Ljudfokus Falkenberg AB - Oktanvägen 2 - 311 33 Falkenberg - Org nr. 556159-6031
Telefon för frågor: 0346-655 200 (kl. 9.00-17.00) - E-post: info@ljudfokus.se
DIN SIDA / PAKETSÖKNING LÄGSTA PRIS! KÖPINFO VÅR BUTIK OM OSS KONTAKTA OSS HJÄLP OCH GUIDER

Ljudkvalitet


HiFi översatt till svenska betyder ungefär hög naturtrogenhet. Men varför är då så många skivor och inspelningar basfattiga, skrikiga, dova, spretiga, ja listan kan göras lång. Vad är det då som avgör om en inspelning från en artist är av bra eller dålig ljudkvalitet? Självklart spelar tycke och smak en betydande roll i sammanhanget för den totala uppfattningen, men vi ska försöka bortse ifrån det i detta sammanhang. Vi ska endast fokusera på det som kommer ut från högtalarna och når våra öron då vi lägger på favoritskivan i spelaren, själva ljudet. Vi behöver inte gå in alltför djup i ämnet utan hålla oss till enkla tips man kan ha i åtanke för att bli mer medveten om ljudkvalitet på inspelningen. En bra inspelning gör att du kan njuta ännu mer av ljudet nästa gång man sjunker ner i fåtöljen.

Att analysera ljudkvalitet på sina skivor är inte det lättaste och kräver faktiskt en hel del övning och många timmar koncentrerat lyssnande, men det blir lättare och lättare för varje inspelning man lyssnar ljudmedvetet på. Man lär sig helt enkelt detektera fel och brister vilket medför att man mer och mer kommer uppskatta en inspelning med bra ljudkvalitet.

Vad ska man då lyssna till när man är på jakt efter bra ljudkvalitet? Som sagt ska vi försöka bortse från hur bra vi tycker själva musiken är eftersom det inte är relevant i sammanhanget då vi nu endast ska lyssna på ljudet från skivan. Då har vi i huvudsak några viktiga aspekter att ta hänsyn till.

Det första man ska göra för att kunna bilda sig en uppfattning om ljudet på inspelningen är att koppla bort alla ljudpåverkande processorer och EQ-inställningar i förstärkaren. Om det finns en knapp som heter ”Direct” eller ”Straight” – tryck in denna! Denna funktion stänger av bas och diskantreglagen vilket medför en mindre påverkad ljudsignal. Vi vill ju försöka få anläggning att påverka ljudet så lite som möjligt eftersom det är kvalitén på ljudet vi ska lyssna till och inget annat.

Ett annat tips är att blunda när man lyssnar. Det går faktiskt att detektera mindre ljudskillnader då än när man tittar!

Vad ska du lyssna efter?
 • Kan jag höja volymen utan att ljudet blir påträngande?
  - Ju mer du kan höja utan att ljudet blir påträngade, desto bättre är det generellt.


 • Finns det någon dynamik i inspelningen, alltså går det höra någon skillnad mellan svaga och starka partier, eller känns allt lika högt i volym?
  - Ju högre dynamik inspelningen har, desto bättre är det generellt.


 • Låter inspelningen luftigt och öppet, eller är det kompakt och platt?
  Såklart är det bäst om inspelningen är luftig och öppen.


 • Går det att peka ut var i ljudbilden instrumenten och sången befinner sig?
  En riktigt bra inspelning gör det mycket lättare att placera ut alla instrument och sångare.


 • Ljudet. Finns det något djup i basen eller är det en basfattig inspelning? Detsamma gäller mellanregister och diskant. Det t.o.m. vara så att något är för högt i förhållande till det andra!
  Det är generellt sätt bäst om alla frekvenser/register spelar lika högt och det finns en balans mellan diskant, mellanregister och bas.
Det finns ett direkt samband mellan ovanstående frågors svar och ljudtekniken som användes vid produktionen av inspelningen. Kortfattat kan man säga att en illa låtande inspelning egentligen bara är ett bevis på bristande kunskap i inspelningsteknik. Man kan faktiskt spela in och producera en låt som låter riktigt bra och har hög ljudkvalitet! Det är inte särskilt svårt, det gäller bara att veta vad man gör...

Det finns många storsäljande artister och producenter såsom Mark Knopfler, Miachael Jackson, Quincy Jones, Pink Floyd, Earth Wind & Fire m.fl. som medvetet använt sig av bra ljudkvalitet av den enkla anledningen att ljudupplevelsen för oss som köper skivan helt enkelt blir en mer behaglig och naturlig att lyssna på. Bra ljudkvalitet helt enkelt!

Mer hjälp till ditt ljudsystem hittar du här!
Denna sida har visats 7334 ggr sedan 25 Oct 2012.   
  Fri frakt vid köp över 1000 kr
  Inga varor i kundvagnen

     Bygg din egen hemmabio
     20-i-topp listan
     Nya produkter
     Nya demoex

     Recensioner / Bilder
     Sitemap
  Nyheter & Erbjudande till din mail:
 
Vi har snabba leveranser!

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 1000 kr.

Posten & DHL ser till att ditt paket kommer fram säkert och i tid.
Vi är ett stabilt företag!

Vi har ordning på vår ekonomi (AAA-rating hos soliditet) så du kan vara trygg med att vi finns kvar i framtiden.

Vi har säkra betalningar!

Med Klarna kan du betala när du har fått varororna.

DIBS ser till att ditt kortköp är säkert.
Vi har nöjda kunder!Pricerunner Logo Kundomdöme på Pricerunner:
Pricerunner betyg 4.8 av 5
Läs våra omdömen
Vi kan det vi säljer!

Vi har varit i branschen länge och kan varorna som vi säljer. Vårt mål är att erbjuda det bästa du kan få för dina pengar. Håller inte någon vara måttet så tar vi bort den ur vårt sortiment.

Vill du besöka oss på riktigt så är du alltid välkommen!