Multiroomförstärkare - Multizonförstärkare - Zonförstärkare
Filtrera:
Pris
Tillverkare
Dayton Audio
Elipson
Klipsch
Monitor Audio
Rotel

Multiroomförstärkare

Om du planerar att bygga multiroom och fördela musiken i fler än ett rum, så är en multiroomförstärkare en perfekt grund för detta - oavsett om lösningen vänder sig till hemmet eller för offentlig miljö, som kontoret, gymmet eller utserveringen. En multiroomförstärkare har flertalet inbyggda förstärkarkanaler i samma chassi, till skillnad från stereoförstärkaren som har sina två kanaler. I multiroomförstärkaren kan det röra sig om allt från 4-6 upp till 12-16 förstärkarkanaler. Ljudfokus har ett selekterat utbud från flera av marknadens ledande aktörer som Dayton Audio och Monitor Audio.

Om du är fundersam på vad du behöver till ditt multiroomprojekt, så rekommenderar vi starkt att läsa genom vår guide för multiroom. Här går vi genom matnyttiga tips och vad man bör tänka på.
Läs mer
Dayton Audio DAX88 multiroom förstärkare med nätverk, 12-kanaler
DAX88 spinner vidare på konceptet från MA1240/MA1260, men tar användningsområd...
21498 kr
Köp
Info
Dayton Audio MA1240a multiroomförstärkare, 12-kanaler
Detta är en 12-kanals multiroomförstärkare som är kapabel att driva 6 par h...
8998 kr
Köp
Info
Dayton Audio Matrix88 multiroomförsteg med 8 zoner & nätverksstreaming
Detta är ett extremt genomtänkt, välljudande och finessrikt försteg med st...
12998 kr
Köp
Info
Dayton Audio MA1260 multiroomförstärkare, 12-kanaler
Detta är en 12-kanals multiroomförstärkare som är kapabel att driva 6 par h...
10998 kr
Köp
Info
Rotel RMB1506 multiroomförstärkare, 6-kanaler
Rotel RMB-1506 är en sex-kanalig multiroom förstärkare för att bygga mindre mu...
11890 kr
Köp
Info
Monitor Audio IA60-12 multiroom förstärkare med Hypex-steg, 12-kanaler
Välljudande 12-kanals slutsteg med Hypex-förstärkarmoduler för att driva 6 par...
20990 kr
Köp
Info
Elipson A680 multiroom förstärkare, 6-kanaler
Detta är en 6-kanals multiroomförstärkare som är kapabel att driva 3 par stere...
10990 kr
Köp
Info
Klipsch KDA-1000 DSP multiroomförstärkare med 70/100 Volt, 4-kanaler
Detta är ett effektstarkt slutsteg med DSP-styrning och en uteffekt på 4x250 Watt och &#...
19990 kr
Köp
Info

Multiroomförstärkare

Multiroomförstärkaren kan även heta "multikanalsförstärkare" eller "multizonförstärkare", och med en sådan här konstruktion får man flexibla möjligheter till hur ljudet kan fördelas till alla zonerna. Här talar vi i mångt och mycket om hjärtat - själva pulsen - i ditt multiroomprojekt.
Istället för att ha flera separata stereoförstärkare som tar plats, så erbjuds man fördelen att ha alla förstärkarkanalerna i ett och samma chassi. Mest förekommande så har tillverkaren mellan sex till tolv förstärkarkanaler, vilket i sådana fall ger stöd för tre upp till sex förstärkta stereozoner. Det täcker de flestas behov.
Man behöver då ej heller tänka på impedansen vid parallell- eller seriekoppling av flera högtalare, då man direktkopplar ett par högtalare till en zons förstärkarutgång.
Man kan såklart även ha en stereoförstärkare, men då är en impedanskorrigerande högtalarväxel en absolut nödvändig ingrediens för att undvika snedbelastning när mer än ett par högtalare skall anslutas. För att fördjupa det hela, så kan man även sätta en högtalarväxeln på en högtalarutgång i en multiroomförstärkare. Säg att du har 60 Watt till förfogande per kanal och vill ha tre par högtalare i den här zonen, som konstant kommer att spela samma musik. Då kan man koppla ljudet via en högtalarväxel utan problem. Uteffekten fördelas mellan högtalarparen, som då i detta fallet får 20 Watt/par.
Vi räknar mer tydligt på ett exempel. Vi har en multiroomförstärkare med 12 förstärkarkanaler, alltså 6 stereozoner, som lämnar 60 Watt/kanal i 8 Ohm. Vi sätter en högtalarväxel på varje zons högtalarutgång. Växeln har stöd för 4 par högtalare. Då kan man totalt koppla in 6 x 4 = 24 par högtalare. Vardera högtalarpar får då en effekt på 15 Watt. Med 24 par högtalare kan man täcka ett väldigt stort kontorslandskap, om man är beredd att dra en hel del högtalarkabel...  

Mest förekommande är att en multiroomförstärkare inte gör något annat än att just förstärka upp en inkommande ljudsignal. Du behöver alltså koppla in en ljudkälla, vilket kan vara ett försteg eller en dator - alternativt mest förekommande en Bluetooth-mottagare eller mer fördelaktigt en nätverksspelare. Sistnämnda kopplar man upp till sitt nätverk och styr genom en dedikerad mobilapp. Kopplar man upp flera enheter så kan man namnge dem och därmed styra respektive zon helt individuellt. En Bluetooth-mottagare kan funka för ändamålet, men man kan endast ha en enhet man streamar ljudet till och med viss begränsning i räckvidden.

För att uppnå maximal prestanda i ljudet, så rekommenderas det att man byter ut den medföljande analoga ljudkabeln till en mer påkostad modell från en kabeltillverkare, som har mer tilltagna ledare, bättre skärmning och finare kontakter. Faktorer som bidrar till en bättre ledarförmåga. Det behöver inte kosta mer än några hundralappar!

Det finns även installationsförstärkare som är baserade på att integreras i ett 70V eller 100V-system, vilket innebär att man kan kedjekoppla flera högtalare på samma utgång utan att behöva tänka på parallell- eller seriekoppling. Detta kan vara en perfekt lösning för det större gymmet eller kontorslandskapet där man inte önskar att dra kilometervis med högtalarkabel. Det krävs kompatibla enheter, både för förstärkarsidan och samliga av högtalarna, som har en inbyggd transformator som ser till att man erhåller en signal med en hög spänning och liten ström. 

Tänk på att när man oftast drar längre sträckor av högtalarkablar genom väggar och tak, så bör man öka dimensionen på ledararean, i syfte att motverka signalförlust. Ta hellre kostnaden att kliva upp från exempelvis en 1.5 mm² till en kabel 2.5 mm² än att tappa kvalitet och styrka i signalen.

För speciella projekt där man ska bygga en egen aktiv högtalare eller baslåda, så kan en "inbyggnadsförstärkare" vara den perfekta lösningen. Med detta menas att man bygger in förstärkarplattan i högtalarens kabinett. Det finns även lösningar för hemmabion där man bygger in ett sådant steg i väggen, för att på baksidan dra dolda högtalarkablar. Det finns även dedikerade steg för passiva baslådor. Om man vill montera en inbyggnadsbas i väggen så kan det vara vanskligt att ha dold, strömförd elektronik p.g.a brandrisken. Då är det bättre att ha ett subwoofersteg i ett "klassiskt" förstärkarchassi som kan stå bland övrig elektronik, som man sedan drar en hederlig högtalarkabel dold genom väggen.

Är du osäker i hur du skall bygga ditt projekt och vad du behöver, tveka inte att kontakta oss för rådgivning på telefon eller mail.

Snabba leveranser

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 2500kr.
(gäller ej leverans med pall)

Vi har nöjda kunder

Vårt mål är att sätta ett leende på läpparna och välljud i öronen på alla våra kunder. Vi nöjer oss bara med nöjda kunder!  

Vi kan det vi säljer

Vi har lång branscherfarenhet över flera decennier med målet att alltid finna produkterna som ger bättre ljud för mindre pengar.

Vårt lägsta pris 1-30 dagar innan prissänkning:

OBS. Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes. Undantaget är om gradvisa sänkningar gjorts, då visas det lägsta priset 1-30 dagar innan den första prissänkningen.