Prisvärda projektorer - Hemmabio - LCD - DLP - Ultra HD - Ljudfokus.se!
Filtrera:
Tillverkare
Pris
Typ

Projektorer

Det finns olika typer av projektorer, beroende på ändamålet. Ljudfokus har valt att inrikta sig på modeller avsedda för hemmabion. En bra projektor, oavsett om det är en LCD eller DLP, ger dig en mer autentisk biografkänsla - i ditt vardagsrum.
Läs mer
För tillfället finns inga produkter under denna rubrik.

Projektorer

Älskar du att titta på film? Att ha ett bra ljudsystem till hemmabion är oerhört viktigt för att skapa en omslutande och levande ljudbild, men mycket av den genuina biokänslan försvinner om man har en för liten bild att titta på. Bra hemmabioljud förtjänar en stor bild, och omvänt. Dagens platt-TV är som regel betydligt större än vad de var för 10–15 år sedan, men vill man ha äkta biokänsla i sitt vardagsrum så är det en projektor som gäller. Det finns inget som slår en storbild på över 100 tum! 

Det finns olika typer av projektorer, beroende på ändamålet. Ljudfokus har valt att inrikta sig på modeller avsedda för hemmabion, där tillverkaren i större grad prioriterat parametrar som kontrast, färgåtergivning, skärpa m.m. Det finns även projektorer som är avsedda för konferens och olika typer av företagspresentationer, där man har en väldigt hög Lumen (ljusstyrka), Men du kanske någon gång har testat att vrida upp ljuset till max, på antingen din TV eller dataskärm. Mer ljus ger inte mer tryck i bilden, utan du tappar andra faktorer som kontrast och detaljskärpa. I våra vardagsrum har vi inte samma behov som i ett kontorslandskap att ha högre Lumen, men då det projicerade ljuset är påverkbart och blir försvagat av annat ljus så är det alltid fördel att kunna mörklägga rummet så gott det går. Dra ner persiennerna och släck lamporna. Man kan ha en projektor som komplement till sin platt-TV i vardagsrummet och då avsedd för de speciella tillfällena, när man skall se en fotbollsmatch med polarna eller samla ihop familjen till Meldoifestivalen. Vissa går ett steg längre och bygger ett dedikerat rum för biostunderna.
Oavsett, visst är det häftigt när du drar igång en film och projektorduken är det som lyser upp i rummet!?! 

En bra hemmabioprojektor ger dig en autentisk biografkänsla - i ditt vardagsrum. Men vad är en storbild värd ifall ljudet inte lever upp till samma nivåer? Därför är det lika viktigt att ha ett stort, levande, omslutande och dynamiskt surroundljud för att skapa de där riktigt nervbitande filmkvällarna. Med en kvalitativ hemmabioförstärkare och ett kompetent högtalarpaket så är din hemmabioupplevelse total! Tänk även på att ha rätt kvalitet på alla de olika typerna av kablar. Högtalarna - främst de som återfer de tre viktiga frontkanalerna - behöver rätt nivå av högtalarkablar. Likaså att man matar den aktiva subwoofern med en kvalitativ subwooferkabel med fint ledarmaterial och en stark skärmning.
Vad gäller HDMI-kabeln så är det viktigt att se över dess bandbredd och vad den är kompatibel med i den längden som skall dras. Om man avser att montera projektorn i taket via ett projektorfäste så är det inte ovanligt att längden är mellan 10-15 meter. När vi idag mer och mer kollar på källmaterial i Ultra HD-upplösning så är det oerhört mycket information som skall transporteras i HDMI-kabeln.

När man ska välja ut sin projektor så finns det olika saker att tänka genom. Hur stort är rummet? Hur stor skall duken vara? Skall projektorn monteras i taket eller stå på en hylla? Har man fläkten monterad på fram- eller baksidan? Vad är källmaterialet som skall spelas upp och vilken bildkvalitet önskas?

Projektorer finns i olika prisklasser och med olika bildbehandlingstekniker. Man talar främst om LCD- och DLP-projektor som har störst utsträckning på marknaden. Hög upplösning är av extra vikt när bildens storlek växer så pass rejält. Idag hanterar de flesta projektorerna både full-HD och Ultra HD-material. Den enskilt viktigaste komponenten är optiken, jämförbart med systemkameror. Bra ljusstyrka i relation till kontrastförhållandet och svärtan är viktiga egenskaper beroende på om man kan mörklägga rummet eller ej. Praktiska faktorer som kastavståndet, zoom-omfånget och lensshift kan vara avgörande för installationen.

Projektorduk

Till en hemmabioprojektor så är en projektorduk absolut nödvändig. Dukens uppgift är att på rätt sätt reflektera ljuset från projektorn och hur den gör detta anges i ett gainvärde. Vad man skall ha beror på vilken projektor man har, anpassning till rummets inredning och hur mörklagt rummet kan vara. De mest förekommande typerna av dukar för hemmabion är den manuella, motordrivna och ramspända.
En manuell duk är den mest vänliga mot plånboken, men den kräver en manuell utdragning och kan vara svår att positionera. Tillverkarna gör oftast inte större modeller då de blir svårare att kunna hantera.
En motordriven duk är mer praktiskt, med pristillägget för själva motorstyrningen. Dess mekanik blir också mer skonsam mot duken, då man får en jämnare belastning längs hela rullningen i kassetten jämfört med en manuell dragning. Man får dock vara medveten om att dra ström för att göra motor funktionell. Man kan i vissa fall även köpa till ett Trigger-system, så att duken per automatik rullar ner när man slår igång projektorn.
En ramspänd duk är den som ger den optimala projektionsytan, då duken blir permanent spänd i en ram, vilket ger den mest jämna reflektionen samt att man ej heller på tid riskerar att få vågor i duken. Den här typen lämpar sig bäst för dedikerade hemmabio-rum då den alltid är synlig och fast monterad.

Är du osäker i ditt val av hemmabioprojektor och vad som behövs till, så tveka inte att kontakta oss för rådgivning på telefon eller mail.

Snabba leveranser

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 2500kr.
(gäller ej leverans med pall)

Vi har nöjda kunder

Vårt mål är att sätta ett leende på läpparna och välljud i öronen på alla våra kunder. Vi nöjer oss bara med nöjda kunder!  

Vi kan det vi säljer

Vi har lång branscherfarenhet över flera decennier med målet att alltid finna produkterna som ger bättre ljud för mindre pengar.