- Inbyggnadshögtalare för vägg
- Flax-element och inverterad Al/Mg-diskant ger en skyhög detaljrikedom
- Fin känslighet på 90 dB
- Vridbar platta för diskant/mellanregister beroende på horisontell eller vertikal placering
- Monteringshål: 292 x 191 mm
- Rekommenderad lådvolym på 45 liter (optimalt), 15 liter (minimum)
- Angivet pris är styckvis!
Custom 300-serien
Med den här serien av inbyggnadshögtalare har franska Focal lagt ner mycket möda och krut på att skapa ett gäng modeller som bjuder på det lilla extra. Tekniskt sett har de mycket av den ljudliga prestandan från den extremt omtyckta och kritikerrosade Aria-serien av konventionella högtalare.
Här finner vi den banbrytande och innovativa Flax-konen för mellanregister- och basområdet, samt den invertade Aluminium/Magnesium-diskanten.
Högtalarna installeras enkelt utan verktyg med en monteringsram (tillval) som kläms fast i underlaget, varpå högtalaren fästes i ramen. Både bas- och diskant kan nivåjusteras i tre steg, och både runda och rektangulära galler medföljer. Dessa är "trimless" (utan ram), fästes med magnet och är målningsbara för att smälta in i en specifik miljö.
Patent n°1350116 - Flax
Focal har ett vida erkännande för sin speciella W-kon, som är formad av sandwich-lager och glasfibrer. För en högtalartillverkare så är den idealiska konen lätt (för snabbare rörelse), ska ha hög styvhet (för att agera som en kolv för låg distorsion) samt ha hög dämpning (för minimal färgning av ljudet). Ökad styvhet innebär ökad vikt, och då får man som exempel kompromissa på en parameter för att vinna en annan. En fördelaktig egenskap med sandwich-konen är att man kan anpassa dess arbetsområde genom att ha olika tjocklekar på lagren. Då W-konen endast kan byggas för hand så innebär det en hög produktionskostnad och därmed en begränsning i överkomligare applikationer. Den här tekniken finner vi därmed endast i Focal´s mest exklusiva serier.
Efter hela fem års forskning och utveckling - och 18 år efter att W-konen lanserades för första gången - har fransmännen lanserat en ny teknisk innovation: nämligen en högtalarkon med samma sandwich-struktur men med innerlager av naturliga linfibrer. Denna är hälften så lätt som fiberglas och har extremt fina mekaniska egenskaper. Elasticiteten är väldigt låg på endast 1.5 % - vilket är väldigt snarlikt till kolfibern - och styvheten ligger på 60 GPa - nästan som kevlar.
Gemensamt med den mer kostnadskrävande W-konen är att linfibern läggs mellan två ytterlager av glasfibrer. Detta kallas för sandwich, och det är här som den låga elasticiteten gör underverk och förser hela konens struktur med anmärkningsvärd styvhet. Eftersom linfibern är sammansatt av 80 % cellulosa så blir dess inre del ihålig, vilket leder till två positiva egenskaper: både god dämpningsförmåga (läs neutralare klang) och en mer identisk lätthet (för en snabbare respons).
Med en avancerad process i Focal´s fabrik kan man justera linflätans densitet. Genom detta kan man förändra styvhetsförhållandet. I en baskon är det önskvärt med högre styvhet för bättre basrespons, men som skulle vara rent förödande för återgivningen i mellanregister-området, som skall vara lättare och ha högre dämpning. Detta är en teknik som vi kan sammankoppla med W-konen, och detta tillåter Focal att i ännu större grad kunna anpassa ett specifikt element efter dess arbetsuppgift.
TNF - den inverterade diskanten är bättre än någonsin
Fransmännen har genom året förlitat sig på den inverterade diskantkupolen, och i den prisöverkomligare nivån har man hittat en sammanslagning av två metaller - aluminium och magnesium - som ger mersmak till den produktionsmässigt avsevärt dyrare Beryllium-diskanten. Genom åren har man kontinuerligt vidareutvecklat konstruktionen av Al/Mg-diskanten och med dagens Aria-serie har denna nått en ny nivå i ren och skär prestanda.
Den främsta fördelen med ett inverterat diskantmembran (dess konkava form) är nyttjandet av en talspole med mindre diameter. Detta har flera fördelar: den blir lättare, får bättre acceleation och kan fixeras direkt på själv domen.
En detalj som satt Focal på världskartan hos många Hifi-entusiaster är deras invertade Beryllium-diskant, som de introducerade i sina konstuktioner på tidigt 2000-tal. Då Beryllium-diskanten är extremt kostsam i produktionsledet är den en exklusivitet för deras finaste högtalarserier. I den relativt prisöverkomligare Aria-serien har man alltså finslipat Al/Mg-diskanten till dess yttersta. Numer har man en upphängning vars struktur är direkt hämtad från de exotiska Utopia-modellerna. Materialet som används till upphängningen (alltså mellan själva domen och dess uppfästning) heter Poron - vilket är ett mikro-cellulärt polyuretan-skum. Dess porösa och öppen-celliga struktur och lätta vikt har flera fördelar. Membranet får röra sig helt fritt, samt så kommer upphängningen inte att skadas eller komprimeras med tiden. Dess fysikaliska egenskaper ger bättre kontroll över den rörliga delen i magnetstrukturen.
Rent ljudmässigt innebär detta att man lyckats halvera distorisonsnivån mot föregående konstruktioner i det känsliga frekvensområdet mellan 2 kHz till 4 kHz. Focal har med Aria-modellerna även integrerat en vågledare för bättre kontroll över spridningsmönstret. På det horisontella planet är frekvensavvikelsen endast +/-0.5 dB. Med TNF-diskanten är du garanterad en otroligt precis ljudbild med mindre kritisk sweet-spot.