Streamers
Streamers
Med en streamer kan du njuta av favoritmusiken i ditt hem, på kontoret eller i offentlig miljö i olika ljudkvaliteter, beroende på vad ljudkällan är. Just ordet "streamer" är väldigt brett, och som indikerar att man vanligtvis strömmar musiken från ett moln och inte ett fysiskt media som CD eller vinyl. Det finns diverse onlinetjänster som Spotify, Apple Music, last.FM och YouTube, alternativt att man lagrat sin musik på en nätverksuppkopplad hårddisk (NAS). Genom att ha en separat streamer så kan du komma åt miljontals låtar med endast några få knapptryck.
Med en streamer så kan det rör sig att vara uppkopplad via Bluetooth alternativt via ett nätverk (Ethernet eller WiFi). Du får full kontroll av musikuppspelning via din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Den stora fördelen rent ljudmässigt är att man inte behöver koppla ljudet direkt från en mobiltelefon eller dator med en kabel, då dessa oftast är utrustade med rätt enkla ljudkort. Du kan alltså växa ljudkvaliteten, beroende på vilken streamer du väljer. Rent ljudmässigt så skiljer det mellan streamers i olika prisklasser, då uppbyggnaden med komponentval och strömförsörjning är avgörande för hur bra musiken kommer låta. Det handlar mycket om matchning med de övriga enheterna i ljudsystemet, som stereoförstärkaren och högtalarna.
Flertalet streamers har en regleringsbar ljudutgång, vilket innebär att det då sitter en volymkrets som kan dämpa signalen. Då är det viktigt att hela det analoga utgångssteget, inklusive volymregleringen, håller god komponentkvalitet för att bevara den viktiga ljudkvaliteten. Att ha en volymreglering på utgången kan vara perfekt när man skall koppla streamern till en multiroomförstärkare.
Viktigt att tänka på är även kvaliteten på förbindelsen mellan streamern och den mottagande enheten. De flesta streamers har en analog ljudutgång, så genom att ha en finare analog ljudkabel med mer tilltagna kopparledare, bättre skärmning och robustare kontakter så vinner man viktig ljudkvalitet, samt att man i högre grad eliminerar potentiella störfält från omgivningen. Tänk på att detta är i sammanhanget den lilla kostnaden som gör den märkbara skillnaden.
Streamers Bluetooth vs Wifi
Om man snabbt vill kunna streama musiken från sin telefon, surfplatta eller dator så är en Bluetooth-streamer en enkel och smidig lösning. Du behöver inte tänka på vad din router har för lösenord eller andra nätverkskonfigurationer. Bluetooth är nämligen ett öppet och universellt system för trådlös kommunikation mellan en givare och en mottagare. Du parkopplar Bluetooth-streamern med exempelvis din mobiltelefon så är du sedan redo för att börja njuta av musiken. Tänk dock på att då det är din mobiltelefon som streamar musiken och skickar ut ljudet trådlöst, så kommer musiken att bli påverkad om du behöver ta ett samtal.
En Bluetooth-streamer kan ha flera minnesplatser för olika enheter, vilket gör att både du och hela familjen snabbt kan koppla upp er vid olika tillfällen med era respektive mobiltelefoner, surfplattor och datorer inblandade.
En del onda tungor säger att Bluetooth innebär lägre ljudkvalitet, men idag behöver det inte vara så. Med de senaste versionerna av Bluetooth så kan man trådlöst överföra musik i 24-bitars HD-kvalitet (High Definition), som då alltså springer förbi kvaliteten från CD-mediet. Avgörande är såklart vad givaren är kompatibel med och vad för källa som spelas upp.
Med en nätverksuppkopplad streamer får man samma möjligheter till att strömma musiken via onlinetjänster, men det mesta styrs i stället via en app som är utvecklad av den specifika tillverkaren av enheten. Då trådlöst ljud är otroligt hett idag så är man mest förekommande uppkopplad via WiFi, även om vissa produkter även ha kan en Ethernet-port (kablat nätverk). WiFi är en varumärkesskyddad term som ägs av Wi-Fi Alliance. Kort förklarat innebär det att en RF (radiofrekvent) ström skickas till en antenn, som skapar ett elektromagnetiskt fält som då kan sända ut signaler inom ett visst område. Kompatibla enheter kan plocka upp en WiFi-signal via sina infarter.
Via nätverket kan man därmed anslutna flera enheter som då kan styras gemensamt eller individuellt. Dessutom finns det andra användbara finesser att nämna som Spotify Connect, AirPlay, DLNA och i vissa fall även röststyrning. Är du ute efter att bygga multiroomljud så är det nätverksstreamers du skall kolla på. Hur många streamers som behövs beror på hur många rum man vill förse med ljud.
På senare tid har fler och fler nätverksstreamers fått stöd för både Google Cast och AirPlay 2, vilket är mer "öppna" plattformar där man alltså kan blanda olika fabrikat i samma system, i stället för att vara beroende av ett. Det ger dig som användare helt nya möjligheter till att optimera ditt multiroombygge.
Både en Bluetooth-streamer och Wifi-streamer får ses på samma sätt som en DAC, som båda tar emot en inkommande signal i digital form, och som sedan skall konvertera den till analog signal. Komponentvalet och strömförsörjningen är en avgörande faktor till vilken nivå man når på ljudkvaliteten, med lågt jittervärde (läsfel), distorsion och brusgolv.
Vi har gjort en guide där vi jämför för- och nackdelarna mellan Bluetooth vs Wifi.
Om du är intresserad av multiroom, så har vi en matnyttig guide där vi går genom "Vad man ska tänka på vid en multiroom lösning"
Är du osäker i ditt val av streamer, så tveka inte att kontakta oss för rådgivning på telefon eller mail.