Mediaspelare / Bluray-spelare
Filtrera:
Pris
Tillverkare
Sony

Bluray-spelare

Om du skall köpa en ny Blu-ray-spelare till ditt hemmabiosystem, så har vi ett selekterat utbud från marknadsledande fabrikat som Sony och Panasonic.
Läs mer
-3%
Sony BDP-S1700 Bluray-spelare
En grym budgetspelare som levererar utmärkt bildkvalitet och oändlig tillgång till ...
1249 kr (ord. 1290 kr)
Köp
Info
-15%
Sony BDP-S6700 BluRay-spelare med 4K upscaling
Detta är en kritikerrosad Bluray-spelare i budgetklassen från bildexperten Sony.
1690 kr (ord. 1990 kr)
Köp
Info
Sony UBP-X800M2 Bluray-spelare med Ultra HD
En förstklassig Ultra HD BluRay-spelare, som i sin andra generation numer även har st...
4690 kr
Köp
Info
Sony UBP-X500 Ultra HD Bluray-spelare
Detta är en fantastiskt prisvärd Ultra HD Bluray-spelare i ett smidigt och platsbesparan...
2690 kr
Köp
Info
Sony UBP-X700 Ultra HD Bluray-spelare
Detta är en Ultra HD Bluray-spelare i ett smidigt och platsbesparande mindre format, med st&#...
3290 kr
Köp
Info

Blu-ray spelare


Om du skall köpa en ny Blu-ray-spelare till ditt hemmabiosystem, så har vi ett selekterat utbud från marknadsledande fabrikat som Sony och Panasonic.

Blu-ray Disc är ett digitalt lagrat format av audio och video som lämpar sig för film och dataspel. Vi talar om en optisk skiva där informationen lagras digitalt som en följd av mikroskopiska fördjupningar. När skivan snurrar så tolkas detta till en sekvens av elektriska signaler med hjälp av en laser och en fotodiod.
Formatet får ses som en arvtagare till DVD-mediat, som lanserades på marknaden i mitten av 1990-talet som slog genom snabbt och stort. Vid tidpunkten så var skillnaden gigantisk mot VHS-bandspelaren som lagrade media på magnetband. Blu-ray-skivan har samma fysiska storlek som både CD och DVD och formatet bildades år 2002 av Blu-ray Disc Association (BDA) som består av Panasonic Corporation, Pioneer, Philips, Thomson, LG Electronics, Hitachi, Sharp, Samsung och Sony.
De första prototyperna av Blu-ray visades av Sony i oktober 2000 på CEATEC (Combined Exhibition of Advanced Technologies), vilket är Japans största IT- och elektronikmässa och konferens och som får ses som Japans motsvarighet till CES (Consumer Electronics Show). 
Tekniken använder sig av en violett-blå laser (därav namnet Blu) till skillnad mot DVD-mediet som har en röd laser. Genom att nyttja en kortare våglängd på lasern så möjliggör det att man kan lagra mer data på samma yta. En enkelsidig Blu-ray-skiva med ett enkelt lager kan lagra 25 GB, medans en skiva med dubbla lager då givetvis kan lagra det dubbla. Pioneer har tagit fram en skiva med hela 16 lager, vilket ger möjligheten till 400 GB data på en skiva! Jämför det med en DVD-skiva som rymmer 4.7 GB, vilket i sin tur är nästan fem gånger så mycket som en CD-skiva.

Genom att kunna lagra mer data så blir det en naturlig följd till att både bilden och ljudet får mindre komprimering, alltså en högre upplösning. Jämför man Ultra HD Blu-ray mot DVD så talar vi om 2.160 linjers upplösning av bilden kontra 480 linjer (NTSC) eller 576 linjer (PAL).
Men bara för att man lanserar ett bättre format så behöver det inte innebära slutet för dess föregångare. En Blu-ray-spelare är bakåtkompatibel och kan därmed även spela upp din DVD-samling. Likt DVD-mediet så kan en Blu-ray-skiva vara indelad i olika regionskoder. Syftet med detta är att man bättre ska kunna styra vart i världen en specifik skall finnas tillgänglig. DVD hade regionindelningen 1-8, medans Blu-ray är indelat i region A till C. Man kan basic säga att A är för USA, B är för Europa och C är för Asien.
När en spelare lämnar fabriken så är den kodad för en viss region och får därmed absolut inte vara okodad, vilket är ett krav som filmbolagen ligger bakom. Med en DVD-spelare kunde det räcka med att knappa in en sifferkod för att låsa upp spelaren. Med Blu-ray är det mer komplicerat, där man behöver byta ut hårdvaran vilket blir en tredje-parts lösning. Vissa firmor kan erbjuda detta mot en kostnad, men om man beslutar att lämna in sin spelare så är det viktigt att kolla vilka garantier som erbjuds då ursprungsgarantin försvinner.     

Blu-ray-spelare kan - likt andra kategorier av hemelektronik som CD-spelare och nätverksspelare - skilja enormt i sin uppbyggnad och komponentkvalitet. Även om merpart av spelarna skickar ut den digitala datan via en HDMI-kabel så kommer faktorer som strömförsörjning, vibrationsdämpning, störeliminering och komponentkvalitet inverka på prestandan. Vissa spelare är även utrustade med analoga ljudutgångar, där fabrikanten tänkt att man även ska kunna avnjuta CD-skivor. Tänk själv, du kanske sitter hemma och inte alls är intresserad av hemmabioljud, men du vill kunna titta på Blu-ray-filmer och samtidigt kunna koppla spelaren till din stereoförstärkare. Istället för att behöva ha två separata enheter så kan man slå två flugor i en smäll, där samma enhet spelar upp både Blu-ray och CD. I mer krävande ljudsystem är det av stor vikt att spelaren har en bättre D/A-omvandling och ett mer påkostat analogt utgångssteg. Genom att förstärka chassit så får man en effektivare dämpning av vibrationer, vilket har en positiv inverkan på mekanikens avläsning av skivan. På mer påkostade spelare är det inte heller ovanligt att man separerar olika sektioner i spelaren med skiljeväggar, med syftet att störningar inte skall uppstå internt.   

Dilemmat som uppstod med DVD, eller annan media som spelades upp i standardupplösning, var att bilden kunde bli pixlig när man blåste upp den på en stor visningsyta. Med Blu-ray och Ultra HD Blu-ray kan man med lätthet avnjuta en knivskarp bildåtergivning med en kompatibel projektor alternativt en platt-TV. Detta återspeglas också i hur marknaden har utvecklats, där storleken på både projektordukar och TV-skärmar har ökat. Det ställer också högre krav på HDMI-kabeln som har en hel del data att föra över, vilket blir mer kritiskt på längre sträckor som vid kabeldragningen till en takmonterad projektor. 
Hemmabioförstärkaren blir lite av navet i surroundanläggningen, där man ansluter sina signalkällor (som Blu-ray, dator, mediastreamer, satellitbox). Sedan låter man bioförstärkaren koda av ljudströmmen för en mer involverande ljudupplevelse och sedan skicka vidare bilden till platt-TV:n eller projektorn. Vissa bioförstärkare har dubbla HDMI-utgångar för de hemmen som har båda mottagarna.

Moderna spelare erbjuder oftast även uppkoppling via nätverk, där man installerat appar som Netflix och YouTube. Därtill kan man även styra funktionerna via en mobilapp. 

Är du osäker i ditt val av Blu-ray-spelare, så tveka inte att kontakta oss för rådgivning på telefon eller mail.

Snabba leveranser

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 2500kr.
(gäller ej leverans med pall)

Vi har nöjda kunder

Vårt mål är att sätta ett leende på läpparna och välljud i öronen på alla våra kunder. Vi nöjer oss bara med nöjda kunder!  

Vi kan det vi säljer

Vi har varit i branschen i över 30 år, och vårt mål har alltid varit bättre ljud för mindre pengar.