Ljudfokus - Adolfsbergsvägen 14 - 702 27 Örebro - Org nr. 556792-9632
Telefon för frågor: 010-330 20 90 (kl. 9.00-17.00) - E-post: info@ljudfokus.se
DIN SIDA / PAKETSÖKNING LÄGSTA PRIS! KÖPINFO KONTAKTA OSS HJÄLP OCH GUIDER

Instruktioner för uppdatering av mjukvara / firmware till Yamaha AV receivrar


Med reservation för eventuella fel

2014-01-24 - Guide publicerad
2014-05-07 - Uppdatering: Info-knapp istället för Pure Direct på vissa modeller
2014-11-06 - Uppdatering: Dolby Atmos för RX-A2040 och RX-A3040
2015-08-20 - Mjukvaruuppdatering via appen för Yamaha MusicCast
2016-03-30 - Uppdatering: DTS:X, Neural:X och HDR BT.2020 för RX-A1050, RX-A2050 och RX-A3050Uppdatering av mjukvaran, eller firmware som det också brukar kallas, i olika elektroniska produkter är ganska vanligt, bland annat för att öka tillförlitligheten under drift eller för uppdatering så att man får tillgång till nya funktioner. Om allt fungerar med ens enhet behöver man normalt inte göra någon mjukvaruuppdatering, men om man upplever något problem med funktionaliteten eller vill ha tillgång till en ny funktion (när sådan finns tillgänglig via en uppdatering av firmware) så är en uppdatering att rekommendera.

GÅ DIREKT TILL INSTRUKTIONER FÖR UPPDATERING


UPPDATERING 2015 och framåt
Sedan den 20 augusti 2015 när Yamaha lanserade Yamaha MusicCast går det att uppdatera mjukvaran på Yamaha-enheter som har stöd för Yamaha MusicCast via deras app Yamaha MusicCast Controller (finns för iOS och Android).Appen gör automatiskt kontroller av mjukvaruversionen på MusicCast-enheten, exempelvis ens förstärkare, och man kan välja att uppdatera direkt via appen. Enheten stänger automatiskt av sig när uppdateringen är klar. Tittar man sedan i enhetens inställningar visar den att mjukvaran är den senaste (Firmware is up to date).

Så om din Yamaha-enhet har stöd för Yamaha MusicCast är det klart enklast att uppdatera via appen. Men om man vill, eller om något skulle krångla, kan man givetvis fortfarande använda instruktionerna nedan för att uppdatera firmware på sin Yamaha-förstärkare.

2014-01-23 - Nyhet: Spotify Connect på Yamaha nätverksreceivers, något som presenterades redan i september 2013 i samband med IFA-mässan i Berlin. Sedan dess har det bara varit en väntan på de kommande uppdateringarna av mjukvaran till olika receiver-modeller. Nu är väntan över och ny mjukvara rullats ut från Yamaha till flera receiver-modeller såsom RX-V675, RX-V775, RX-A730, RX-A830, RX-A1030, RX-A2030, RX-A3030 och CX-A5000. Ny mjukvara med Spotify Connect kommer även till fler modeller så fort uppdateringarna är klara.För en lista på de förstärkare med Spotify Connect som finns i vårt sortiment hittar du här:
Förstärkare med Spotify Connect.

2014-11-06 - Nyhet: Stöd för Dolby Atmos finns nu för RX-A2040 och RX-A3040. Se Ljudfokus guide och introduktion till Dolby AtmosFör en lista på de förstärkare med Dolby Atmos som finns i vårt sortiment gå hit:
Förstärkare med Dolby Atmos.

2015-08-20 - Nyhet: Yamaha MusicCast lanseras. Mjukvaruuppdatering är nu möjlig via appen Yamaha MusicCast Controller. Vill du veta mer om Yamaha MusicCast, se vår guide: http://www.ljudfokus.se/hjalp-och-guider-yamaha-musiccast/73/För en lista på de förstärkare, och andra enheter, med stöd för Yamaha MusicCast gå hit:
Förstärkare, och andra enheter, med Yamaha MusicCast.

2016-03-30 - Nyhet: DTS:X, Neural:X och HDR på Yamaha RX-A1050, RX-A2050 och RX-A3050
DTS:X är ett nytt objektbaserat (snarare än kanalbaserat) ljudsystem. Det är DTS motsvarighet till Dolby Atmos och har stöd för samma typ av högtalarkonfiguration som Dolby Atmos. Surroundläget DTS Neural:X är en funktion i ljudprocessorn som kan skala upp vanligt kanalbaserat ljud, exempelvis 5.1 och 7.1, till att spelas upp i hela ljudsystemet, inklusive takhögtalarna. Neural:X är DTS motsvarighet till Dolby Surround Upmixer.Stödet för HDR (High Dynamic Range) ger en ökad skillnad i videosignalens omfång mellan det allra ljusaste och det allra mörkaste som kan visas. Det ger mycket bättre kontrast, mer levande och naturliga färger och ett vackert djup i bilden. HDR finns bland annat tillgängligt på nya 4K Ultra HD (UHD) Bluray-filmer. Färgrymden som stöds av Yamaha är BT.2020 (även kallad Rec. 2020) som täcker strax över 75 procent av vad mänskliga synen klarar av enligt CIE 1931 (se jämförelse-bilden nedan). Om man jämför med Rec. 709, som HD-material som bland annat vanliga bluray 1080p är mastrat efter, så täcker de bara cirka 35 procent av CIE 1931 (Adobe RGB 1998 täcker cirka 52 procent av CIE 1931). Med färgrymden BT.2020 finns alltså möjlighet till väldigt många fler färger!

För en lista på de förstärkare med DTS:X som finns i vårt sortiment gå hit:
Förstärkare med DTS:X.

INSTRUKTIONER FÖR MJUKVARU-UPPDATERING AV YAMAHA AV-RECEIVER
Uppdatering av mjukvaran går att göra över nätverk eller via USB. Över nätverk går det automatiskt att kontrollera mjukvaruversionen, ladda ner den och starta uppdateringen. Notera att uppdatering via nätverk kan vara riskabelt ifall något går fel med exempelvis nedladdningen. Säkrast är uppdatering via USB. Nytt under 2015 (se ovan) är att mjukvaran lätt går att uppdatera via appen för Yamaha MusicCast.

Uppdatering av mjukvaran via MusicCast-appen (rekommenderas)
Denna metod för uppdatering av mjukvara fungerar på de Yamaha-förstärkare, och andra Yamaha-enheter, som har stöd för Yamaha MusicCast. Ett krav är att man måste ha tillgång till en mobiltelefon eller surfplatta (iOS eller Android) och köra appen Yamaha MusicCast Controller.

• Ladda ner appen Yamaha MusicCast Controller (om du redan har appen installerad kan du gå vidare till nästa steg)

• Starta enheten med den lilla On/Off-knappen i hörnet på rutan för den enhet du vill uppdatera
• Klicka på / gå in på enheten (appen kontrollerar automatiskt om en ny mjukvaruversion finns)
• Klicka "Yes" när appen frågar om man vill uppdatera mjukvaran (Update new firmware now?)• Låt appen vara aktiv/synlig tills uppdateringen är klar
• Uppdateringen är klar när enheten automatiskt har stängt av sig

Uppdatering av mjukvaran via nätverk
Mjukvaruuppdateringen via nätverk på Yamaha receivrar kommer man åt genom menyn "Advanced Setup". Observera att receivern behöver anslutas till ett lokalt nätverk med internetåtkomst för att funktioner via nätverk ska fungera. Anslut en nätverkskabel eller ge receivern tillgång till trådlöst nätverk (wifi) med Yamahas trådlösa nätverksadapter Yamaha YWA-10.

• Receivern ska vara avstängd / stå i beredskapsläge / stand-by
• Gå in på "Advanced Setup" genom att hålla inne "Straight" på frontpanelen och sedan starta receivern med "Main ON"
• ADVANCED SETUP visas i displayen
Avancerade menyn innehåller lite olika inställningar och det går att bläddra mellan dem genom att använda programknapparna på frontpanelen. I vissa fall, beroende på receiver-modell, går det även att använda Scene-knapparna BD/DVD och TV för att bläddra i Advanced Setup.
• Använd programknapparna (med pilar), alternativt Scene-knapparna BD/DVD och TV för att bläddra fram till inställningen "UPDATE"
• Tryck på "Straight" för att ändra så att displayen visar UPDATE - NETWORK
• Tryck på "Info" för att starta uppdateringen av mjukvaran via nätverk

Observera att uppdateringen bara görs ifall den befintliga mjukvaran är äldre. Skulle det uppstå problem med uppdatering via nätverk rekommenderas att uppdatera via USB. Se instruktionerna här nedan.

Uppdatering av mjukvaran via USB
Säkraste sättet att uppdatera mjukvaran på Yamaha AV-receivrar är via USB. Det kräver lite förberedelse såsom ett tomt USB-minne och att man i förhand har laddat hem mjukvaruuppdateringen från Yamahas hemsida för Downloads (öppnas i nytt fönster) där man skriver i vilken receiver-modell man har, till exempel RX-V675 och trycker "Sök" så visas en länk till sidan som listar de nedladdningsbara filer som finns för just din receiver.

Det går också att gå in på produktsidan för sin receiver hos Yamaha och klicka på fliken "Support", så går det att komma vidare till tillgängliga nedladdningar som bruksanvisning och mjukvaruuppdateringar.

• Ha ett tomt USB-minne till hands
• Lokalisera mjukvaruuppdateringen från Yamahas supportsida (Firmware Update) och titta på datumet för nyaste versionen
• Klicka på uppdateringen och godkänn nedladdning av ZIP-filen som innehåller uppdateringen (heter exempelvis RXV675_V146.ZIP)
• Spara ner ZIP-filen på datorn och öppna den så att du kommer åt filen inuti
• Kopiera över uppdateringsfilen (brukar heta till exempel R0331-0146.BIN) till USB-minnet
• Anslut USB-minnet på USB-porten på frontpanelen
• Gå in på menyn "ADVANCED SETUP" (se instruktioner ovan)
• Gå till "UPDATE" så att "UPDATE - USB" visas i displayen
• Tryck på "Info" så startar uppdateringen

Viktigt!
Uppdateringen kan ta ca 10-15 minuter. Om det uppstår problem med USB-uppdateringen, kontrollera så att BIN-filen (inte ZIP-filen) ligger ensam på USB-minnet. Fungerar det inte, prova ett annat USB-minne.

Skulle det komma upp något felmeddelande under uppdateringen, prova uppdatera igen. Det går även att "tvinga" igång en uppdatering via USB genom att ha USB-minnet med BIN-filen anslutet i USB-porten. Dra ut nätsladden ur väggen. Håll inne "Pure Direct" (ovanför volymratten på frontpanelen) och koppla in nätsladden i vägguttaget igen så ska USB Update starta automatiskt. På de modeller som saknar "Pure Direct" och endast har "Direct", håll isället inne knappen "Info" på frontpanelen och anslut nätsladden i vägguttaget för att tvinga igång en uppdatering.

Lycka till!

Mer hjälp till ditt ljudsystem hittar du här!
Denna sida har visats 15580 ggr sedan 23 Jan 2014.   
  Fri frakt vid köp över 1000 kr
  Inga varor i kundvagnen

     Bygg din egen hemmabio
     20-i-topp listan
     Nya produkter
     Nya demoex

     Recensioner / Bilder
     Sitemap
  Nyheter & Erbjudande till din mail:
 
Vi har snabba leveranser!

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 1000 kr.


Posten ser till att ditt paket kommer fram säkert och i tid.
Vi är ett stabilt företag!

Vi har ordning på vår ekonomi (AAA-rating hos soliditet) så du kan vara trygg med att vi finns kvar i framtiden.
Vi har säkra betalningar!

Med Klarna kan du betala när du har fått varororna.

DIBS ser till att ditt kortköp är säkert.
Vi har nöjda kunder!Pricerunner Logo Kundomdöme på Pricerunner:
Pricerunner betyg 4.8 av 5
Läs våra omdömen
Vi kan det vi säljer!

Vi har varit i branschen länge och kan varorna som vi säljer. Vårt mål är att erbjuda det bästa du kan få för dina pengar. Håller inte någon vara måttet så tar vi bort den ur vårt sortiment.

Vill du besöka oss på riktigt så är du alltid välkommen!