Atlas Asimi Grun Luxe terminerad högtalarkabel Atlas Cables | Kablar & kontakter
Atlas Asimi Grun Luxe terminerad högtalarkabel i gruppen Kablar & kontakter / Högtalarkablar hos Ljudfokus.se (ASGRLU)

Atlas Asimi Grun Luxe terminerad högtalarkabel

Längd: 
Antal: 
Artnr: ASGRLU
0 Omdömen
Lagerstatus:
Leveranstid:

Kampanjvara

Kampanj:
Antal:
0
Kampanjstart:
Kampanjstopp:
Atlas Asimi Grun Luxe terminerad högtalarkabel
Atlas Asimi Grun Luxe terminerad högtalarkabel
Atlas Asimi Grun Luxe terminerad högtalarkabel

Produktinformation

Atlas Asimi Luxe SC är skottarnas absolut flaggskepp av högtalarkablar - med 100 % solida OCC-silverledare. Geometrin är nogrannt utvärderad och framlyssnad, där varje ledare har totalt tre par av solida ledare som ger en total ledararea på 5.5 mm². Man nyttjar en speciell  mikroporös PTFE (Teflon) som isoleringsmaterial för att ytterligare minimera dess egna distorsionsprofil och samtidigt inte reducera signalens hastighet. Som skärm har man en elektrostatisk mylar/kopparskärm samt en silverpläterad kopparfläta. Kabeln kan fås i olika kontakterade utförande från fabrik, men vi har valt deras expanderade Transpose-bananplugg med silverplätering som standard.

  • Färdigterminerad högtalarkabel från Atlas-fabriken som säljes i stereopar
  • Kontakterad med egenutvecklade och expanderade Transpose-pluggar med bananstift
  • Mikroporös PTFE (Teflon)-isolering har knappt någon inverkan alls med en svart strumpa överdragen
  • Skärmning av Mylar/koppar samt en silverpläterad kopparfläta
  • Diameter: 17.5 mm
  • Kapacitans: 34.06 pF/m
  • Induktans: 0.529 µH/m
  • Resistans: 0.0046 Ω/m

Atlas Cables
Atlas har på kort tid satt sin prägel på marknaden och blivit en av de mest respekterade aktörerna inom kabeltillverkning, mycket tack vare deras rationella och ingenjörsmässiga sätt att skapa maximal prestanda för varje prisklass och kabeltyp. Man lämnar ingenting åt slumpen och allt ska gå att verifiera. Till skillnad från många andra kabeltillverkare så tar man inte in några färdiga lösningar utan utvecklar praktiskt taget allting själva i sin fabrik i Kilmarnock, Ayrshire i västra Skottland.
På deras hemsida får man en lättöverskådlig presentation och kan djupdyka med principerna och läsa om grundläggande tekniska egenskaper och fulllständiga elektriska specifikationer för varje kabelmodell. Man har tagit emot en uppsjö rosade tester och utmärkelser.
Faktum är att deras expertis och pålitlighet också har gjort dem till en respekterad partner för namnkunniga tillverkare, vars kablar under OEM-tillverkas av Atlas.

OCC-koppar - ett exceptionellt men dyrt ledarmaterial
Atlas vet hur viktigt det är med att nyttja rätt ledarmaterial i en av flera aspekter i en kabeldesign. OCC står för "Ohno Continuous Cast", vilket är en patenterad process utvecklad av professor Atsumi Ohno, som i mitten av 1960-talet började studera behandling och stelning av smält metall, och den resulterande kristallstrukturen. Detta koncept utformades först 1978 och använder uppvärmda gjutformar i en stränggjutningsanläggning. Så småningom kom det internationella patentet för OCC (Ohno Continuous Casting). 

Processen är mer kostsam vid tillverkningen då man extremt långsamt drar fram metallen för så långa kristaller som möjligt. Inom audiobruk är OFC-kopparn den mest förekommande, där kristallerna är ungefär 2 cm långa. Övergångarna mellan dem agerar som ickelinjära "motstånd" till strömmen. I ledarna dragna med OCC-processen är de över 6.000 gånger så långa, närmare 125 meter! Det innebär att man inte får samma interna, granulerade struktur mellan otaliga kristallövergångar som annan koppar, utan en enda ren kristall i hela kabeln. Det ger mindre distortion och ett renare ljud, och är inget som går att uppnå med vare sig polerade Litz-ledare eller silverplätering!
En kabel konstruerad med OCC-koppar är alltså mer intressant med dess ledningsförmåga än en kabel som använder silverpläterad OFC-koppar, och faktiskt intressantare än en ren silverkabel, beroende på renheten i silvret. Därför undviker Atlas silverplätering på sina analoga signalkablar. Ett tydligt exempel på deras raka principer. 

Billiga isoleringsmaterial ska man undvika
PVC (Polyvinylklorid) är en syntetisk plastpolymer som är billig att tillverka och det mest förekommande isoleringsmaterialet på audio- och videokablar på marknaden. Detta trots att PVC är den värsta isoleringen man kan nyttja pg.a. dess höga dielektriska absorption. Detta förosakar en minskning av signalens hastighet. PVC finner du därmed inte i någon av Atlas kablar. 
I deras mer överkomliga konstruktioner så använder man porös PEF som isolering (skummad polyeten), medans de mer exotiska modellerna har mikroporös PTFE (
Polytetrafluoreten, mer känt som Teflon). 
PEF innebär att man i skumningsprocessen använder ett jäsmedel, av vilket det finns två typer. Atlas använder den gasskummade metoden, vars process skapar ett dielektrikum som är mer inert och konsekvent och därmed får lägre absorption.

Ännu bättre är PTFE, som är ett unikt dielektriskt material med låg densitet och som är fasstabilt vid rumstemperatur. Som material är det mer kostsamt. Den absolut bästa isoleringen är luft, men det är naturligt inte praktiskt i en kabeldesign. Ledare som ligger fritt i ett rör med luft gör att kabelns elektriska egenskaper blir olika beroende på hur de är positionerade för tillfället och är därför inget alternativ för konsekvent och exakt prestanda. Med Atlas idé att använda mikroporös PTFE så får man ett minimum av kontaktyta av isoleringen mot ledarna och man kan samtidigt mer precist hålla dem på plats. 


Grun - en referens gällande jord
Atlas inställning till hur man tillverkar en bra kabel från grunden har gjort dem till en respekterad tillverkare idag. När man kommit upp till toppsegmentet i Atlas kabelutbud så erbjuder man en extra intressant detalj som döpts till Grun. Detta är ett jordsystem som man på kompatibla och förberedda modeller kan köpa som ett tillval, antingen direkt eller senare i framtiden.

När man konstruerar en analog signalkabel så bör man skärma denna på ett bra sätt för att minimera störningar. I en coaxialkabel kan skärmen vara en ledare, medans i en symmetrisk konstruktion istället ligger utanför ledarna. För att skärmen inte ska inducera störningar i signalen, vilket skulle ge den en motsatt effekt till vad den är avsedd för, så krävs det att skärmen är ansluten till jord. Detta gör man då genom att ansluta skärmen i kabelns ena ände. Även om man får ett mycket effektivt skydd så finns det en baksida med principen och det är att man samtidigt introducerar störningar i elektronikens jordplan. Jämfört med oskärmade kablar, eller ditos med en skärm som ligger oansluten, så är störningarna betydligt lägre.

Våra hem är idag fyllda med störningar från mobiltelefoner, laddare, Wifi-nätverk och datorer. Kablar agerar som antenner, som då blir mottagningskänsliga för RF (radiofrekventa) och EM (elektromagnetiska) störningar, samt även störningar som ligger i signaljorden. Detta är en av de största bovarna till varför anläggningen inte når sin fulla potential. Lite ironiskt så upplever man detta först när störningarna har eliminerats, även om mycket av dessa störningar teoretiskt ligger bortom frekvensområdet som det mänskliga örat hör.

Det är här som Atlas tacklar problemet genom det separata jordsystemet Grun, en lösning som vänder sig till de användare som är helt ovilliga att acceptera en kompromiss av något slag. Grun ger möjligheten till en extern och gemensam jordreferens, som inte måste gå genom elektroniken och som inte kompromissar med skärmningens effektivitet.

Tre olika varianter finns tillgängliga. För elektronik kan man ansluta Grun genom RCA till ett ledigt RCA-uttag, något som man har döpt till en Pseudo-balanserad koppling. Finns det inte lediga RCA-uttag kan man beställa Grun med en spadkontakt, som ansluts till en chassiskruv för en helt självständig jord. Alternativt kan man få Grun med en strömkontakt där endast jordstiften sitter i, som då ansluts till vägguttaget. Givetvis kan, och bör, man sedan länka samman alla Grun-kablar i systemet för en gemensam jordreferens.

Skottska Atlas Cables har snabbt skapat sig ett respekterat namn för sina prisvärda och innovativa kablar med tillbehör, helt egenutvecklade i fabriken i Kilmarnock.

Specifikationer

Typ: Färdigterminerade

Rekommenderade tillbehör

Q Acoustics Concept 500, pianovitt par med ek baksida
Q Acoustics första High End-...
54990 kr
T.A.C. V-88 rörförstärkare med KT88 & Auto-Bias
T.A.C´s toppmodell av rö...
48890 kr

Du har nyligen tittat på

Atlas Element 2.0 högtalarkabel, lösmeter vit
Detta är storebror till skot...
70 kr
Atlas Element Integra Subwooferkabel
Instegsmodellen av Atlas subwoofe...
fr. 498 kr
Atlas Hyper Integra Subwooferkabel
Steget efter Element Integra Supe...
fr. 1248 kr

Produkter relaterad till din historik

T.A.C. V-88 rörförstärkare med KT88 & Auto-Bias
T.A.C´s toppmodell av rörförstärkare, ...
48890 kr
Q Acoustics Concept 500, pianovitt par med ek baksida
Q Acoustics första High End-försök är ...
54990 kr

Snabba leveranser

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 2500kr.
(gäller ej leverans med pall)

Vi har nöjda kunder

Vårt mål är att sätta ett leende på läpparna och välljud i öronen på alla våra kunder. Vi nöjer oss bara med nöjda kunder!  

Vi kan det vi säljer

Vi har varit i branschen i över 30 år, och vårt mål har alltid varit bättre ljud för mindre pengar.