Radio

Radiodel aka tuner
En radiodel (även kallad tuner) tar emot radiosändningar och kopplas sedan in till en förstärkare. Det finns både analoga FM-sändningar och digitala DAB-sändningar idag, och detta kan inverka på vilken radiodel du avser att köpa. I vissa fall har tillverkaren även integrerat nätverk, för en mer omfattande möjlighet till uppspelning.
En radio kan liknas vid en CD-spelare. Istället för att läsa upp en skiva på bästa sätt, så är det viktigt att radion har en bra mottagningskänslighet för bästa signalstyrka utan störningar. Och precis som en CD-spelare så är även utgångssteget viktigt, beroende på vilken klass på återgivningen man vill uppnå. En dyrare radiomodell är helt enkelt uppbyggda med mer påkostade komponenter, har en mer tilltagen strömförsörjning och ett mer gediget och resonansdött chassi.
De flesta radiodelarna har en analog stereoutgång, vilket innebär att du behöver en stereokabel som ansluts mest förekommande på en linjeingång i en stereoförstärkare eller ett par aktiva stereohögtalare.
Vi ska vara stolta över våra FM-sändningar för Sveriges Radio har en utsökt ljudkvalitet.
Men hur fungerar en radiosändning?
Radio är en trådlös överföring av ljudsignaler som sker genom modulering av elektromagnetiska vågor till en radiofrekvens, som sänds genom luften. Sedan tas signalen emot av en mottagare och demoduleras. Man kan säga att radiovågor är grunden till hur det moderna samhället ser ut idag, med allt från mobiltelefoner och Wifi-uppkopplingar till fjärrkontroller och satellit-TV. Idag är våra hem och vår omgivning fylld av trådlös och "osynlig" kommunikation.
De allra första radiostationerna sände morsesignaler år 1900. 20 år senare hade elektronrören utvecklats och det fanns radiostationer med prat och musik. År 1947 uppfanns transistorn, som ersatte de lite klumpigare och mer energislukande elektronrören i elektroniska kretsar. Det gjorde att radiomottagaren blev både mindre och lättare.
En radiosignal kan sändas på en mängd olika frekvenser, vilket beror på typ av kommunikation som önskas. Du har säkert noterat på en radiodel att det står AM och FM och att det medföljer olika antenner för dessa. AM står för "Amplitude Modulation" och FM står för "Frequency Modulation". AM-modulation innebär att amplituden (styrkan) på en konstant frekvenssignal ändras i takt med informationen som ska sändas. FM-modulation innebär att frekvensen på en konstant amplitudsignal ändras i takt med informationen som ska sändas. Gemensamt för båda teknikerna är att man på så sätt kan lägga till en röst eller musik till signalen.
AM-radio sänds på frekvenser mellan 550 kHz och 1.600 kHz. Våra radiosändningar i Sverige sker främst på FM-bandet, som baseras på högfrekventa signaler mellan 88 MHz till 108 MHz. Anledningen är att dessa frekvenser bättre kan tränga genom atmosfären och kunna färdas långa avstånd utan att förlora alltför mycket av sin signalstyrka. FM är mindre känsligt för störningar och ger en högre ljudkvalitet.
Är du osäker i ditt val av radio, så tveka inte att kontakta oss för rådgivning på telefon eller mail.