Akustikbehandling & mätkalibrering - bättre ljud - Ljudfokus.se!
Filtrera:
Tillverkare
Dayton Audio
DSPeaker
miniDSP

Akustikbehandling - mätkalibrering

Att se över sin rumsakustik kommer att lyfta anläggningens återgivning till helt nya nivåer. Det finns inget rum som är 100 % perfekt som det är, så det första steget är att finna rätt placering av högtalarna och jobba vidare på det. Kring akustikbehandling brukar man tala om passiv och aktiv sådan, men det gemensamma målet är att du skall få ut den fulla potentialen från ditt ljudsystem.
Läs mer
MiniDSP UMIK-1, USB-mätmikrofon
MiniDSP UMIK-1 är en USB-mätmikrofon för att analysera ett rums akustik och lä...
1490 kr
Köp
Info
miniDSP 2x4 HD DSP Processor
Detta är en förstklassig, kraftfull och ytterst kompetent ljudprocessor med aktiv delnin...
4498 kr
Köp
Info
DSPeaker Anti-Mode 2.0 Dual Core, rumskorrigering med DAC
Ljudkalibrering/rumskalibrering för fullregister stereo. Inbyggd jitter-fri DAC. Kan anvä...
9490 kr
Köp
Info
Dayton Audio DSP-408 4x8, ljudprocessor med parametisk EQ
Dayton Audio DSP-408 är en ljudprocessor som funkar både för hemmet elller till bil...
2798 kr
Köp
Info
Dayton Audio DSP-LF, bas-EQ
DSP-LF är ett tillbehör som gör att du kan optimera din subwoofers prestanda i rumm...
998 kr
Köp
Info
MiniDSP DDRC-24 powered by Dirac Live
MiniDSP DDRC-24 är en förstklassig rumskorrigerare med Dirac Live.
6498 kr
Köp
Info

Akustikbehandling - mätkalibrering

Att se över sin rumsakustik kommer att lyfta anläggningens återgivning till helt nya nivåer. Det finns inget rum som är 100 % perfekt som det är, så det första steget är att finna rätt placering av högtalarna och jobba vidare på det. Kring akustikbehandling brukar man tala om passiv och aktiv sådan, men det gemensamma målet är att du skall få ut den fulla potentialen från ditt ljudsystem - oavsett om vi talar om Hifi eller Hemmabio. Sen kan akustikbehandling även beröra studiobruk samt offentlig miljö som kan vara väldigt bullrig och kräver åtgärder.
Om du som exempel har ett par kraftfulla golvhögtalare, som drivs av en strömstark stereoförstärkare så är högtalarnas placering otroligt avgörande för hur musiken kommer att presenteras i ditt rum. Testa att ställ högtalarna nära bakväggen. Det kommer förmodligen att bli basdominant och tappa närvaro i det viktiga mellanregistret. Flyttar du ut högtalarna en halv meter så kan det vara risk att basen tappar lite i sin styrka men istället så upplever du att röster och instrument låter mer närvarande. Flyttar du högtalarna en liten bit bakåt igen så börjar du hitta rätt balans men det kommer inte att bli helt bra.  

Du har säkert vid en flytt tänkt på att det ekar mycket i ett tomt rum när du pratar. Tänk dig då hur det skulle låta att ställa upp en ljudanläggning. Det skulle låta bedrövligt med mängder av oönskade efterklanger. Det finns inga vinklar och oregelbundna former, samt absorberande material, som saboterar ljudvågornas studsande och kortar ner ekot. Ett omvänt scenario är att man dämpar ett rum för mycket. Det kan vara en heltäckningsmatta, tjocka gardiner längs väggarna och till detta en stor soffa och andra möbler. Ljudet äts upp för mycket och blir mer instängt. Det gäller att finna en bra balans. Faktorer som materialet i väggar, golv och tak - men även rummets takhöjd - inverkar på hur ljudet absorberas. Hårda ytor absorberar sämre, vilket ökar efterklangstiden, den tid som ljudet stannar kvar i ett rum. Att ha en matta framför högtalarna bidrar med väldigt mycket, då den äter upp en del av den första reflexen. Men hur blir det med ljudet som studsar på väggarna och i taket? Vart exakt sker den första reflexen? En del av ljudet sprids från högtalarna direkt till dig i lyssningspositionen, men en stor del kommer att studsa (reflektera), ändra riktning och därmed bli fasförskjutet (osynkat i tid mellan olika frekvenser). Ljudvågornas längd är olika beroende på frekvensen. Det man upplever är att ljudbilden tappar fokus och klarhet. 
 
Med passiv akustikbehandling menas att man sätter upp akustikmaterial i rummet, vilket mest förekommande är absorbenter, diffusorer eller basfällor. Om du har funderat och läst kring akustikplattor, så har du säkert stött på uttrycket att det funkar med äggkartonger för att dämpa rummet. Det har även påståtts att äggkartonger funkar bra för ljudisolering, så att man kan spela högre utan att störa grannarna. Detta är ett påstående som inte är sant. Varför det ens har börjat pratas om detta är mest troligt för att en äggkartong har samma utformning som den traditionella ljudabsorbenten, men det är alltså en seglivad myt. Även om en äggkartong har akustiska egenskaper så finns det annat material som är mer effektivt. Man mäter ett materials förmåga att absorbera ljud som NRC (Noise Reduction Coefficient), där graderingen är ett decimaltal mellan 0 och 1. Ingen absorbering motsvarar 0 och total ljudabsorbering motsvarar 1. En äggkartong absorberar nästan inte ljud överhuvudtaget under 400 Hz, så en riktig akustikplatta kommer att ha en högre absorption både neråt och uppåt i frekvensspektrumet och råda bot mot flutterekon och stående vågor - två av de vanligaste problemen som uppstår när ett rum inte är akustikbehandlat på rätt sätt. Akustikplattor är lätta att montera, de kommer i olika färger, former och storlekar och i vissa fall kan man även skapa egna motiv, vilket utan tvivel skapar en dekorativ och personlig prägel i ditt vardagsrum för att undvika studiokänslan. 

Med aktiv akustikbehandling menas att man använder sig av ett mätkalibreringssystem där mätdatan behandlas digitalt av en processor med hjälp av en mikrofon och mjukvara på din PC eller Mac. Tekniken känns igen i hemmabioförstärkare där en mätmikrofon oftast medföljer, som du ställer upp i flera olika positioner i soffgruppen för att analysera samtliga av högtalarnas frekvensrespons, balans, tidsskillnader och reflektioner som uppstår i rummet. Ju fler positioner man mäter, desto mer data kan matas till processorn för att analyseras och bearbetas. Tanken är att man ska få en mer exakt surroundkänsla i hur ljudet förflyttas mellan högtalarna, oavsett om du sitter i sweetspot eller längst ut i soffan. Detsamma gäller givetvis för stereosystem. Det finns olika kalibreringssystem som exempelvis Dirac, som har sitt huvudkontor i Uppsala och med ett rykte att man har utvecklat ett av marknadens bästa ljudkalibreringsystem! 

Det finns så otroligt mycket mer att berätta kring akustikbehandlig och mätkalibrering. Behöver du guidning inom området för att finna rätt produkter för ditt system, så finns vi för dig på telefonen eller mailen.


Snabba leveranser

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 2500kr.
(gäller ej leverans med pall)

Vi har nöjda kunder

Vårt mål är att sätta ett leende på läpparna och välljud i öronen på alla våra kunder. Vi nöjer oss bara med nöjda kunder!  

Vi kan det vi säljer

Vi har lång branscherfarenhet över flera decennier med målet att alltid finna produkterna som ger bättre ljud för mindre pengar.

Vårt lägsta pris 1-30 dagar innan prissänkning:

OBS. Priset är det lägsta pris som tillämpats för produkten 1-30 dagar innan den aktuella prissänkningen genomfördes. Undantaget är om gradvisa sänkningar gjorts, då visas det lägsta priset 1-30 dagar innan den första prissänkningen.