- Högtalarkabel med ett kristallklart ljud med fin dynamik
- Fyrkantiga, tennpläterade OFC-kopparledare med en area på 3.4 mm²
- Jonstabil isolering
- Krimpade Combicon-kontakter ger en bättre övergång
- Tillverkad i Ljungskile, Sverige
Supra PLY – ibland är det bra att vara lite fyrkantig med fysiken
Med Ply-modellerna har man gått vidare från Rondo-serien och har ett mer "avancerat" koncept på kabelns uppbyggnad. Den stora fördelen med PLY-modellerna är dess dynamiska egenskaper, enligt Supra själva.
I uppbyggnaden finner vi ledare som består av flätor med Supras igenkännetecknande tennplätering av de syrefria OFC-kopparkardelerna, och som här har manglats platt och sedan isoleras var för sig. Man tar dessa ledare och lägger dem med de platta sidorna mot varandra, samt lägger en ytterisolering (mantel).
Rent elektriskt är utmaningen vid högtalarkablar hur få ner induktansen (magnetverkan) vilket är en elektrisk egenskap som endast verkar på växelström, vilket musik är. Induktansen - liksom dess motpart kapacitans - utgör sammanlagt den del i en kabels växelströmsmotstånd som heter reaktans. Som så ofta förändrar man inte en storhet utan att det sker på bekostnad av en annan. Men för just högtalarkablar är låg induktans ack så viktig, då signalen innehåller hög ström och induktansen ”motsätter sig” strömförändringar i en krets.
Det är detta som är det banbrytande och unika med Ply-konceptet och dess platta ledare, där Supra medvetet har ökat den i högtalarkablage betydligt beskedligare kapacitansen, vilket i sin tur resulterar i lägre induktans.
En annan stor fördel med sänkt induktans är att störfält minimeras, d.v.s det växlande magnetfält som omger en kabel som leder en växelström och som kan orsaka störningar i omgivande signalkablar. Detta beskrivs som att en kabels ledare befinner sig i eller nära "magnetnollan".
Hur upplever man ljudmässigt skillnaden?
Musik består av en mängd olika frekvenser, som alla ska nå ditt öra så korrekt i tiden och på rätt nivå som avsågs vid inspelningen. Endast då kan musiken återges rätt såsom avsetts i studion. Detta påverkar ljudscenen i tre dimensioner, hur ett klick på en cymbal återges, anslag på en flygel, röster och en fiols övertoner, bland mycket annat. Det lustiga är att något vi anser tillhör bastonerna är trampet på trummisens baskagge, men utan ett snabbt dynamiskt transientsvar, tappas hela anslaget bort och takten låter trött och livlös. Du kommer uppleva att musiken får fart, mer stampa-takten-känsla och det blir mer snärt i instrumentens anslag och helt enkelt upplevs mer musikalisk.
Tennplätering - ett Supra-koncept för renare ljud
Tenn har högre resistans än koppar och skyddar också kopparn från korrosion. Det minskar då strömhoppen från tråd till tråd över illaljudande oxiderade ytor och mer av signalen passerar i den rena kopparn inne i trådarna. Tennlagret minimerar även skineffekten genom att trådarna fungerar som semi-Litz.
Jonstabil isolering
Det spelar ingen roll hur ren koppar som används i tillverkningen av tråden, d.v.s. hur högt OFC-talet än är, så är den inom kort långt ifrån OFC på ytan. Detta beror delvis på syret i luften, men också på att isoleringen avger joner till kopparn, särskilt då ström går genom ledaren. Ett sätt att minska t.ex. en PVC-isolerings påverkan är att öka stabilitetskomponenten i PVC´n och minska avgivningen av klorjoner. Något som Supra har gjort.
Mekaniska data
Ledararea: 3.4 mm2
Antal kardeler per ledare: 192
Kardeldiameter: 0.15
Kardelmaterial: tennpläterad syrefri koppar
Isolation: värme- och åldringsbeständig PVC (polyvinylklorid)
Yttermått: 7.2 x 7.2
Resistans: 5.1 Ohm/km
Induktans: 0.2 uH/m