Focal Aria 948 golvhögtalare, mörkt valnötspar (Noyer) Focal | Högtalare | Ljudf
Focal Aria 948 golvhögtalare, mörkt valnötspar (Noyer) i gruppen Högtalare / Golvhögtalare hos Ljudfokus.se (401ARIA948WAN)

Focal Aria 948 golvhögtalare, mörkt valnötspar (Noyer)

40190 kr
Artnr: 401ARIA948WAN
0 Omdömen
Lagerstatus:
Leveranstid:
Focal Aria 948 golvhögtalare, mörkt valnötspar (Noyer)
Focal Aria 948 golvhögtalare, mörkt valnötspar (Noyer)
Focal Aria 948 golvhögtalare, mörkt valnötspar (Noyer)
Focal Aria 948 golvhögtalare, mörkt valnötspar (Noyer)
Focal Aria 948 golvhögtalare, mörkt valnötspar (Noyer)
Focal Aria 948 golvhögtalare, mörkt valnötspar (Noyer)
Focal Aria 948 golvhögtalare, mörkt valnötspar (Noyer)

Produktinformation

Focal Aria 948 är en reslig 3-vägs golvhögtalare och seriens flaggskepp, som bjuder på en svårslagen mix - förmågan att ge tydlig smak av High End tillsammans med en sprudlande och dynamisk återgivning. Känsligheten ligger på hela 92.5 dB och den här modellen har utrustats med specialdesignade 8.25" baselement, som ger rätt omfång och energi, även för hemmabion. Recensenterna har öst lovord över högtalaren, som följer konceptet "Made in France" vilket borgar för en kvalitetskontroll utan dess like.

  • Aria-seriens flaggskepp - en bastant skapelse som väger 70 kg totalt
  • Hög känslighet på 92.5 dB
  • Dubbla, avstämda basportar ger en rik och snabb basåtergivning
  • Single-wire terminal

Aria-serien - en ny milstolpe för Focal
En av världens största och mest aktade aktörer - och Frankrike´s ledande högtalartillverkare - presenterar med stor stolthet sin banbrytande Aria 900-serie, som är en milstolpe i deras historia och som banar vägen för ett helt nytt kapitel. Med innovativa och nyskapande teknologiska lösningar som berör förmågan att återge ljud, så har man skapat en ny högtalarserie som kommer sätta många hjärtan i brand.
Tillsammans med designfirman Pineau and & Le Porcher är Aria-serien inte bara högtalare som levererar en klass på ljudet som få kan matcha, utan en Aria-modell är likaså en snygg, uttrycksfull och stilig möbel, som med sin tidslösa design pryder det moderna hemmet. Toppen av kabinettet är i glas och frontdelen är klädd i läder. Detta ger ett läcker inslag till högtalaren, men faktum är att det ligger mer bakom detta. Glastoppen ger extra styrka åt konstruktionen och läderfronten - med dess lätt välvda sidor - minskar akustiska diffraktionsproblem. Två flugor i en smäll, kan man säga.
I övrigt finner vi inga synliga skruvinfästningar för elementen och högtalargrillen är magnetfäst. 
Aria-serien följer konceptet "Made in France" och är helt designad och tillverkad i Frankrike och här introducerar man den nya Flax sandwich-konen. Focal har inte sparat på någonting när det gäller att maximera lyssnarupplevelsen för den kräsne och prismedvetne musikälskaren. Aria-serien representerar verkligen överkomlig High End!

Patent n°1350116 - Flax
Focal har ett vida erkännande för sin speciella W-kon, som är formad av sandwich-lager och glasfibrer. För en högtalartillverkare så är den idealiska konen lätt (för snabbare rörelse), ska ha hög styvhet (för att agera som en kolv för låg distorsion) samt ha hög dämpning (för minimal färgning av ljudet). Ökad styvhet innebär ökad vikt, och då får man som exempel kompromissa på en parameter för att vinna en annan. En fördelaktig egenskap med sandwich-konen är att man kan anpassa dess arbetsområde genom att ha olika tjocklekar på lagren. Då W-konen endast kan byggas för hand så innebär det en hög produktionskostnad och därmed en begränsning i överkomligare applikationer. Den här tekniken finner vi därmed endast i Focal´s mest exklusiva serier. 
Efter hela fem års forskning och utveckling - och 18 år efter att W-konen lanserades för första gången - har fransmännen lanserat en ny teknisk innovation: nämligen en högtalarkon med samma sandwich-struktur men med innerlager av naturliga linfibrer. Denna är hälften så lätt som fiberglas och har extremt fina mekaniska egenskaper. Elasticiteten är väldigt låg på endast 1.5 % - vilket är väldigt snarlikt till kolfibern - och styvheten ligger på 60 GPa - nästan som kevlar.
Gemensamt med den mer kostnadskrävande W-konen är att linfibern läggs mellan två ytterlager av glasfibrer. Detta kallas för sandwich, och det är här som den låga elasticiteten gör underverk och förser hela konens struktur med anmärkningsvärd styvhet. Eftersom linfibern är sammansatt av 80 % cellulosa så blir dess inre del ihålig, vilket leder till två positiva egenskaper: både god dämpningsförmåga (läs neutralare klang) och en mer identisk lätthet (för en snabbare respons). 
Med en avancerad process i Focal´s fabrik kan man justera linflätans densitet. Genom detta kan man förändra styvhetsförhållandet. I en baskon är det önskvärt med högre styvhet för bättre basrespons, men som skulle vara rent förödande för återgivningen i mellanregister-området, som skall vara lättare och ha högre dämpning. Detta är en teknik som vi kan sammankoppla med W-konen, och detta tillåter Focal att i ännu större grad kunna anpassa ett specifikt element efter dess arbetsuppgift.

TNF - den inverterade diskanten är bättre än någonsin
Fransmännen har genom året förlitat sig på den inverterade diskantkupolen, och i den prisöverkomligare nivån har man hittat en sammanslagning av två metaller - aluminium och magnesium - som ger mersmak till den produktionsmässigt avsevärt dyrare Beryllium-diskanten. Genom åren har man kontinuerligt vidareutvecklat konstruktionen av Al/Mg-diskanten och med dagens Aria-serie har denna nått en ny nivå i ren och skär prestanda.
Den främsta fördelen med ett inverterat diskantmembran (dess konkava form) är nyttjandet av en talspole med mindre diameter. Detta har flera fördelar: den blir lättare, får bättre acceleation och kan fixeras direkt på själv domen. 
En detalj som satt Focal på världskartan hos många Hifi-entusiaster är deras invertade Beryllium-diskant, som de introducerade i sina konstuktioner på tidigt 2000-tal. Då Beryllium-diskanten är extremt kostsam i produktionsledet är den en exklusivitet för deras finaste högtalarserier. I den relativt prisöverkomligare Aria-serien har man alltså finslipat Al/Mg-diskanten till dess yttersta. Numer har man en upphängning vars struktur är direkt hämtad från de exotiska Utopia-modellerna. Materialet som används till upphängningen (alltså mellan själva domen och dess uppfästning) heter Poron - vilket är ett mikro-cellulärt polyuretan-skum. Dess porösa och öppen-celliga struktur och lätta vikt har flera fördelar. Membranet får röra sig helt fritt, samt så kommer upphängningen inte att skadas eller komprimeras med tiden. Dess fysikaliska egenskaper ger bättre kontroll över den rörliga delen i magnetstrukturen. 
Rent ljudmässigt innebär detta att man lyckats halvera distorisonsnivån mot föregående konstruktioner i det känsliga frekvensområdet mellan 2 kHz till 4 kHz. Focal har med Aria-modellerna även integrerat en vågledare för bättre kontroll över spridningsmönstret. På det horisontella planet är frekvensavvikelsen endast +/-0.5 dB. Med TNF-diskanten är du garanterad en otroligt precis ljudbild med mindre kritisk sweet-spot.

Multiple-port Powerflow-tekniken
Aria-seriens golvmodeller har en speciell basport-teknik, tagen från den föregående Chorus 800-serien. Genom att nyttja dubbla portar, som är avstämda till varandra och lådan, så får man maximal kontroll över luftflödet. En Aria-högtalare är inte den som spelar djupast på marknaden i prisklassen, men de spelar fullt tillräckligt djupt. Det Aria väger upp är en snabbhet och definition som knappt någon konkurrent kan matcha. Den ena porten är frontmonterad, medans en större port riktas ner för att ge extra djup.   

"Det tog inte mer än någon sekund förrän vi insåg att vi lyssnade på nästa generation välljud från den franska fabriken! Naturfibern är här för att stanna. Konmaterialet klarar av att låta alert, naturligt, luftigt, artikulerat och slagkraftigt på samma gång. Den högteknologiska diskanten hänger även den med bra i de dynamiska svängarna, och passar mycket bra tillsammans med Flax-flexarna. Rätt uppställt levererar Focal Aria rena cirkusföreställningen varje gång du kör igång anläggningen. Bered dig på många glada åkturer med knorr, oavsett om du kollar på film eller bara känner dig lite danssugen en vanlig vardagskväll. Varma och glada rekommendationer verkligen"
Hemmabio, som testade Aria 948, Aria CC900 och Aria 906

"Dess starka basfundament, tillsammans med den höga funfactorn, dynamiken och den rika färgklangen gör Aria 948s till en audiofil mumsbit. De gör verkligen allt!"
Stereoplay, Tyskland med betyget ´outstanding´

"Ultimately I found the Aria 948 to be a loudspeaker with few downsides, particularly for its cost-to-quality ratio. When it comes to pristine detail, accuracy, and neutrality they are quite exceptional in their category. With painstaking placement and the right electronics, they’d likely leave the competition (and even some loftier category contenders) in the dust. When everything comes together, the Arias become transcendent, bringing so many musical layers to life they create a truly immersive soundscape. Indeed, the devil—and perhaps an angel or two—is in the details"
Absolute Sound, USA

Specifikationer

Konstruktion: 3-vägs, basreflex
Bestyckning: 1" TNF Al/Mg diskant, 6.5 Flax-mellanregister, dubbla 8.25" Flax-baselement
Frekvensomfång: -6 dB: 31 - 28.000 Hz, ±3 dB: 37 - 28.000 Hz
Impedans: Minimum: 2.5 Ohm, Nominellt: 8 Ohm
Känslighet: 92.5 dB
Anslutning: Single-wire
Delningsfrekvens: 280, 2.600 Hz
Färg: Trä
Mått: 371 x 1150 x 420 mm (B x H x D)
Vikt: Styck: 35 kg
Enhet: Par

Rekommenderade tillbehör

Oehlbach Twinmix Two, högtalarkabel lösmeter
Högtalarkabel uppbyggd med t...
357 kr
Supra Sword Combicon, terminerad högtalarkabel, stereopar
Exklusiv färdigterminerad h&...
fr. 5450 kr

Du har nyligen tittat på

Focal Chorus 716 golvhögtalare, pianosvart par
Chorus 700-seriens mindre golvmod...
11990 kr (13990 kr)
Focal 300IW-LCR6 inbyggnadshögtalare för vägg, styck
Custom 300-seriens flaggskepp - e...
11990 kr
Focal Chorus 726 golvhögtalare, pianosvart par
Chorus 700-seriens flaggskepp - e...
16990 kr

Produkter relaterad till din historik

Oehlbach Twinmix Two, högtalarkabel lösmeter
Högtalarkabel uppbyggd med två ledare på 6 ...
357 kr
Supra Sword Combicon, 2x3 meter terminerad högtalarkabel, stereopar
Exklusiv färdigterminerad högtalarkabel frå...
7295 kr

Snabba leveranser

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 2500kr.
(gäller ej leverans med pall)

Vi har nöjda kunder

Vårt mål är att sätta ett leende på läpparna och välljud i öronen på alla våra kunder. Vi nöjer oss bara med nöjda kunder!  

Vi kan det vi säljer

Vi har varit i branschen i över 30 år, och vårt mål har alltid varit bättre ljud för mindre pengar.