sig fram som gäller, testa både att ha högtalarna rakt fram och inviklade mot lyssningspositionen (så kallad toe-in). Vad som blir bäst är mycket beroende på rummet, musiken, högtalarna och din smak.

- Se till att varje golv-högtalare står stadigt på golvet. Du kan använda avancerade spikes eller dämpfötter till detta, men en väldigt billigt lösning är att använda helt vanliga möbeltassar. Välj en tunn variant och sätt 2 st fram och 1 st i mitten bak, så står högtalaren och vilar på alla tassarna (om man använder 4 st tassar kan högtalaren vippa).


När du har placerat högtalarna på bästa sätt så bör du kolla över dämpningen i rummet. 
Rummet är faktiskt den faktor som påverkar ljudet mest. Här är några inredningstips:

- Ju större och tjockare gardiner du har, desto bättre dämpning blir det.

- En tjock matta framför högtalarna kan göra underverk, på samma sätt som en hårt glasbord för nära högtalarna kan förstöra ljudet lika mycket.

- Tavlor, gärna av tyg, dämpar. Det går ganska enkelt att göra en egen snygg tavla med en ram och ett snyggt tyg (med eventuellt lite dämpning bakom).

- En tygsoffa med många kuddar och filtar dämpar bättre än en skinnsoffa utan kuddar.


Vill du ha mer hjälp med ditt ljudsystem? Klicka här!

Snabba leveranser

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 2500kr.
(gäller ej leverans med pall)

Vi har nöjda kunder

Vårt mål är att sätta ett leende på läpparna och välljud i öronen på alla våra kunder. Vi nöjer oss bara med nöjda kunder!  

Vi kan det vi säljer

Vi har lång branscherfarenhet över flera decennier med målet att alltid finna produkterna som ger bättre ljud för mindre pengar.

Vårt lägsta pris 1-30 dagar innan prissänkning:

OBS. Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes. Undantaget är om gradvisa sänkningar gjorts, då visas det lägsta priset 1-30 dagar innan den första prissänkningen.