- Kombinerad klass A-hörlursförstärkare och DAC
- Minimalistisk design som kan bli ett perfekt inslag intill datorn
- PSVANE ECC82 dubbeltriodrör i den analoga utgången ger ett varmare och organiskt ljud
- USB-B ingång med stöd för PCM 32/768 och DSD512
- Coaxial ingång med stöd för PCM 24/384 och DoP128
- Variabel linjeutgång för inkoppling till exempelvis ett par aktiva studiomonitorer
- Hanterar hörlursimpedanser upp till 300 Ohm
- Sju olika filterlägen för olika ljudsignaturer
- Chassi tillverkat i avskärmande metall
- Extern 12V nätdel för minimal störinverkan
- Fjärrkontroll finns som tillval
Den rosade Flamingon bjuder upp till dans
Aune har med Flamingo släppt en riktigt cool produkt på marknaden. Modellen finns numer i tre upplagor, och i två olika produktkategorier. Flamingo och Flamingo BT är en kombination av en förstklassig DAC med en inbyggd hörlursförstärkare, där ena modellen även har Bluetooth-mottagning. Utöver detta finns Flamingo BD som är en renodlad Bluetooth-mottagare och alltså utan digitala ingångar och hörlurssteg.
Rör har en mytomspunnen historik kring sig. Många föredrar dess ljudliga karaktär framför transistorer. Man brukar generellt tala om att rör har en lite varmare och mer delikat klang, som ger en mer "analog" feeling i ljudet framför det lite mer hårda och kalla "digitala" ljudet som vissa produkter kan ha. Vad man föredrar är väldigt personligt och givetvis är produktens grundläggande kvalitet avgörande till vilken klass man når på återgivningen.
Det är här som Flamingo imponerar stort - och en intressant detalj är att du faktiskt kan välja mellan att låta röret vara med i signalvägen, eller om du vill förlita dig på OP-förstärkare med transistorer.
Flamingo ingår i vad Aune säger är den femte generationen rör-DAC från dem. Deras allra första kom ut på marknaden 2014.
Med Flamingo slår du två flugor i en smäll. Enheten kommer att bli ett perfekt inslag intill datorn, där den är både en grym DAC samt att du då får ett prestandaförbättrande ljudkort. Kopplar du in Flamingo via USB-B så skickar din dator då ut musiksignalen i helt digital form, och låter D/A-omvandlingen i Flamingo sätta ljudprägeln. Vilket den gör på ett övertygande sätt i prisklassen. Du kan även koppla in en smartphone eller DAP-spelare med OTG via USB-C och låta Flamingo stå för ljudkvaliteten. Som Hemmabio-magasinet sade i sitt test: "Jämfört med till exempel datorns inbyggda hörlursuttag är ljudkvaliteten med Aune Flamingo mycket bättre"
Val av ingång sker med lätta tryck på volymratten. Håll in den lite längre så kommer du in i menyn för filterinställningarna. De finns sju stycken att välja mellan, vars syfte är att finna en viss ljudprägel som passar dina öron, den musik du spelar och då ihop med dina hörlurar. Man har döpt dessa sju filterlägena till "Apodizing Fast", "Fast Linear", "Slow Linear", "Fast Minimum", "Slow Minimum", "Corrected Minimum" och "Brick Wall".
I konstruktionen och dess signalvägar finner vi selekterade och förstklassiga komponenter, där man kan nämna kondensatorer från WIMA och Panasonic.
Flamingo tog Aune ett år att utveckla och resultatet är häpndsväckande!
"Vi matar favoriter via Tidal Hifi som spelar härligt transparent i breda och härligt djupa perspektiv. Vi poppar duktigt med en drös krävande Infected Mushroom-spår och det är rappt, tajt och kontrollerat. Finlir med en del klassiskt och akustiskt bjuder på rena och öppna ytor och stabila placeringar av musiker och deras instrument. 3D-effekten är lagom och detaljnivån likaså. Sångröster hålls rena och väl separerade från instrumenten i till exempel No Way med David Gilmour. Byggkvaliteten i sin helhet, prestandan och den högst moderata prisnivån gör Aune Flamingo närmast till ett fynd"
Hemmabio