- Spelglada och dynamiska stativhögtalare för musik och film
- Passar ypperligt till det mindre till mellanstora vardagsrummet - gärna ihop med en baslåda
- Bestyckade med en 1" aluminiumdiskant med Tractrix-horn och LTS-upphängning
- Högeffektivt 5.25" element med den nya TCP-kontekniken
- Bakåtriktad basport - testa att ställa högtalarna 10-20 cm från bakväggen för bästa återgivningen
- Säljes i par!
Tell your neighbors we´re not sorry
År 2022 har den amerikanske hornpionjären Klipsch släppt sin senaste generation av Reference Base-serien. Det kan låta som upprepning, men när fabrikatet är redo att släppa en ny generation så pratar vi om hörbara skillnader. Nästan som att man har startat om på en ny kula och designat om allting från grunden. Hos de nya modellerna finner vi framförallt nyutvecklade elementlösningar - samt en del kosmetiska ändringar - som gör att Klipsch sätter de flesta av konkurrenterna bakom sig!
Vi sa det sist, men vi säger det igen. Dagens generation av Reference Base är finslipad till max.
Nyutvecklade baselement
Samtliga av modellerna i Reference Base-serien är rena 2-vägs konstruktioner. Klipsch har genom åren varit extremt duktiga på att utveckla högeffektiva baselement, vars känslighet bättre möter horndiskantens. Det bevarar mycket av diskantens dynamik och närvarokänsla. På golvmodellerna har man oftast dubbla, parellellkopplade element som tillsammans då får +3 dB i känslighet. Sedan alla generationer tillbaka - även när dagens Reference Base hette Synergy och Icon - så har Klipsch förlitat sig på element med IMG-koner (Injection Molded Graphite). Men nu är det dags för något nytt!
Tractrix-hornet med LTS-upphängning
Det stora kännetecknet för en Klipsch-högtalare är den hornladdade diskanten. Mycket av hjärtat och pulsen ligger här i dess återgivning. Drivern är otroligt linjär och rak i sitt arbetsområde med en känslighet som är i genomsnitt 10 dB högre än en konventionell diskant, vilket ger en tiondelsdistorsion i genomsnitt. Till membranet nyttjar Klipsch aluminium, vilket är ett extremt lätt och styvt material för att ge hög effektivitet. LTS-tekniken (Linear Travel Suspension) utvecklades allra först för den exotiska - och idag utgångna - Palladium-serien, där man använder sig av Kapton till upphängningen vilket minimerar distorsionen nämnvärt. Tractrix-hornet har en förbättrad geometri i dess ytterområden, vilket ger ett ännu mer kontrollerat och jämnare spridningsmönster över ett bredare frekvensspektra.
Med en Klipsch inkopplad så kan du vara säker på en sak. Power. Detail. Emotion.
Pissing of the neighbors
En hornladdad diskant har en enastående fin upplösning och dynamik som få konkurrenter matchar. Men detta gör att kräven blir ännu större på baselementen. Klipsch utvecklade en ny basport-teknik till förra generationen av den finare Reference Premiere-serien, som integrerades till den föregående generationen av Reference Base. Porten har en speciell mynning för att hantera rikliga mängder med luftflöden och är perfekt avstämda med kabinettets volym. Döpt till Tractrix-port så förmår Reference Base-modellerna att flytta ännu mer med luft. Något som skapar en ännu större livekänsla till ljudet, men till grannarnas stora förtret. Stativmodellerna och baslådorna har en mer konventionell basport, medans seriens mindre center har ett slutet kabinett.
Modellerna har fått ett slankare formspråk med magnetfästa griller och en mer reptålig, texturerad vinylfolie. Formspråket med denna generationen är mer modernt, med intryck som är mer samlat och rent. Kabinettet är tillverkat i svart och mycket reptålig träfinish. Utseendemässigt balanserar Klipsch retro och modernt galant.
Mannen med en egen filosofi. Arvet lever vidare.
Paul W. Klipsch grundade sin firma år 1946 i Hope, Arkansas vid lanseringen av den idag legendariska, fullt hornladdade Klipschorn lanserades - som än idag finns i produktion! Paul´s filosofi var att kunna återskapa livemusik via en högtalare. För att uppnå detta, när det begav sig, fick man förlita sig på (effektsvaga) rörförstärkare och stora högtalare med hornladdning. Ett känt citat från Paul är: "What the world needs is a good 15 Watt amp"
Detta smarta geni till man höll genom sin livstid på hela 18 patent - dock tillhörde inte alla audio. På senare år blev Paul också en pionjär, då han som hittills enda medlem från hifivärlden blivit invald till "Science and Engineering Hall of Fame", där han delar celebert sällskap med två andra medlemmar - inga mindre än Alexander Graham Bell och Thomas Edison!
Paul lade sin tro till fyra grundfilosofier vid skapandet av en högtalare, något som Klipsch även idag, många år efter Paul´s bortgång, anammar.
- Ju högre verkningsgrad, desto lägre distorsion - mindre behov av effekt ger lägre rörelse på högtalarelementen
- Större dynamikomfång uppnås genom den höga verkningsgraden
- Hornets kontrollerade spridning minimerar rumsreflektioner
- En rakare frekvenskurva upplevs tack vare den kontrollerade spridningen