Ljudfokus Falkenberg AB - Oktanvägen 2 - 311 33 Falkenberg - Org nr. 556159-6031
Telefon för frågor: 0346-655 200 (kl. 9.00-17.00) - E-post: info@ljudfokus.se
DIN SIDA / PAKETSÖKNING LÄGSTA PRIS! KÖPINFO VÅR BUTIK OM OSS KONTAKTA OSS HJÄLP OCH GUIDER

Guide till Dolby Atmos
Nästa stora nyhet när det gäller ljudupplevelser inom hemmabio är Dolby Atmos, och vi ska förklara varför.I juni 2014 publicerade Dolby nyheten Dolby Atmos: Coming soon to a living room near you på sin teknikblogg Dolby Lab Notes. Dolby Atmos är i sig ingen nyhet, tekniken har använts flitigt sedan 2012, så många Dolby Atmos filmtitlar är redan mixade i Dolby Atmos och antalet biosalonger med Dolby Atmos runt om i världen ökar hela tiden, och i skrivande stund finns två biografer i Sverige som har Dolby Atmos och finns listade på Dolbys hemsida (Svenska Bio Uddevalla och SF Cinema 3 Strängnäs). För uppdaterad information om närmaste biosalong med Dolby Atmos se: http://www.dolby.com/us/en/find-a-movie-theatre.html

Vad är Dolby Atmos?
Kort beskrivet bygger Dolby Atmos i grunden på samma kanalbaserade system som vi är vana vid (5.1, 7.1 och vidare) med högtalare fram, i mitten fram och olika surround-högtalare i bakre delen av rummet, men med Dolby Atmos används nu också separata högtalare i taket för ljud som ska komma uppifrån. Med exempelvis ett vanligt 5.1-system kombinerat med fyra stycken takhögtalare kommer hemmabiosystemets konfiguration logiskt kallas för 5.1.4. Högtalare i taket är inte revolutionerande i sig, men det nya här är att det förutom det kanalbaserade systemet nu också finns ett objektsbaserat system med möjlighet att placera ut upp till 128 separata ljud samtidigt, och ljudens eventuella riktning, med väldigt hög precision i rummet och läggs ovanpå ”bädden” av det vanliga kanalbaserade ljudet.Dolby Atmos gör att filmskaparna inte längre behöver ta samma omvägar för att mixa om ljudet för hemmabio, där högtalarplaceringarna kan variera kraftigt, utan koncentrera sig på vinklarna och riktningarna som ljudet ska ta i förhållande till rummet. Ska det till exempel komma ett ljud snett uppifrån bakifrån i en särskild vinkel så kan ljudet spelas upp som ett objekt med, i princip, 3D-koordinater i rummet och förstärkaren med stöd för Dolby Atmos bestämmer i vilken högtalare, eller i vilken kombination av högtalare, ljudet ska spelas upp för att hamna just där eftersom förstärkaren och dess kalibreringssystem vet hur högtalarkonfigurationen ser ut. Det är takhögtalarna och objektsbaserade systemet som gör Dolby Atmos till en revolution inom bio- och hemmabiovärlden med möjligheten att skapa en regelrätt kupol av ljud som omsluter lyssnaren och gör det möjligt att få en helt annan nivå av inlevelse när man tittar på film.

Vad behövs för att få Dolby Atmos hemma?
För att kunna spela upp Dolby Atmos-filmer hemma behövs, enkelt beskrivet, en förstärkare med stöd för Dolby Atmos (se vårt sortiment av Dolby Atmos-förstärkare). Det behövs också separata högtalare, helst fyra stycken högtalare monterade i taket, och förstås filmmaterial som har ljudspår med Dolby Atmos. Bluray-spelaren, som man eventuellt redan äger, har mest troligt redan stöd för Dolby Atmos eftersom objektsbaserade ljudet kommer ligga som metadata inbakat i ljudspår med samma teknik som Dolby TrueHD. Inga nya HDMI-kablar behövs så länge man har den typ av kablar som klarar hd-ljud. De HDMI-kablarna är benämnda med "High Speed".

Förstärkare förberedda för Dolby Atmos finns redan idag, men bluray-filmer med Dolby Atmos förväntas inte släppas förrän senare på hösten 2014 och in i början av 2015.

Första bluray-filmen med Dolby Atmos
Den 8 september 2014 skriver Dolby att Paramount Pictures kommer att släppa första bluray-filmen med Dolby Atmos; Transformers: Age of Extinction.


* Klicka på bilden för att komma till www.transformersmovie.com (öppnas i nytt fönster)

Transformers: Age of Extinction släpps på bluray med Dolby Atmos den 30 september i USA. Både Bluray Combo-utgåvan och Bluray 3D-utgåvan kommer att innehålla Dolby Atmos-ljudspår kodat i ljudformatat Dolby TrueHD.


Extra kul att Transformers blir första titeln ut då en av oss här på Ljudfokus såg premiären av den i USA, givetvis i 3D och med Dolby Atmos.

Fler bluray-filmer med Dolby Atmos
De bluray-filmer med Dolby Atmos som släppts, och kommer att släppas, i USA finns listade på Dolbys hemsida: http://www.dolby.com/us/en/experience/dolby-atmos/bluray-and-streaming.html. Inte en så lång och imponerande lista just nu, men den kommer att uppdateras löpande. Där finns i skrivande stund Expendables 3, Teenage Mutant Ninja Turtles och Step Up: All In, utöver Transformers 4. Listan är hur som helst ett bra sätt att hålla sig uppdaterad och se vad som kan vara på gång för svenska marknaden, och se om ens favoritfilmer kommer med Atmos-ljudspår.Vi väntar med spänning på mer information om när bluray-filmer med Dolby Atmos kommer att finnas tillgängliga på svenska marknaden. Första filmtiteln ut i Sverige blev, precis som i USA, Transformers: Age of Extinction och kom ut den 17 november 2014.

Tips! Lista bluray-filmer med Dolby Atmos på Prisjakt.nu: http://www.prisjakt.nu/kategori.php?lb=s197299067

Nästa stora titel är Gravity som släpps i mars i USA. Den så kallade Diamond Luxe Edition kommer att innehålla Dolby Atmos och ett omtalat ljudspår "Silent Space" som inte innehåller någon filmmusik.

Dags att uppdatera!
Från och med den 6 november 2014 finns mjukvara för Dolby Atmos antingen förinstallerad eller tillgänglig för nedladdning för samtliga receivrar i vårt sortiment som har stöd för Dolby Atmos sedan uppdateringen för Yamaha AVENTAGE RX-A2040 och RX-A3040 äntligen har släppts. Sedan tidigare har Onkyo och Pioneer släppt mjukvaruuppdateringar. Se respektive förstärkare under kategorin Förstärkare med Dolby Atmos för närmare information om uppdateringarna.

2014-08-19 - Dolby Atmos-guide publicerad
2014-09-10 - Uppdatering. Bilder. Första bluray-filmen med Dolby Atmos.
2014-09-29 - Uppdatering. Antal biografer i Sverige med Dolby Atmos.
2014-11-06 - Uppdatering. Fler filmtitlar. Mjukvaruuppdateringar för Dolby Atmos.
2014-12-04 - Uppdatering. Fler filmtitlar. Länk till bluray-filmer hos Dolby och Prisjakt.

Tillbaka till Ljudfokus.se
Denna sida har visats 14917 ggr sedan 19 Aug 2014.   
  Fri frakt vid köp över 1000 kr
  Inga varor i kundvagnen

     Bygg din egen hemmabio
     20-i-topp listan
     Nya produkter
     Nya demoex

     Recensioner / Bilder
     Sitemap
  Nyheter & Erbjudande till din mail:
 
Vi har snabba leveranser!

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 1000 kr.

Posten & DHL ser till att ditt paket kommer fram säkert och i tid.
Vi är ett stabilt företag!

Vi har ordning på vår ekonomi (AAA-rating hos soliditet) så du kan vara trygg med att vi finns kvar i framtiden.

Vi har säkra betalningar!

Med Klarna kan du betala när du har fått varororna.

DIBS ser till att ditt kortköp är säkert.
Vi har nöjda kunder!Pricerunner Logo Kundomdöme på Pricerunner:
Pricerunner betyg 4.8 av 5
Läs våra omdömen
Vi kan det vi säljer!

Vi har varit i branschen länge och kan varorna som vi säljer. Vårt mål är att erbjuda det bästa du kan få för dina pengar. Håller inte någon vara måttet så tar vi bort den ur vårt sortiment.

Vill du besöka oss på riktigt så är du alltid välkommen!