Ljudfokus Falkenberg AB - Oktanvägen 2 - 311 33 Falkenberg - Org nr. 556159-6031
Telefon för frågor: 0346-655 200 (kl. 9.00-17.00) - E-post: info@ljudfokus.se
DIN SIDA / PAKETSÖKNING LÄGSTA PRIS! KÖPINFO VÅR BUTIK OM OSS KONTAKTA OSS HJÄLP OCH GUIDER

Vad är viktigt att tänka på när du väljer Ljudsystem?Den vanligaste frågan vi får handlar om vilket högtalarpaket man ska välja. Vi har väldigt många olika högtalare och förstärkare i sortimentet och vi förstår att det är svårt att välja bland allt. Därför har vi nu satt ihop en liten text om hur vi själva tänker när vi ska sätta ihop ett så bra paket och passande som möjligt. Här är våra tips:

1. Viktigaste av allt är att byta ljudet från TVn.
Bara du byter ljudet från att lyssna direkt ifrån TVn till en förstärkare med riktiga högtalare gör att du har kommit mer än halva vägen till det perfekta ljudet, nästan oavsett vilka produkter du byter till. Samma gäller för din dator, om du har enkla datorhögtalare och ska byta upp dig till förstärkare med högtalare.

2. Börja med att välja fronthögtalare.
Här lägger man grunden för hela sitt paket. Denna enkla formel gäller och förenklar ditt val:

Större rum = Större högtalare = högre ljud och högre kostnad

Klicka på bilden för att visa större version

Det som är viktigt att tänka på att ju större högtalare du väljer desto större förstärkare bör du välja, vilket gör att du kan spela högre, får ett bättre ljud, men även att den totalt kostnaden ökar. Har du ett stort rum så bör du välja lite större högtalare om du vill spela högt, men om rummet är mindre klarar du dig med mindre högtalare. Det kan även vara så att lite mindre högtalare låter bättre i ett mindre rum, än om du väljer ett par större.

Dyrare högtalare är bättre högtalare? Detta påstående stämmer ofta, men långt ifrån alltid. För att det ska stämma så måste högtalarna som du jämför vara lika stora och även inom samma märke. Om du jämför högtalare mellan olika märken blir det lite svårare. Om man inte har möjligheten att provlyssna själv, så är det lättast om man hittar främst ett test ifrån en tidning eller några andra kunder. När det kommer till tidningstester så är den viktigaste parametern prisvärdhet anser vi. En billig högtalare med hög prisvärdhet kan alltså jämföras direkt emot en dyrare högtalare. Man kan säga att prisvärdheten är det viktigaste att väga in när man jämför högtalare av olika märken. En hög prisvärdhet gör att du får mer än vad du betalar för.

Klicka här för att komma till alla våra golvhögtalare
Klicka här för att komma till alla våra mindre högtalare

3. Sedan är det dags att välja förstärkare.
Efter att du har valt ett par högtalare som du vill ha och som passar till dina behov är det dags att välja en passande förstärkare.

Hemmabio eller stereo? Om du endast har för avsikt att använda 2 st högtalare och inget hemmabio-system, så är det nästan alltid bäst att välja en 2-kanals stereoförstärkare. De är nästan alltid kraftigare och ger bättre ljud, i jämförelse med en hemmabio-förstärkare för samma pengar.

Hur mycket ska du koppla in? Det kan dock vara en fördel att välja en hemmabio-förstärkare istället för en stereo-förstärkare, trots att du får ett bättre ljud med stereo-förstärkaren och det är att du får många fler inkopplingsmöjligheter med hemmabio-förstärkaren. Det är t.ex. väldigt ovanligt att en stereo-förstärkare har HDMI-kontakter för inkoppling.

Hur stor och dyr förstärkare ska jag välja då? Ja, detta är väl det svåraste att svara på. Du kan använda en väldigt enkel förstärkare till ett par stora högtalare, men då kommer den vara den största flaskhalsen till att ljud blir begränsat, både i kvalité och volym. Det är dock svårt att göra fel åt andra hållet, du vinner alltid i ljudkvalité på att välja en bättre förstärkare än nödvändigt för dina högtalare. Även om du väljer ett par högtalare för 2.000 kr, så kommer de spela bättre med en förstärkare för 10.000 kr än med en för 5.000 kr.

Så vårt råd är alltså helt enkelt att välja en så dyr och bra förstärkare som du har råd med. Vill du ha stora högtalare med bara har råd med den billigaste förstärkaren, så är det bättre att välja ett steg mindre högtalare och ett steg bättre förstärkare istället...

Klicka här för att komma till alla våra 2-kanals förstärkare
Klicka här för att komma till alla våra flerkanals förstärkare

Klicka på bilden för att visa större version

4. Därefter så är subwoofern den viktigaste.

Klicka på bilden för att visa större version
Nästa steg till den perfekta ljudupplevelsen är en subwoofer. Med denna får du mer tryck i basen, men framför allt ett större djup i ljudet. Även om du väljer ett stereosystem så har man mycket att vinna i att välja till en subwoofer. Det gäller även som grundregel att ju mindre fronthögtalare du har, desto större behov har du av en subwoofer, eftersom en liten högtalare alltid tappar mest ljud i basregistret. Men även om du har valt ett par jättehögtalare som fronthögtalare så vinner du mycket på en subwoofer, eftersom du kan få ett bra djup och tryck i basen utan att du måste spela jättehögt med dina fronthögtalare. Ljudet blir ännu mer komplett på låg volym.

Klicka här för att komma till alla våra subwoofers

5. Efter sub kommer centerhögtalaren.
Eftersom i stort sett alla röster kommer att komma ur centerhögtalaren vid film är den väldigt viktig. Den är placerad under eller över TVn och är då så när TV-bilden som möjligt och gör då att det känns som att det verkligen är människorna på TV som pratar och inte några högtalare. Ljudet kommer flera gånger att variera mellan att komma från centern och frontarna så det är väldigt viktigt att de matchar i ljudet, därför är vårt råd i 99% av fallen att du ska välja center i samma serie som fronthögtalarna.

Klicka här för att komma till alla våra centerhögtalare

Klicka på bilden för att visa större version

6. Efter centern så kommer surroundhögtalarna.

Klicka på bilden för att visa större version
För att komma ännu längre i den ultimata ljudupplevelsen kan vi nu lägga på ett par satelliter / bakhögtalare för att skapa en rymd i ljudet och en känsla av att du är med i filmen och inte bara tittar på den. I de bakre högtalarna kommer det dock nästan bara effekter, vilket gör att du dels klarar dig med betydligt mindre högtalare än fronthögtalarna och dels är det inte lika noga att de matchar perfekt i ljudet. Självklart är det allra bäst att du väljer surround-högtalare i samma serie som övriga högtalare, men vi anser att du kan välja de högtalarna som passar din inredning bäst, utan att du tappar något direkt i ljudupplevelsen.

Stora bakhögtalare? När filmernas ljud mixas i ljudstudion så tar de hänsyn till att man normalt sett har stora högtalare fram och mindre där bak. De minskar medvetet t.ex. basen i de bakre och ökar den i de främre eller subwoofern. Därmed så vinner du inte direkt något ljudmässigt genom att välja stora bakre högtalare. (Dock kan du vinna lite i ljud om du spelar musik och har en förstärkare som kan göra Party-mode eller All-channel-stereo. Då spelas allt ljud ut i fullregister i alla högtalarna.)

Klicka här för att komma till alla våra surroundhögtalare

7. Och sist av allt kommer extra högtalare så som 7.1, höjdhögtalare och widehögtalare.
Om du har ett större rum så kan det vara en stor fördel med ännu fler högtalarna. Med en normal 7.1 förstärkare har du då ibland flera val hur du vill placera dina 2 sista högtalare.


Klicka på bilden för att visa större version
7.1-högtalare: Dessa kallas normalt för surround-back-högtalare och sitter då bakom dig (dina surroundhögtalare sitter vid sidan om dig). Den största fördelen med dessa är om du har ett stort rum, så att alla i soffan får ett bra surroundljud.

Höjdhögtalare: Dessa högtalare placerar du framför dig, mellan varje front och centern och en bit upp på väggen. De förbättrar ljudbilden framför dig så att den växer på höjden och största fördelen med dessa är om du har en stor bild, såsom projektor med duk.

Widehögtalare: Dessa högtalare placeras utanför de vanliga frontarna och kan hjälpa till att göra ljudbilden bredare och förbättra övergången till surroundhögtalarna bakom och därmed ge ett mer omslutande ljud.

Det ska dock sägas att det inte finns många filmer som är mixade med 7.1-ljud, men dagens surround-decodrar gör ett riktigt bra jobb med att simulera ljudet korrekt.

Klicka här för att komma till alla våra surroundhögtalare

Val av kablar då?
Ja, det är ett helt kapital för sig, och det kommer vi att återkomma med nästa gång....

Mer hjälp till ditt ljudsystem hittar du här!
Denna sida har visats 54852 ggr sedan 25 Oct 2012.   
  Fri frakt vid köp över 1000 kr
  Inga varor i kundvagnen

     Bygg din egen hemmabio
     20-i-topp listan
     Nya produkter
     Nya demoex

     Recensioner / Bilder
     Sitemap
  Nyheter & Erbjudande till din mail:
 
Vi har snabba leveranser!

Vi jobbar hårt för att du ska få ditt paket så snabbt som möjligt. Alltid fraktfritt vid order över 1000 kr.

Posten & DHL ser till att ditt paket kommer fram säkert och i tid.
Vi är ett stabilt företag!

Vi har ordning på vår ekonomi (AAA-rating hos soliditet) så du kan vara trygg med att vi finns kvar i framtiden.

Vi har säkra betalningar!

Med Klarna kan du betala när du har fått varororna.

DIBS ser till att ditt kortköp är säkert.
Vi har nöjda kunder!Pricerunner Logo Kundomdöme på Pricerunner:
Pricerunner betyg 4.8 av 5
Läs våra omdömen
Vi kan det vi säljer!

Vi har varit i branschen länge och kan varorna som vi säljer. Vårt mål är att erbjuda det bästa du kan få för dina pengar. Håller inte någon vara måttet så tar vi bort den ur vårt sortiment.

Vill du besöka oss på riktigt så är du alltid välkommen!