Felsökning
Felsökningsguide / produktsupport

Här har vi samlat ihop svar på de mest förekommande frågorna ifall din produkt inte fungerar som den skall. 
Har du inte fått svar på din specifika fråga och behöver hjälp av en verklig, levande person? Vi finns här för dig 5 dagar i veckan genom att ringa oss på 010-330 20 90 alternativt så kan du maila oss genom vårt kontaktformulär.


Fråga: varför brummar det om min baslåda?
Svar: Testa att dra ut signalkabeln endast från basen. Om det slutar brumma så förs brummet över via kabeln. Det kan bero på att en jordslinga uppstår mellan olika elektronikapparaters jordplan, att apparaterna sitter i olika vägguttag (med olika fas), alternativt att kabeln har en dålig skärmning som gör att den tar upp störningar, som sedan förstärks upp i basen.
Om brummet kvarstår efter att man ryckt ut kabeln så är det basen själv som skapar ett brum. Det kan bero på olika faktorer, där man kan testa att vända på stickproppen för att få rätt fas med elen. Om detta inte hjälper så är det förmodligen inget som du kan åtgärda själv.


Fråga: varför är min baslåda helt tyst?
Svar: Testat att höja volymen i basen till max, då du redan har en volymreglering i din huvudförstärkare. Det kan vara att signalen blir för mycket dämpad i två steg. Testa även att låta kabeln sitta kvar i basen men att du rycker den från huvudförstärkaren. Då du fungerar som en antenn så skall det brumma i basen när du nuddar kabelns centerpinne. Om det brummar så är basen okej, då den återger ljud.
Om det fortfarande är helt tyst om basen så kan en intern kabel ha lossnat i frakten från elementet, eller så är det något defekt i steget. Detta är inget som rekommenderas att du åtgärdar själv.


Fråga: varför är min baslåda eller förstärkare helt död, och hur byter jag ut säkringen?
Svar: Om din baslåda eller förstärkare inte får någon ström alls, så har med största sannolikhet huvudsäkringen smällt. Denna kan utlösas p.g.a en åsknedslag, en strömspik eller dylikt och gör så för att skydda elektroniken. Oftast sitter säkringen i en hållare precis intill där man ansluter strömkabeln. En säkring är lätt att byta ut. Observera dock vad säkringen har för värde. Detta står på kanten, exempelvis 2.5A / 250V. Om ett byte av säkring inte hjälper så rekommenderar vi att du registrerar ett serviceärende så att en auktoriserad verkstad får kolla på basen.
Vi har gjort en video på detta, då vi visar hur man öppnar säkringshållaren på Dynavoice CSB-V12. Se videon här.


Fråga: varför får jag inget ljud från min TV till mina aktiva högtalare/soundbar?
Svar: Detta är med största sannolikhet en felaktig inställning i TV:ns menyer. Många aktiva högtalare och ljudlimpor kan ta emot en digital signal via optisk överföring eller HDMI ARC. Så kolla så att rätt ljudutgång är vald och dessutom att det står ”PCM” förvalt och inte ”Bitstream”. Det är olika kodspråk i den digitala överföringen. Tänk också på att digitala kretsar är väldigt störkänsliga, så om du för över ljudet via HDMI ARC och ljudet har försvunnit, så testa att rycka ut strömkablarna helt och vänta någon minut innan du sätter dit dem igen, för då har kretsarna hunnit ”ladda ur” och en eventuell felkod ska då ha försvunnit. Detta gäller även om du för över ljudet till en bioförstärkare.


Fråga: varför passar inte mina bananpluggar, trots att förstärkaren/högtalarna har skruvterminaler?
Svar: De flesta tillverkarna sätter i fabrik dit en liten plastbit som täcker hålet där bananpluggen skall monteras. Det är för att uppfylla vissa parametrar i CE-märkningen och dess säkerhetsåtaganden. Vi länkar till en YouTube-video av Techmoan, som visar vilket åtgärd du kan ta till efter 35 sekunder. Du ser videon här. I vissa undantagsfall så kan det vara som så att skruvterminalen inte accepterar en bananplugg. 


Fråga: varför brusar det högt från mitt ljudsystem?
Svar: Om det inte har brusat tidigare utan kommit helt plötsligt så kan det vara en defekt i elektroniken. Ett lätt naturligt brus eller brum finns alltid och det kommer från transformatorn. Om du lägger örat mot ett högtalarelement så hör du detta, men det Men mest förekommande så är det störfält som når elektroniken och som sedan förstärks upp, precis som musiksignalen. Det kan vara en routern, mobilladdare, dator, mobiltelefon m.m. som avger dessa störfält. Även kablar agerar som antenner och en dåligt skärmad sådan tar lättare upp yttre störningar som sedan når elektroniken. Så testa att flytta på enheterna och se om det löser det hela. Om inte, så finns vi till förfogande för ytterligare guidning.


Fråga: varför hackar det vid Bluetooth-spelandet och varför fungerar inte min fjärrkontroll?
Svar: Du kan ha starka störfält i omgivningen som slår ut dessa signaler bitvis eller i vissa fall även helt. Det kan röra sig om exempelvis en routern, mobiler, mobilladdare eller en större transformator i stereoförstärkaren. Testa att flytta på dessa enheterna och se om det hjälper. När det gäller fjärrkontrollen så kan du testa och se om den skjuter iväg IR-signaler genom att ha dess IR-öga mot en mobilkamera. Det skall lysa vitt i kameran när du trycker på någon knapp. Detta ser inte våra ögon. Om det lyser så fungerar fjärrkontrollen. Om inte, så är den defekt. Om det lyser och om du inte har störfält som kan inverka, så kan det då vara fel på IR-mottagningen i produkten. 


Fråga: varför behöver jag en högtalarväxel när jag har mer än ett par högtalare till en förstärkare?
Svar: Flera stereoförstärkare har en A och B-utgång för högtalare. Tanken med detta är att man kan ha två par högtalare inkopplade för att ge ljud i två rum, men inte samtidigt. Har man två par inkopplade samtidigt så ser förstärkaren detta som en parallell last där impedansen halveras. Vid vissa multiroom-installtioner så vill man ha en förstärklare som fördelar ljudet till minst två rum, oftast fler än så. Då är högtalarväxeln en nödvändig ingrediens! Du kopplar då högtalarkabeln från förstärkarens A-utgång och in i växeln, för att sedan dra kablar till respektive högtalarpar. 
Om en tillverkare säger att deras högtalare har en impedans på 8 Ohm, så är det lätt att tänka att det kommer funka felfritt då den parallella lasten blir 4 Ohm med två par högtalare. Men när en högtalartillverkare anger impedansen så är den nominell, alltså genomsnittlig. En högtalare som nominellt har en impedans på 8 Ohm kan lika gärna falla ner till 3.7 Ohm i ett visst frekvensområde. Om man då kopplar in två par så är impedansen nere på 1.85 Ohm. Något som gör att de flesta förstärkare tackar för sig. Med högtalarväxeln så förblir den lägsta impedansen 3.7 Ohm - även om du skulle ha fyra par inkopplade - och det minimerar risken att något går snett. Det kan vara mer värt att investera i en högtalarväxel och undvika en mer kostsam serviceåtgärd som inte täcks på garantin!


Fråga: varför spelar min baslåda dåligt och inte tillräckligt starkt i rummet?
Svar: Rummets akustik och basens placering är A och O, då denna skall samspela med högtalarna. Oftast blir bas förstärkt i hörn och en sådan placering kan ge 6 dB förstärkning. Står basen på "fel" ställe i rummet så kan man få en utsläckning, som man då försöker kompensera med att höja mer volym i basen. En ökning av 3 dB i ljudstyrka gör att steget behöver dubblera uteffekten. En höjning med 6 dB gör att steget måste då måste lämna 4 gånger med effekt. Två olika placeringar kan alltså innebära att du spelar på 100 Watt eller 400 Watt. Det du hör i soffan är samma ljudstyrka. Så ta gärna tiden att hitta rätt placering i rummet.
Sen kan man även kolla fasen så att den är rätt i förhållande till högtalarna. Då högtalare och baslåda står på lite olika ställen i rummet så kan de olika ljudvågorna vara "osynkade" när de når dina öron. Istället för att hjälpa och förstärka varandra så arbetar de omvänt och istället sker en viss utsläckning. Då tappar man baskraft. Alla baslådor har en fasvippa mellan 0 och 180 grader. Vissa baslådor har en variabel fas för en ännu mer exakt integration. Står man lutandes över basen och spelar musik (fokusera inte på extrem djupbas) så kan man oftast höra om det spelar mer (rätt fas) eller mindre (ur fas). 
I vissa fall så kan en stereoförstärkares lågnivå-utgång inte ge tillräckligt med utsignal (i relation till hur man önskar att spela). Om baslådan har högnivå in, så kan man testa att koppla basen på samma sätt som högtalarna, alltså med högtalarkabel (höger + vänster). Det brukar normalt ge lite mer krut, då man tar signalen från förstärkarens högtalarutgång.


Fråga: varför brummar det från min Rega skivspelare?
Svar: Brittiska Rega har olikt andra tillverkare av vinylspelare ingen separat anslutning av en jordkabel, utan jordförbindelsen sker genom RCA-kontakten på den vänstra kanalens signalkabel. Det kan i vissa fall hända att jorden inte blir tillräckligt stark och då uppstår ett konstant jordbrum. Men det finns workarounds för detta, där man då tar en tunnare högtalarkabel som sätts i ett tvärsnitt i RCA-kontaktens ytterdel. Den andra änden av högtalarkabel kan monteras i en chassiskruv i förstärkaren eller RIAA-steget. 
Den amerikanska återförsäljaren har gjort en videoguide om detta. Spana speciellt från 1:52 minut i videon och framåt. Länk till videon finns här.


Fråga: varför sprakar/brusar det från min produkt med rör?
Svar: Med största sannolikhet så är det ett rör som är defekt. Då finns det ett brus som kan vara konstant eller komma till och från, eller i vissa fall att det låter högfrekvent (mikrofoni). Om bruset endast finns på ena kanalen så kan man testa att flytta sida på rören (förutsatt att det inte är en dubbeltriod i signalvägen). Om det börjar brusa om den andra kanalen så är det röret. De flesta rör sitter i socklar, så man använder sig av små cirkelrörelser för att lossa röret. Är du osäker kring detta så får vi ta in enheten och inspektera enheten och eventuellt då byta röret åt dig, alternativt om du har en lokal serviceverkstad som kan hjälpa till.
Rör är lite som de äldre glödlamporna, som plötsligt kunde gå sönder. Därav ger många tillverkare en begränsad garanti på rör, som vi på hemsidan i bästa mån anger på deras produkter. Garantin ligger vanligtvis på 3-6 månader.
Om man har ett rör som är konstaterat defekt, så kan man ta tillfället i akt och uppgradera återgivningen genom att ersätta röret med ett som är tillverkat efter snävare toleranser. I mer överkomliga rörprodukter sitter det från fabrikanten oftast det man kallar för "Kina-rör". Genom att byta till ett NOS-rör (New Old Stock) eller nyproducerat rör med högre krav vid tillverkningen, så kommer ljudet att påverkas positivt samtidigt som även livslängden oftast blir bättre. 
De mindre linjerören har en lägre belastning då de hanterar spänningssignaler medans de större effektrören har en kortare livscykeln, då de levererar ström (Watt) till högtalarna.

Snabba leveranser

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 2500kr.
(gäller ej leverans med pall)

Vi har nöjda kunder

Vårt mål är att sätta ett leende på läpparna och välljud i öronen på alla våra kunder. Vi nöjer oss bara med nöjda kunder!  

Vi kan det vi säljer

Vi har varit i branschen i över 30 år, och vårt mål har alltid varit bättre ljud för mindre pengar.