Kingpin LMS210 manuell duk 90 16:9 Kingpin Screens | Bild | Ljudfokus.se
Kingpin LMS210 manuell duk 90

Kingpin LMS210 manuell duk 90" 16:9

2195 kr / 1890 kr
Du sparar 305 kr
Artnr: 119LMS210169
0 Omdömen
Lagerstatus:
Leveranstid:
Kingpin LMS210 manuell duk 90
Kingpin LMS210 manuell duk 90
Kingpin LMS210 manuell duk 90
Kingpin LMS210 manuell duk 90
Kingpin LMS210 manuell duk 90
Kingpin LMS210 manuell duk 90
Kingpin LMS210 manuell duk 90

Produktinformation

Kingpin Screens LMS210 är en manuell projektorduk, med ett lättanvänt monteringssystem som även passar de flesta skensystemen på marknaden. Dess snabbuppdragande fjädersystem drar in duken i kassetten när man tittat klart och kassetten kan monteras både i taket eller på väggen. Kassetten är tillverkad i vit pulverlackad aluminium. Duktyget är mattvit PVC-ytbehandlad glasfiberväv och har ett gainvärde på 1.0. Bildytan omges av 50 mm svarta kanter på sidorna och undertill, medans man har en blackdrop ovanför för att få duken i rätt tittarhöjd. Baksidan av duken är svart för att förhindra ljusgenomsläpp.

  • Bildstorlek, diagonalt: 90 tum
  • Bildformat: 16:9
  • Gain: 1.0
  • Bildyta: 2000 x 1125 mm (B x H)
  • Fjädersystem drar in duken i kassetten
  • Kasettens mått: 2214 x 98 x 85 mm (B x H x D)
  • Vikt: 8 kg
  • Förpackningsstorlek: 2300 x 130 x 130 mm

Vilket format passar mig bäst?
När bildrörs-TV:n var stor så var det mest förekommande att man tittade i 4:3 formatet. Sen kom widescreen-formatet 16:9 och både platt-TV:n och hemmabio-projektorerna började ta sitt fäste på marknaden. De flesta TV-sändingar idag är i 16:9 formatet, medans 4:3 i praktiken är helt utspelat. På senare har det riktiga bioformatet 2:35:1 börjat få mer och mer fäste för hemmabruk. Bilden blir än mer bred i relation till höjden, och detta formatet vänder sig mer till den sanna cineaster. En detalj som kan vara värd att nämna för 2:35:1 formatet är att textningen kan hamna utanför bilden, så det gäller att veta vad man främst kommer att titta på när storbilds-stunderna vankas.

De flesta som har projektor idag har också en platt-TV. Vissa inreder dedikerade biorum, medans andra har båda delarna i sitt vardagsrum. Här kommer valet av projektorduks-typ att spela in. Vill man ha en ramspänd duk så kommer denna att vara fast monterad på väggen, vilket innebär att den här typen främst vänder sig till de med dedikerade biorum. Fördelen är att duken är just helt spänt, så att inga vågor kan uppstå med tiden. 
Även om man har både en platt-TV och projektor, så kommer nyheterna, med handen på hjärtat, att göra sig bäst på en vanlig TV. Man när man vid speciella tillfällen vill slå igång en film eller titta på sportsändningar alternativt galor, så kommer en manuell och motordriven duk i kassett att vara ett bättre val. Denna monteras diskret i vägg/takskarven, där duken rullas ner vid dessa tillfällen. Jämfört med en ramspänd duk så kommer man med manuell kraft - eller via en motor - att rulla ner och upp duken för varje tillfälle. På sikt får man böjda kanter, vilket ger vågor. Har man en motordriven duk så får man en jämnare rullning, vilket gör att dessa vågor visar sig senare. En manuell duk är kostnadsbilligare jämfört med en motordriven, så det är en avvägning.

För att lura ögat så har de flesta tillverkarna idag en svart ram runt själva bildbetrakningsytan. Det ger en bra kontrast och markerar bilden starkare. Dessutom har den svarta ramen en kvalitetshöjande faktor, för man lurar ögat att kontrasten i bilden är högre än vad den är, med upp till 30 %.

Hur stor duk ska man välja?
Många gillar att tänka stort, men det är en avvägning. För stor bildyta i relation till tittaravståndet gör att du får svårt att fokusera på allt. Exempelvis kommer du att få röra blicken konstant i sidled för att hinna läsa texten. En för stor duk kan även innebära problem med höjden mot taket. För att få en grundläggande uppfattning om hur bred duken bör vara i sitt rum, så kan man mäta avståndet från ögat fram till duken och halvera värdet, vilket ger ett gott riktmärke. Om man sitter fyra meter från duken så är en två meter bred duk rätt så lagom.

När man skall titta på storbild så är det även viktigt att ha en lämplig höjd på duken, i förhållande till sittplatsens höjd. Viktigt är att bilden inte hamnar för högt upp, ett problem som aktualiseras speciellt när man talar om större dukar. En enkel grundregel är att det blir som mest bekvämt när den horisontella linjen från ögonen till duken hamnar ungefär 1/3 upp från bildens nedre kant. Vanligtvis har man möbler som skall få plats under duken i vardagsrummet. Om man placerar dukens nedre kant på 80-100 cm över golvet, så får man en bra grundhöjd att kunna laborera ifrån.

Gain
En projektor gör, som namnet säger, projicerar ljus genom ett rum. Har man mycket ljusinsläpp eller lampor på i rummet så kommer dessa att reflekteras mot duken och helt enkelt ge "ljusare svart". Lampan tappar sin styrka, vilket är helt naturligt. Varför släcker en biograf ner ljuset helt när filmen startar? Bäst förutsättningar är alltså att ha så mörkt som möjligt i rummet. Idag är de flesta projektorerna avsevärt ljusstarkare än förr, så att ha en liten bordslampa på gör inte extremt stor skada. Men har man möjligheten så kan en mörkläggningsgardin vara ett hett tips, vilket ger ett becksvart rum även mitt på en sommardag.

Man brukar ange ett gain-värde på en projektorduk. När man förr i tiden tittade på exemeplvis diabilder, så behövde ljuset förstärkas då lamporna hade en låg ljusstyrka (Ansilumen). Speciella dukar togs fram som reflekterade och förstärkte ljuset mycket kraftigt, upp till 2-3 gånger. Nackdelen är ljusa partier blir utfrätta och betraktningsvinkeln snävare, då ljusets reflektion fokuserades mot en tänkt mittpunkt framför duken. Satt man på sidan om bilden så blev man därmed lidande av en sämre bild.
Idag har vi oftast inte detta dilemma med ljusstyrkan i en hemmabio-projektor. Många dukar har ett gainvärde på 1.0 till 1.1. Har man ett värde på 1.1 så får man 10 % förstärkning. Det finns också dukar som har en ljusdämpande effekt, vilket kallas negativ gain. Om en duk exempelvis har ett gainvärde på 0.8, så reflekterar duken 20 % mindre ljus än vad projektorn skickar ut. Syftet med detta är att man vill höja kontrastvärdet, så att man inte tappar upplösning i mörka partier. Flera tillverkare utvecklade på tidigt 2000-tal även gråa dukar, som slukade upp en visst ljus men dessa är mindre vanliga idag, då projektorerna utvecklats kraftfullt med både ljusstyrkan men även bildkvaliteten överlag. 
Vad man väljer beror på vilka förutsättningar man har.Specifikationer

Typ: Manuell
Storlek: 90 Tum

Rekommenderade tillbehör

Epson EH-TW7000 LCD-projektor med 4K Ultra HD stöd
Detta är en ljusstark LCD-pr...
12990 kr (14490 kr)

Du har nyligen tittat på

Kingpin CES270 motordriven duk 117" 16:9
Detta är en motordriven duk ...
5344 kr (6595 kr)
Kingpin VFS400 ramspänd duk 176" 16:9
Detta är en ramspänd du...
10995 kr
Kingpin CES210 motordriven duk 90" 16:9
Detta är en motordriven duk ...
3690 kr (4395 kr)

Produkter relaterad till din historik

Epson EH-TW7000 LCD-projektor med 4K Ultra HD stöd
Detta är en ljusstark LCD-projektor med Ultra HD-st&#...
12990 kr (ord. 14490 kr)

Tillbehör

Epson EH-TW7000 LCD-projektor med 4K Ultra HD stöd
Detta är en ljusstark LCD-pr...
12990 kr (14490 kr)

Snabba leveranser

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 2500kr.
(gäller ej leverans med pall)

Vi har nöjda kunder

Vårt mål är att sätta ett leende på läpparna och välljud i öronen på alla våra kunder. Vi nöjer oss bara med nöjda kunder!  

Vi kan det vi säljer

Vi har varit i branschen i över 30 år, och vårt mål har alltid varit bättre ljud för mindre pengar.