- Svensktillverkade högtalarfötter i poröst gummimaterial
- Nougatbrun färg (förutom den högsta viktklassen som är grå)
- Placeras under högtalaren - kräver alltså inga gängor eller att man ska borra hål i högtalarens underdel
- Ingen risk för repor som med hårda metallspikes
- Ger en bättre dämpning i det lågfrekventa området jämfört med metallspikes
- Angivet pris är för ett 4-pack!
Sonic Design - svensktillverkade högtalarfötter
En högtalarfots uppgift är att få högtalaren att stå så still som möjligt och att överföra så lite vibrationer som möjligt till golvet och övriga föremål i rummet. Med Sonic Design-fötterna uppnås en kraftig minskning av lådans rörelser. Det märks tydligt om man håller ett finger löst mot överdelen av en högtalarlådas framsida att den vibrerar mycket mindre när man spelar.
Resultatet blir att ljudet frigör sig bättre från högtalarna. Det blir en större ljudbild, och anläggningen får en renare klang med hörbart lägre distorsion. En annan effekt är att de minskade vibrationerna i golvet även minskar störningar till grannarna i huset.
En teknisk djupdykning
Alla högtalare står på något som kan liknas vid en fjäder, hur hård den än är, och en resonans uppstår inom eller utom högtalarens frekvensområde. Under resonansfrekvensen är högtalarlådan vibrationsmässigt kopplad till golvet och över resonansfrekvensen är högtalarlådan mer eller mindre vibrationsisolerad från golvet.
Första tanken är att göra uppställningen så styv att resonansen kommer över det hörbara området. Detta är utgångspunkten för spikfötter. Detta fungerar dock inte utan resonansen hamnar då som högst någonstans i basområdet. Inte ens om man har golv av betong går det bra, ty att betong har kraftiga resonanser i det hörbara området vet alla som borrat med slagborrmaskin i en betongvägg.
Förespråkarna för spikfötter presenterar dessutom två helt oförenliga teorier:
1. Spikfötterna fungerar som en mekanisk diod som leder vibrationerna åt ett håll.
2. Spikfötterna står på en oändligt liten yta som inte kan överföra några vibrationer till underlaget.
Om "teori 1" kan man säga att vad nu en mekanisk diod än är så är det i alla fall inte en kon eller spets. Naturligtvis gäller Newtons lag även för spikfötter: En kraft ger upphov till en motkraft, och detta gäller naturligtvis i båda riktningar.
Om "teori 2" kan man säga att spetsen inte har mindre yta än att den kan bära upp högtalarens tyngd. Därvid skapas en kraft mot golvet som också kan överföra vibrationerna.
Hur som helst, vibrationerna når golvet som med en yta på många kvadratmeter strålar ut ljud med kraftiga klangfärgningar.
Vi borde alltså ha fötternas resonansfrekvens helt under högtalarens frekvensområde. Detta för oss till oerhört låga frekvenser för fjädringen, långt under 20 Hz. En så mjuk fjädring kommer inte att kunna överföra några vibrationer av högre frekvenser, utan kommer alltså att isolera vibrationerna.
För tonarmar är sådan dimensionering sedan länge helt accepterad och ingen hävdar att resonansen skall upp i det hörbara området för att få fastare bas eller renare ljud.
Hittills har det varit svårt att utforma en fot av t.ex. gummi som är tillräckligt mjuk. Samtidigt har det varit svårt att få skummade material att inte sjunka ihop och bli stumma med tiden. Nu kan Sonic Design erbjuda en fot med ett fjädrande material med en stor andel öppna porer. Öppna porer gör att det är materialet i sig som fjädrar och inte en innestängd gas som skulle kunna tränga ut efter en tid.
Inom Ljudtekniska Sällskapet har man med mätningar vetenskapligt visat att en högtalarlåda som är mjukt avfjädrad rör sig mindre av musiksignalen än en som är hårt uppställd samt att en hård fjädring från t.ex. spikfötter även bidrar med både mät- och hörbar distorsion.
Observera att inte bara golvet utan alltså även lådan rör sig mindre vid rätt avstämning beroende på att ingen resonans finns inom arbetsområdet. T o m lådans väggar uppvisar mindre vibrationer eftersom fötterna inte har någon resonans som ger krafter in i lådväggarna.
Materialet har också andra unika egenskaper såsom en elasticitetsmodul som sjunker vid belastning vilket medför att nedfjädringen blir mindre än den låga resonansfrekvensen annars skulle innebära. Resultatet blir en resonansfrekvens horisontellt på under ca 10 Hz.
Det har visat sig att högtalare som står på stativ har speciellt stora problem med resonanser. Dämpfötterna bör placeras mellan högtalaren och stativet. Högtalarens vibrationer dämpas då så nära källan som möjligt. Eftersom stativet inte längre vibrerar kan man använda ev spikfötter, plastknoppar, filttassar eller vad man vill mot golvet. (Ev befintliga spikar kan bytas mot filttassar om man vill skydda golvet från märken). Om man har fast monterade spikar uppåt från stativet kan man lägga en platta på dessa. På plattan ställer man sedan högtalaren med fötterna. För att nå så långt som möjligt i fråga om resonansdämpning måste det fjädrande materialet dimensioneras för högtalarens vikt.
Fötterna finns i fyra olika viktklasser:
- 4-12 kg (25 x 12.5 mm i mått)
- 12-28 kg (36 x 12.5 mm i mått)
- 28-50 kg (45 x 12.5 mm i mått)
- 50-100 kg (36 x 12.5 mm i mått)
Om du ligger på gränsen mellan två vikter är det bäst att välja den där du ligger på övre gränsen. Exempel: om du har en högtalare som väger 28 kg, så blir det bäst resultat med fötterna för 12-28 kg, istället för 28-50 kg.