Ljudfokus har ett selekterat utbud från stora tillverare inom högtalartillbehör för DIY-projektet, som amerikanska Dayton Audio och tyska Dynavox.
Delningsfilter
Ljudfokus har ett selekterat utbud från stora tillverare inom högtalartillbehör för DIY-projektet, som amerikanska Dayton Audio och tyska Dynavox.
Delningsfilter
Om du skall ge dig in i ett projekt att bygga en egen högtalare så behöver du ett delningsfilter, vars uppgift är att dela upp signalen som kommer från förstärkaren och sedan skicka den vidare till högtalarelementen. Det finns olika filterlösningar och vilket som passar bäst beror på hur ditt specifika högtalarbygge ser ut.Det finns både färdigbyggda filterlösningar samt filterkomponenter för den som vill bygga sitt egna filter från grunden. Det finns även passiva och aktiva delningsfilter.
Man utgår från vilket register som skall passera och nämner dessa begrepp för lågpass-, högpass- och bandpassfilter. Med lågpass menas att de låga frekvenserna får passera. För högpass är det de högre frekvenserna som får passera, medan bandpass menas att två frekvenspunkter skall passera. Sistnämnda är en perfekt lösning för ett mellanregister eller en midbas, där man vill rulla av både neråt mot det lägsta basregistret samt uppåt mot diskantområdet.
Om du exempelvis planerar att bygga en mindre stativhögtalare är en 2-vägs konstruktion det vanligaste. Om man sätter en delningsfrekvens vid 3.500 Hz så börjar styrkan hos diskantelementet att avta under denna frekvens. Samma princip gäller för det större mellanregister/baselementet, där styrkan minskar över brytpunkten.
Generellt sett börjar ett 6.5-tums element att förlora sin förmåga att återge signalen resonansfritt och kontrollerat runt 3.000-4.000 Hz, vilket det mindre diskantelementet hanterar bättre. Om en delningsfrekvens sätts vid 3.500 Hz innebär det inte att 6.5-tumselementet slutar återge frekvenser precis över detta, men beroende på filterkonstruktionens branthet minskar ljudstyrkan med olika dB per oktav. Ett filter av andra ordningen har en branthet på 12 dB/oktav, vilket innebär att ljudstyrkan har minskat med 12 dB vid 7.000 Hz. Diskanten minskar på samma sätt med 12 dB vid 1.750 Hz. På detta sätt överlappar elementen varandra, vilket gör övergången mellan dem mindre hörbar.
Man kan också använda olika brantheter för högpass- och lågpassfilter, till exempel 12 dB/oktav för högpass och 18 dB/oktav för lågpass.
Vad är ett passivt delningsfilter?
Ett passivt delningsfilter består vanligtvis av tre olika typer av elektriska komponenter, och dessa finns i olika kvaliteter beroende på vilka krav som ställs på återgivningen. Då det är passiva komponenter så sker alltid någon form av förlust på signalens kvalitet. Mer påkostade komponenter har mindre signalförlust.En spole gör så att de låga frekvenserna kan passera men blockerar de höga frekvenserna.
En kondensator gör det omvända. Den ledningsförmåga som kondensatorn har brukar benämnas som "konduktans" medan motsvarande för spolen brukar benämnas som "induktans".
Ett motstånd används för att styra impedansen och dämpa signalen. I en färdig högtalare från en fabrikant så kan motstånd användas i deras filterlösning med syftet att nivåjustera elementen i relation till varandra.
Kombinationen av dessa komponenter och dess inbördes värden skapar ett delningsfilter, där ett samspel sker även med högtalarelementen och högtalarkabeln som har ett inflytande på hur filtret verkar.
Om ett delningsfilter är avsett för 8 Ohm, så skall man följa denna riktlinje i valet av högtalarelement. Om brytpunkten är tänkt att ske vid 3 kHz och man använder sig av 4 Ohms element, så kommer brytpunkten då att ske en oktav högre, alltså vid 6 kHz.
Ett delningsfilter kan alltså dela signalen med olika brantheter, och detta brukar man kalla av vilken ordning filtret har. De mest förekommande är filter av 1:a till 4:e ordningen. Ett första ordningens filter har en branthet på 6 dB/oktav och får varje steg lägger man sedan till 6 dB. Ett andra ordningens filter har alltså en branthet på 12 dB/oktav osv. Filter av lägre ordning brukas kallas för flacka, och filter av högre ordning brukar kallas för branta.
Branta filter har den stora fördelen att de får elementet att "tystna" väldigt nära delningsfrekvensen, men nackdelen är att ju brantare filter desto större fasvridning. Därav finns det olika principer - eller typer - för hur man anpassar ett filters avrullning och hur man minimerar rippel eller minskar fasfel. Man främst brukar tala om Linkwitz-Riley och Butterworth-filter, men det finns flera andra typer.
Vad är ett aktivt delningsfilter?
Ett aktivt delningsfilter jobbar efter samma grundläggande princip som det passiva, men använder OP-förstärkare för att ge en förbättrad noggrannhet och lägre signalförlust, vilket ökar effektiviteten. Med aktivt menas att man anpassar signalen för varje högtalarelement som har en dedikerad slutstegskanal som kopplas direkt från det aktiva filtret. Man kan även åstadkomma en mer tidskorrekt återgivning. Ett aktivt system kan antingen vara separat eller integrerat i högtalarna. Även om ett aktivt system har sina tekniska fördelar så är givetvis komponentkvaliteten helt avgörande till vilken nivå man når på återgivningen.Sedan finns det även digitala filter, vilket mer leder oss in i området mätkalibering och akustikbehandling. Här analyseras miljön där högtalarna är placerade genom en mätmikrofon, där all mätdata sedan beräknas av en processor i den digitala domänen. Genom detta kan man sedan exempelvis skicka ut en optimal signal för respektive högtalarelement i en 3-vägs aktiv högtalare. Låg-, hög- och bandpass FIR (Finite Impulse Response) eller IIR (Infinite Impulse Response)-filter ingår normalt i en digital signalprocessor - kallad DSP - ofta i kombination med andra typer av digital signalbehandlingar såsom EQ-justeringar eller rumskorrigering. Det finns olika kalibreringssystem som exempelvis Dirac, som har sitt huvudkontor i Uppsala och med ett rykte att man har utvecklat ett av marknadens bästa ljudkalibreringsystem!
Det finns så otroligt mycket mer att berätta om delningsfilter. Behöver du guidning inom området för att finna rätt produkter för ditt bygge, så finns vi för dig på telefonen eller mailen.