Om du planerar att bygga multiroom och fördela musiken i fler än ett rum, så är en multiroomförstärkare en perfekt grund för detta - oavsett om lösningen vänder sig till hemmet eller för offentlig miljö, som kontoret, gymmet eller utserveringen. Ljudfokus har ett selekterat utbud, som även inkluderar 70/100V-system, från flera av marknadens ledande aktörer som Dayton Audio, Klipsch och Monitor Audio.
Om du är ute efter att bygga multiroom, så rekommenderar vi starkt att läsa genom vår guide för multiroom. Här går vi genom matnyttiga tips och vad man bör tänka på.
Filtrera:
Pris
Tillverkare
Dayton Audio
Elipson
Klipsch
Monitor Audio
Rotel
Utförande
100V
Tillbehör
Multiroom förstärkare
Sortera på
-20%

Detta är en 12-kanals multiroomförstärkare som är kapabel att driva 6 par h...
11998 kr (ord. 14998 kr)
-18%

Detta är en 12-kanals multiroomförstärkare som är kapabel att driva 6 par h...
8998 kr (ord. 10998 kr)
Multiroom förstärkare
Om du planerar att bygga multiroom och fördela musiken i fler än ett rum, så är en multiroomförstärkare en perfekt grund för detta - oavsett om lösningen vänder sig till hemmet eller för offentlig miljö, som kontoret, gymmet eller utserveringen.
Ljudfokus har ett selekterat utbud, som även inkluderar 70/100V-system, från flera av marknadens ledande aktörer som Dayton Audio, Klipsch och Monitor Audio.
Om du är ute efter att bygga multiroom, så rekommenderar vi starkt att läsa genom vår guide för multiroom. Här går vi genom matnyttiga tips och vad man bör tänka på.
Multiroomförstärkaren kan även heta "Multikanal" eller "Multizon", och med en sådan här konstruktion får man flexibla möjligheter till hur ljudet kan fördelas till alla zonerna. Här talar vi i mångt och mycket om hjärtat - själva pulsen - i ditt multiroom-projekt.
I stället för att ha flera separata stereoförstärkare som tar plats, så erbjuds fördelen att man har alla förstärkarkanalerna i ett och samma chassi. Mest förekommande så har tillverkaren mellan fyra till tolv förstärkarkanaler, vilket alltså ger stöd för två upp till sex stereozoner. Det täcker de flestas behov.
Man behöver då ej heller tänka på impedansen, då man direktkopplar ett par högtalare till en förstärkarutgång. Man kan såklart även ha en stereoförstärkare, men då är en impedanskorrigerande högtalarväxeln en absolut nödvändig ingrediens för att undvika snedbelastning. För att fördjupa det hela, så kan man även sätta en högtalarväxeln på en utgång i en multiroomförstärkare. Säg att du har 60 Watt till förfogande per kanal och vill ha tre par högtalare i den här zonen, som konstant kommer att spela samma musik. Då kan man koppla ljudet via en högtalarväxel utan problem. Uteffekten fördelas mellan högtalarparen, som då i detta fallet får 20 Watt/par.
Mest förekommande är att en multiroomförstärkare inte gör något annat än att just förstärka upp en inkommande ljudsignal. Du behöver alltså koppla in en ljudkälla, vilket mest förekommande är en Bluetooth-mottagare eller mer fördelaktigt en nätverksspelare. Sistnämnda kopplar man upp till sitt nätverk och styr genom en dedikerad mobilapp. Kopplar man upp flera enheter så kan man namnge dem och därmed styra respektive zon helt individuellt.
En Bluetooth-mottagare kan funka för ändamålet, men man kan endast ha en enhet man streamar ljudet till.
För att uppnå maximal prestanda så rekommenderas det att man byter ut den medföljande analoga signalkabeln till en bättre modell, som har mer tilltagna ledare, bättre skärmning och finare kontakter. Faktorer som bidrar till en bättre ledarförmåga. Det behöver inte kosta mer än några hundralappar!
Det finns även multiroomförstärkare som är baserade på 70V eller 100V. Sådana system vänder sig mer till offentliga miljöer och större lokaler, där man kan kedjekoppla flera högtalare på samma utgång utan att behöva tänka på parallell- eller seriekoppling. En transformator omvandlar högtalarsignalen från förstärkaren så att man erhåller en signal med en hög spänning och liten ström. Kravet är att man har kompatibla högtalare med en inbyggd transformator, som motsatt omvandlar tillbaka signalen.
Tänk på att när man oftast drar längre sträckor av högtalarkablar genom väggar och tak, så bör man öka dimensionen på ledararean, i syfte att motverka signalförlust. Ta hellre kostnaden att kliva upp från exempelvis en 1.5 mm² till en kabel 2.5 mm² än att tappa kvalitet och styrka i signalen.
Är du osäker i hur du skall bygga ditt projekt och vad du behöver, tveka inte att kontakta oss för rådgivning på telefon eller mail.